Oud nieuws 2013
Oud week nieuws 2013

Eindejaar nieuws (week 52 van 2013 en week 1 van 2014)
 
Voor de laatste week van 2013 en de eerste week van 2014 het verzoek de Kerst en Oud en Nieuw wens van het bestuur van de CKS te openen.

Het eerste reguliere nieuws van 2014 zal geplaatst worden op vrijdag 10 januari 2014
 
Voor 2014 nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.

Klik hier voor een kerst groet.

Voortgang week 51 (maandag 16 december t/m vrijdag 20 december 2013)
 
Aan alles is te merken dat het jaar de Kerst- en Oud/Nieuw periode nadert. Rust, bezinning en voorbereiding zijn de trefwoorden. Dat geldt ook voor de “Cees Kant Stichting” (CKS).
Rust:
Zo vonden wij de rust na het beantwoorden van de (vele) vragen van Aqua for All in verband met een advies dat hen gevraagd is door Marie Stella Maris (Nederlandse producent bronwater). Van harte hopen wij dat de samenwerking met Marie Stella Maris er komt in 2014.
Voorbereiding:
De voorbereiding is gestart om de samenwerking aan te gaan met de organisatie ‘Wilde Ganzen’. Ook hier is weer sprake van een bureaucratisch proces van vele formulieren invullen. Maar daar hebben wij inmiddels wel ervaring mee. Ook iets voor 2014
De informatie over de ‘gratis’ donatiemogelijkheid via de Goededoelshop (GDS) (
www.goededoelshop.nl ) is afgelopen week breed verspreid. Bij een praktijktest bleek onze instructie duidelijk. Een tip !!. Voor degenen die willen veranderen van zorgverzekeraar. Kijk als de keuze gemaakt is eerst even op de GDS website. En regel dan die overstap via deze site. Uiteraard na registratie en aanwijzen van de CKS als goed doel. Die premie voor een overstap is meer dan de moeite waard . En……..kost niets.
Als dit nieuw voor u is. Stuur een E-mail aan
bestuur@ceeskantstichting.nl . Wij helpen u dan op weg.
Bezinning:
Voor ons betekent dat stilstaan bij alles wat er al bereikt is. De fondsen geworven voor 6 waterputten. Met bijzondere dank aan het fonds Share4More en de donateurs, de Arnhemse Stichting Bijzondere Noden, de ASN Foundation en vele (helaas vaak) onbekende donateurs. Daarnaast is er de bekendheid die er gegeven is aan de inzet van de CKS om “Het Watersprookje” waarheid te laten worden. En mogelijk is die bekendheid en waardering nog wel meer waard voor de inzet in 2014 dan de in 2013 al gerealiseerde zes waterputten. De start van 2013  geeft vertrouwen voor de toekomst in 2014 en 2015.
 
Toch laten wij ons nog graag verrassen door die ene donatie of meerdere donaties die de zevende put van dit jaar nog oplevert.
 
Wij wensen ieder die dit leest een gelukkig Kerstfeest.
 
Nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.

Voortgang week 50 (maandag 8 december t/m vrijdag 13 december 2013)
 
Even stilte aan het ‘waterfront’.
Daarom deze week informatie over de ontwikkelingen bij een aantal andere projecten.
Het ‘Sustainable Food Program’ in het midden westen van Kenia. Een samenwerking met de Stichting ontwikkelingswerk Theo Kiewiet (SOTK). Gestart in 2011 en met een geplande doorlooptijd tot 2015. Doel is het verzelfstandigen van de landbouwers in dit gebied door het verbeteren van de landbouw methode. Theo Kiewiet heeft zich recent ter plaatse op de hoogte gesteld. De resultaten zijn als positief te beoordelen. Besloten is ook een vervolg te geven in 2014. De CKS doneert de helft van de kosten (€ 7.500,--). Met een gelijke inzet van de SOTK. Met dit bedrag worden omstreeks 100 landbouwers per jaar op weg geholpen met goed zaaizaad, kunstmest, bewerken van de grond en opslag van de oogst. Voorwaarde voor de steun is dat de betrokkenen na de oogst het geld reserveren voor het zaaigoed, de grondbewerking en de kunstmest. Het effect van deze steun is dat ook anderen op dezelfde manier de landbouw gaan bedrijven.
Een ‘nevenproduct’ is het introduceren in deze streek van de Neemboom. De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de ontwikkeling in de afgelopen twee jaar. Van kiemplant tot serieuze boom.
Het vrouwenproject via Melania in Kenia. De eerste oogst heeft een goede opbrengst opgeleverd. In verband met de gemengde samenstelling van de groep (Masai en Kikuyu) waren er wat spanningen rond de verdeling van de opbrengst. Die problemen zijn opgelost en in een aangepaste samenstelling van de groepen is fase twee inmiddels gestart. Via de opbrengst, het oplossen van de strubbelingen en de doorstart met fase 2 toch een succesvolle aanpak. Nadere rapportage volgt.
Het koeienproject in Kirgizie. Na een recent bestuursbesluit en een specifieke donatie zijn er gelden gedoneerd voor  twee koeien. Beoogde namen: “Anke” en “Cees 6”.
Specifiek bij de projectbeschrijving van ‘
geefeenkoe.nl’ vraag ik jullie aandacht voor de informatie die het activeren van de ‘namenlink’ van de koeien: “Cees 1”, “Cees 2” enz, oplevert.
Bekijk de verdere informatie over deze projecten op de website bij ‘projecten’.
 
Nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.
Een uitdaging voor de rest van het jaar en 2014, 2015

Voortgang week 49 (maandag 2 december t/m vrijdag 6 december 2013)
 
Om te beginnen een ‘cri de coeur’. Regelmatig ontvangen wij op de rekening van de “Cees kant Stichting” (CKS) donaties. Van mensen die wij niet kunnen bedanken.  En hoe goed zou dat zijn als je dat wel kon doen. Beste mensen geeft ons daarvoor de gelegenheid. Stuur Julie E-mailadres naar het bestuursadres:
bestuur@ceeskantstichting.nl . Met alle genoegen nemen wij jullie adres op in het bestand van mensen die wij regelmatig informeren over de voortgang van zaken die de CKS betreffen. Biedt ons die mogelijkheid.
Overigens voor ieder van jullie: “hartelijk dank voor jullie gift.
In het weekbericht 48 werd melding gemaakt van de succesvolle boring op de locatie Teresia Wangeci Farm. Foto’s waren er op het moment van die melding nog niet. Nu wel. Een aantal foto’s van die boring worden gevoegd bij dit bericht. Een zeer succesvolle boring. En met water van excellente kwaliteit. Super toch !!!!
De locatie van de bron op Teresia Wangeci Farm  is te zien op het overzicht wat ook getoond wordt op de plattegrond van dit bericht
Dan de ‘Goededoel’ donatiemogelijkheid (
www.goededoelshop.nl ) Wij maakten daar melding van in het weekbericht van de afgelopen week. Het werkt probleemloos is uit een breed uitgevoerde test gebleken. De eerste donaties na aankopen zijn onderweg naar het rekening nummer van de CKS. Onze promotie campagne zal nog starten. Maar voor iedereen die daarop vooruit wil lopen. Doe je best. Het resultaat van jullie inspanning zal dankbaar geaccepteerd worden op de CKS rekening.
Wil je meer daarover weten, spreek ons daarvoor aan op ons bestuursadres:
bestuur@ceeskantstichting.nl
 
Nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.
En met jullie steun kan dat aantal snel verminderen.

Voortgang week 48 (maandag 25 november t/m vrijdag 29 november 2013)
 
Ook de tweede put via o.a. uw steun mogelijk gemaakt door de “Cees Kant Stichting” (CKS), is geboord. Begin deze week werd dit goede nieuws vanuit Kenia ontvangen. Het betreft de put op de locatie: Teresia Wangeci Farm. De boring verliep gelukkig veel voorspoediger dan die van de eerste put. De locatie staat er borg voor dat velen er gebruik van zullen maken. De afwerking van de put zal zo snel mogelijk worden voltooid. Klein probleempje daarbij is dat de daarvoor benodigde handpomp nog even uit Nairobi (1200 km met de bus) moet komen. Maar dat is Kenia. Voordeel is dat het zware werk is gedaan. Wie had dat aan het begin van het jaar gedacht. Geld voor 6 putten bij elkaar gebracht en al twee putten geboord. Een opsteker om door te gaan.
Zodra de foto’s van de boring er zijn, zullen wij die delen. Voor de locatie kunt u kijken op de wwergave van dit deel van Kenia op Google Earth. Een van de gele punaises.
Ook het ‘GRATIS doneren’ genoemd in het voortgangsnieuws van week 47, werkt. De beheerder van de CKS-website heeft voor de eerste donatie gezorgd: een bedrag van € 0,14. Maar het eerste schaap is over de dam. Schroom niet gebruik te maken van deze mogelijkheid. De gebruiksaanwijzing staat inmiddels op vier plaatsen op de website. Op de ‘home page’ en bij het ‘nieuws’. Informatie ‘open geklapt’ en bij het onderwerp ‘projecten’ en ‘de stichting’ met de ‘clicker’ die opengeklapt kan worden.
Hoe het werkt. Bezoek de website
www.goededoelshop.nl.
Registreer je eenmalig en kies daarbij een gebruiksnaam en wachtwoord. De eenmalige registratie is nodig om je te kunnen informeren over de omvang van je donatie via de aankoop bij een webshop. Vervolgens je goede doel -de Cees Kant Stichting - kiezen door op het logo er van te klikken en doorgaan naar de webshop waar je wilt winkelen. Het logo van de CKS is te vinden bij de ‘goede doelen’. Voer de naam (Cees kant Stichting) in de zoekbalk in en druk op enter. Of selecteer de weergave van de goede doelen van A – Z en dan zie je het logo van de CKS.
Het logo op de website van de Goededoelshop, ziet er zo uit:
 
onbekend
 
Aanvullend aan je aankoop wordt je binnen twee tot drie dagen (afhankelijk van de webshop) per E-mail geïnformeerd over de omvang van je ‘GRATIS donatie’ aan de CKS. Twee keer plezier van het winkelen. En wij beloven dat wij met die donaties iets moois gaan doen.
Schroom niet ons te benaderen als er vragen zijn over deze manier van doneren. Gebruik daarvoor het E-mailadres:
bestuur@ceeskantstichting.nl .
Veel aankoopplezier met de Sint in het land en de Kerstman onderweg.
 
Nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.

Voortgang week 47 (maandag 18 november t/m vrijdag 22 november 2013)
 
En toen waren het er ZES.
Het bestuur van de “Cees Kant Stichting” (CKS) had gisteren de jaarvergadering. En in die vergadering is besloten om uit eigen middelen ook een waterput te doneren. Wie had dit aan het begin van het jaar verwacht.
In het gebied rond Mpeketoni is het gebruikelijk dat de gegraven of geboorde putten een naam krijgen. Zo heeft de Arnhemse stichting die een put doneerde gekozen voor de naam “Arnhem Well”. De donateurs van het Rabobank personeelsfonds ‘Share4More’ zullen in de komende donateurbrief gevraagd worden voorstellen te doen voor twee namen. En die namen kunnen begin volgend jaar ook al aangebracht worden. Immers de eerste put in Hongwe is al geboord en de tweede zal volgens plan nog dit jaar geboord worden.
De kaart van Kenia met daarop de locaties van de putten zal uitgebreid worden.
Dan is er nog ander nieuws. Iedereen kent het gezegde: ‘voor niets gaat de zon op’. Maar weten jullie dat er ook een mogelijkheid bestaat om “GRATIS” te doneren. Binnenkort krijgen jullie daarvoor de gelegenheid. Zeker voor mensen die geregeld aankopen doen in de bekende webshops een interessante mogelijkheid. De CKS gaat namelijk samen werken met de Goededoelshop (
www.goededoelshop.nl) Wij zullen het zeker nog uitgebreider uitleggen. Maar het gaat om R I K K K.
En dat staat voor:

R   egistreren    Éénmalig. Met name bedoeld om goed geïnformeerd te kunnen worden over de omvang
..........................van de donatie
I    nloggen         Op de website van de Goededoelshop
K  iezen               De CKS als doel waaraan de donatieopbrengst ten goede zal komen
K   iezen              Van de webshop waar je wilt kopen
K   open              Van de dingen die je wilt aanschaffen. En een percentage van die aankoop levert de donatie op zonder dat het jullie ook maar iets kost.
Met de St. Nicolaas al in Nederland en de Kerstman in aantocht moet dat gaan lukken.
 
Nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.Voortgang week 46 (maandag 11 november t/m vrijdag 15 november).
 
Na het overweldigende nieuws in week 45, was het deze week nagenieten. Met name van de vele positieve reacties. Één er van wil ik delen:

“If you can dream it, you can do it”.
 
De reactie kwam van een lieve vriendin uit Nederland. Maar hij was in het Engels en ik heb dat onvertaald gelaten.
Meer passend bij “het Watersprookje” kan eigenlijk niet.
Op de Facebook pagina heeft Remco Artz een actie opgestart (laat iedereen één euro doneren). Bekijk die daar:
www.facebook.com/ceeskant.stichting
Hartverwarmend is dat zijn tante in het kader van die actie een donatie deed van € 1,-- op de rekening van de CKS. Laat niets u weerhouden om mee te doen aan deze spontane actie. En vertel het door aan de vrienden en kennissen.
 
En dan is er nog het nieuws dat de succesvol aangeboorde put nu zelfs al voorzien is van een echte pomp. Een aantal foto’s van de afwerking worden bijgevoegd. Met name kun je blij worden van de foto van de kinderen. Het water is nu nog wat zanderig, maar volgens de informatie van Wim zal dit in het verdere gebruik over gaan.Volgend voorjaar wordt de put verder afgewerkt. In het gebied rond Mpeketoni is het gebruik dat een sponsor een naam mag geven aan een put. Een foto van een voorbeeld daarvan (de “Cees Well” uit 2006) wordt ook bijgevoegd. Via het contact bij het personeelsfonds “Share4More” van de Rabobank hebben wij gevraagd na te denken over een naam. Per slot van zaken leverden zij een substantiële bijdrage van € 12.000,--. Goed voor de eerste twee putten. Die In Hongwe en de volgende put die volgens de planning nog voor het einde van het jaar zal worden geboord.
Met deze ontwikkeling kost het geen moeite om enthousiast e blijven.
 
Nog iets meer dan 44 waterputten te gaan.Stacks Image 188
Week 45: EXTRA NIEUWS !!! (zaterdag 9 november 2013)
 
Week 45 kende op vrijdag een fantastische afsluiting. De eerste boring is succesvol afgerond., Maar er is een toetje. Vanmorgen ontvingen wij per E-mail het bericht dat er een vijfde waterput is gedoneerd. De aanvraag liep. En bekend was dat de behandeling er van deze week zou plaats vinden. Maar dan maakt het de zaterdag morgen toch extra mooi als je het bericht over de donatie ook mag lezen.
Wat een week !!!.
Deel onze vreugde. Met een bijdrage aan het gastenboek of met een donatie. Het nummer is: 92.27.76.326 tnv Cees kant Stichting te Arnhem
 
Nog iets meer dan 44 waterputten te gaan


Stacks Image 202
Voortgang week 45 (maandag 4 november t/m vrijdag 8 november 2013)
 
Groot nieuws. Actueel nieuws !!!
De eerste boring van een waterput voor “Het Watersprookje” is een succes. Vanmiddag (vrijdag 8 november 2013) om 18.00 uur kregen wij een E-mail met foto’s dat de boring bij Hongwe (community hall) succesvol was. Er was goed drinkwater aangeboord. Woensdagmorgen vroeg zijn de werkzaamheden gestart. Woensdag geen resultaat. Donderdag grote problemen en uiteindelijk water op vrijdag. Niet op de voorspelde diepte van 25 meter. Maar ruim 33 meter diep. Dit proces van inzet en tegenslagen was best emotioneel. Maar het succes telt. Met dank aan de inzet en het doorzettingsvermogen van degenen die in Kenia het werk verrichtten. De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de werkzaamheden. Onze emoties: opluchting dat het gelukt was. En dankbaarheid dat dit succes bereikt is via de inzet van Wim van den Burg en de ‘drillers’ ter plaatse. Een feestelijk moment. Deel dit met ons. Een reactie voor het gastenboek op de website stellen wij bijzonder op prijs. Wilt u ons ook financieel steunen dan is het rekening nummer van de Cees Kant Stichting:  92.27.76.326 tnv Cees kant Stichting te Arnhem
 
Met behulp van de beschikbaar gestelde coördinaten is de plaats van de drie al bepaalde locaties voor waterputten in Kenia ‘op de kaart gezet’. Google Earth is de faciliteit. En na het nodige puzzelwerk is het gelukt. Er worden twee kaarten gevoegd bij dit bericht. De ene geeft een beeld van de locatie rond Mpeketoni op de overzichtskaart van Kenia. Het ‘bosje’ gele punaises rechtsonder is de omgeving van Mpeketoni. Nairobi ligt in het centrum. De gele lijn links is de grens met Tanzania en de gele lijn rechts is de grens met Somalië. De twee kaart is een detailkaart van het gebied rond Mpeketoni. Daar staan de punaises voor de locaties. Drie er van zijn de geplande putten met erbij de namen van de locaties. De vierde is de plaats van de waterput met de naam van onze Cees (Cees Well). Een gegraven put. Anna en ik doneerden het bedrag daarvoor al in 2006.
 
Het daadwerkelijke begin is er.
Nog steeds iets meer dan 45 waterputten te gaan.
 

Voortgang week 44 (zondag 27 oktober t/m vrijdag 1 november 2013)
 
In de PKN (Protestante Kerk Nederland) kerk “De kandelaar”aan de Haagweg 1 in Arnhem-Zuid werd afgelopen zondag tijdens de dienst een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de “Cees Kant Stichting”(CKS). Het bijna voltallige bestuur was als vertegenwoordiging bij de dienst aanwezig. Een warme ontvangst. Een aandachtig gehoor toen wij in de dienst informeerden over de achtergronden van de CKS en specifiek de inzet voor “Het Watersprookje”. Na afloop belangstellende vragen en interessante contacten. En een opbrengst van € 195,17. Een meer dan welbestede zondagochtend.
Goed nieuws ook uit Kenia. De uitslagen van het geologisch onderzoek. Geboord kan er worden in Muhamarani (nabij de apotheek)  en in Hongwe (nabij het gemeenschapshuis). De voorziene boring in Sinambio wordt niet geadviseerd. In plaats daarvan komt Teresia Wangeci Farm. Een plaats waar volgens Wim van den Burg door veel mensen gebruik gemaakt zal worden van de te boren put. En dat is per slot van zaken wat wij willen bereiken.
Op de afzonderlijke plaatsen is volgens het rapport water te verwachten op 25 – 30 meter diep.
Nog dit jaar zullen de boringen uitgevoerd worden op de locaties Hongwe en Teresia Wangeci Farm. Wie had begin dit jaar verwacht en kunnen hopen dat uw steun en onze inspanning al in 2013 resultaat zou opleveren voor hen die het daar nodig hebben. Iedereen bedankt voor de verleende steun. Voor ons is dit nieuws een aansporing om met groot enthousiasme ook te werken aan de vijfde put.
 
Nog iets meer dan 45 waterputten te gaan.

aanduiding Hongwe (primary school). En Hongwe is de dorpsgemeenschap waar de eerste waterput in het kader van “Het Watersprookje” werkelijkheid kan worden. Gelegen op een afstand van 5 km van Mpeketoni. Eind augustus wordt het geologisch onderzoek daar uitgevoerd om er zeker van te zijn dat een boring succesvol zal zijn. Duim voor de mensen daar dat het geologisch onderzoek positief zal zijn. In dat geval wordt de boring uitgevoerd en zullen zij daar ook over goed drinkwater kunnen beschikken. Nog zeker niet als in onze huizen met tenminste een aantal kranen (tappunten). Maar wel water voor een hele gemeenschap. En daar gaat het ons om. In volgende weekberichten zullen wij jullie over de voortgang informeren.
Daarnaast zullen wij informatie verstrekken hoe via jullie internet aankopen de CKS aan fondsen voor waterputten kan komen. Een vreemd idee, maar het kan.
 
En dan kan het snel gaan met de rest van de 49 waterputten die nog te gaan zijn.
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Stacks Image 1534
Voortgang week 35 (26 augustus t/m 30 augustus 2013)
 
Locatie informatie voor de drie eerste waterputten waarvoor de fondsen beschikbaar zijn .
De foto’s geven een beeld er van. De eerste locatie is bij het gemeenschapshuis van Hongwe, De tweede te boren put komt bij de medische hulppost van Muhamarani. En de derde put zal geboord worden bij de basisschool van Sinambio.
Volgens de aanvullend verstrekte informatie door een lid van de districtsraad (zeg maar een provinciaal bestuur) zullen de putten de drinkwatervoorziening sterk verbeteren van omstreeks 3000 mensen die in de buurt er van wonen. Nu zijn zij afhankelijk van het regenwater dat er valt. En als er geen regen valt zijn zij aangewezen op het water dat bij kiosken verkocht wordt. En geen geld betekent dan geen water. De mensen voor wie het water bestemd is, zijn tientallen jaren geleden door de overheid naar dit gebied verplaatst. Zonder dat er voorzieningen voor hen zijn getroffen. In het bericht van het lid van de districtsraad wordt iedereen bedankt die er aan bijgedragen heeft de realisatie van deze putten mogelijk te maken. Daarnaast spreekt hij de hoop uit dat het project ook verder succesvol zal verlopen. Een groot succes in korte tijd door uw aller steun en door  de bijdragen van ASN Foundation en de Rabobank Foundation (fonds Share4More). Dank namens allen die het water daar zo nodig hebben.
 

Voortgang week 36 t/m week 43 (maandag 2 september t/m vrijdag 25 oktober 2013)
 
Na de mooiste nazomer in Zuid-Frankrijk sinds jaren is inmiddels door Anna en mij de draad weer opgepakt in Arnhem.
Met goed en groot nieuws.

Het geld voor de VIERDE WATERPUT is bijgeschreven op de rekening van de “Cees Kant Stichting” (CKS).
Met spontane donaties van milde (helaas soms onbekende) gevers. Een tijdens de koffie in Vaison la Romaine (Frankrijk) ontvangen bedrag van een bevriend Amerikaans echtpaar. De donatie als waardering voor mijn kwaliteiten als ‘taxichauffeur’ in Zuid-Frankrijk. Alles het uitvloeisel dat de opzet van “Het Watersprookje” beleefd wordt en dat die opzet steun krijgt.

Zo is er zondag aanstaande een collecte in de dienst van de PKN (Protestante Kerk Nederland) kerk “De kandelaar” in Arnhem-Zuid. Een voorbeeld dat de boodschap over de opzet van “Het Watersprookje” via de mond tot mond reclame verspreid wordt. Een delegatie uit het bestuur van de CKS zal daar aanwezig zijn om een andere toelichting te geven over de opzet van het project.

Teleurstellingen zijn er zeker ook. Maar elke teleurstelling is voor ons een aansporing om de boodschap over het project nog duidelijker te brengen.
Interessante contacten zijn er gelukkig meer dan teleurstellingen. En die mogelijkheden zullen benut worden. Wij zullen ons daar voor inzetten. En bij resultaten zullen wij dat melden. Blijf elke week de resultaten van onze inzet volgen. Het is die steun van u die ons motiveert.
 
Nog minder dan 46 waterputten te gaan.

Nieuws week 32 (maandag 4 augustus t/m vrijdag 8 augustus).
 
Via Johan, beheerder van de website,  ontvingen mijn vrouw en ik een bijzondere email. Afkomstig van een vriend van onze Cees uit de periode begin 1990. De inhoud er van ontroert. Met toestemming van de aanbieder wordt deze email geplaatst in het gastenboek. Van harte uitgenodigd er kennis van te nemen.


Deze week na een lange voorbereidingsperiode ook de steunaanvraag bij een grote landelijke organisatie afgerond. De aanvraag betreft een zevental waterpunten die verkend zijn en waarvoor al een vergunning is afgegeven. Als morgen de fondsen er zijn, zouden die waterpunten met een paar maanden geboord en in werking kunnen zijn. Voor twee er van heb ik zelfs al – met toestemming van de betrokkenen – een naam: de “Kirstin Well” en de “Karlijn Well”. Op de bijgevoegde kaart van het Lamu District in Kenia zijn de locaties weergegeven naast die van de al gerealiseerde waterpunten. De nieuw geplande zijn gemarkeerd met een gele punaise. De afstand tussen het meest oostelijk gelegen waterpunt en het meest westelijke is omstreeks 130 km. De afstand tussen de meest noordelijke en de zuidelijkste bedraagt omstreeks 30 km. En laat dat nu overeenkomen met de maten uit “Het Watersprookje”. Zes waterpunten zijn gepland in de nabijheid van scholen. De zevende is gelegen nabij een politiepost. Dat is een bewuste keuze. Via de waterpunten (als die gerealiseerd zijn) kunnen aanvullend de toiletvoorzieningen op de scholen goed schoon gehouden worden. Voor de nieuwe waterpunten is een aangepast watercontract opgesteld. In het watercontract is opgenomen dat de schoolleiding en de Keniaanse overheid er ook zorg voor dragen dat de toiletvoorzieningen op de scholen zo nodig aangepast en verbeterd worden. En dat er op de scholen tijdens de lessen ook aandacht besteed zal worden aan het gebruik van het water en de hygiëne. Bij dit alles kunnen de omwonenden uiteraard ook gebruik maken van het aanwezige water. Zij gaan via een kleine vergoeding ook bijdragen aan het onderhoud en het instand houden van het waterpunt. Duim voor ons dat de aanvraag leidt tot een positieve beslissing. Dat zou een doorbraak zijn na bijna een jaar voorbereiding.
Verder wordt er ook hard gewerkt aan het aanpassen van de website. Op diverse plaatsen zijn de veranderingen al te zien. Uw speciale aandacht vraag ik voor de voortgangsinformatie over de gerealiseerde waterpunten. Die zijn inmiddels al zichtbaar gemaakt op een kaart van het Lamu District. Met groene punaises (en één rode) als plaats markering. De punaises komen overeen met de geografische coördinaten van de waterpunten. En straks zal alle relevante informatie over een waterpunt te benaderen zijn via de punaise. Probeer het al vast maar. ‘Klik’ op de punaise van de “Jetty Well” en laat u verrassen door de informatie die over dit waterpunt al geplaatst is. Op gelijke manier zal dat bij de andere waterpunten op deze kaart ook ingevuld worden.

U leest het, er wordt in Kenia en hier in Nederland hard gewerkt om daar voor goed en voldoende water te zorgen. En alleen al via uw internet aankopen kunt u daarbij steunen. Als u wilt weten hoe dat kan verzoek ik u de Facebook pagina te bekijken. Daar staat de gebruiksaanwijzing hoe dat gaat via de GoedeDoelshop (
https://www.facebook.com/ceeskant.stichting ). Heeft u daarover of over andere onderwerpen vragen, stuur dan een mailtje via de contactmogelijkheid op de website. En een ding beloof ik u, u krijgt een reactie.
 
Nog steeds iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar ‘wat in het vat zit verzuurt niet’
Stacks Image 10969
Nieuws week 35 (maandag 25 augustus t/m vrijdag 29 augustus 2014)
 
Graag aandacht voor twee zaken.
In de eerste plaats de bijzondere reactie van een Facebook vriend van de “Cees Kant Stichting” (CKS).

Zie:
https://www.facebook.com/paul.schrama.96

En de reactie daarop op de Facebookpagina van de CKS zelf. Dat Paul Schrama ook meende wat hij zij blijkt uit de bijschrijving van een royale donatie op de rekening van de CKS die inmiddels is gedaan. Paul, hartelijk dank. Wij zullen er een goede bestemming aan geven. Verder wil ik met jullie iets delen dat ik vandaag las in een boekje dat handelt over gebrek aan voedsel en armoede. Een boekje dat de aandacht vraagt voor die problematiek in Arnhem. In dat boekje wordt een vergelijking gemaakt van Arnhem met 150.000 inwoners en de wereld. Zeg maar een projectie van de wereldsituatie op de schaal van Arnhem. En dat onder de titel: “Als de wereld zo groot was als Arnhem”

Dan zouden:

  • 3000 (van de 150.000) inwoners 65 % van de beschikbare energie verbruiken. Dit terwijl de armste 1.500 Arnhemmers het zouden moeten stellen met 1 % van de energie in Arnhem beschikbaar.
  • 300 Arnhemmers de helft van alle vermogen bezitten, terwijl 75.000 inwoners eigenaar zouden zijn van slechts 1 % van het in Arnhem aanwezige vermogen.
  • 25.500 Arnhemmers niet kunnen beschikken over voldoende en veilig drinkwater. Ofwel  15 % van de bevolking.
  • 60.000 Arnhemmers geen goede sanitaire voorzieningen (als een simpel toilet) kunnen gebruiken. En dat zou bijna de helft van de bevolking van Arnhem zijn.

Deze vergelijking maakt de problematiek van Armoede en de beschikbaarheid van voor ons vanzelfsprekende voorzieningen als voldoende en veilig drinkwater en goede sanitatie wel veel concreter. Voor mij was de vergelijking zo duidelijk dat ik die met jullie wil delen. Ik voel mij er door gesterkt om onze inzet voor de steunverlening via de CKS een impuls te geven. Doe als Paul Schrama en help ons daarbij. Dat kan op meerdere manieren en de vorm van het ‘gratis doneren’ via jullie internetaankopen is er één die ik van harte wil aanbevelen.

Dit onder het motto: ‘het kost niets en het levert toch mooi wat op’.

past
Nieuws van week 51 (maandag 15 december tm vrijdag 19 december 2015)
 
Wat een week !!!.

Kijk hier eens naar: 3 – 5 en 0 – 4. Lijken voetbaluitslagen. Lees verder en ik zal de betekenis uitleggen. Vorige week eindigde het nieuws met de zin:  Van harte hoop ik dat volgende week er weer echt nieuws te melden zal zijn. En er is veel en bijzonder nieuws.

Het nieuws.

De week begon heel bijzonder. En wel op dinsdag. Bij het bekijken van het tegoed op de rekening van de “Cees Kant Stichting” (CKS) als voorbereiding op de bestuursvergadering zag ik een bijschrijving van € 10.000,--. En dan moet je wel even twee keer kijken. Het was echt. Een donatie van iemand die anoniem wil  
blijven. Die ochtend heb ik mij wel drie keer in de arm moeten knijpen. Geen fout van de bank. Niet verkeerd gelezen. Gewoon waar. EEN DONATIE VAN TIEN DUIZEND EURO. Niet te geloven.

Verder in de week het resultaat van het inpakken van kerstpakketten door bestuurslid Eric op de kaasfabriek van de “Leerdammer kaas”. Er is hard gewerkt. En de opbrengst was zomaar € 650,--. En dat nog zonder bonus van “Wilde Ganzen”.

En als uitsmijter de vraag van “Juffrouw Karlijn” van de basisschool “De Haafakkers” in Heteren. Zij had met het team van deze basisschool besloten dat de opbrengst van de verkoop van de Kerstspullen die de kinderen gemaakt hadden bestemd was voor de CKS. En voor ik de informatie kon verstrekken had zij die al van Facebook en op de CKS-website zelf verzameld. Anna en ik zijn woensdagavond in Heteren op de school aanwezig geweest. Een vriendelijke ontvangst door “meester Frans”. De verkoopzaal vol met A3 formaat informatie over de CKS. Veel mooie spullen die feitelijk alleen gekocht konden worden door de ouders en de grootouders van de schoolkinderen, een gezellig ingericht schoolplein en veel uitgelaten kinderen. Maar ook een ‘wensboom’ in de entreehal met daarin gehangen heel veel kinderwensen. Een mooie ervaring. Het nieuws is voorzien van een aantal sfeerfoto’s van dit gebeuren die zijn als slide show te bekijken. En het aanbod van mij is geaccepteerd om de kinderen van groep 8 in 2015 te informeren over Cees, de stichting en “Het Watersprookje”.

Gisteren de CKS-bestuursvergadering. En daar is – na afstemming met Wim van den Burg - bersloten dat de geworven gelden in 2014 voor “Het Watersprookje” gecombineerd worden met de toegezegde bijdrage van de gouverneur. En zo kan het gebeuren dat drie waterpunten er in de praktijk vijf zullen worden. Dat is 3 – 5. Uitvoering begin 2015.

Na afstemming met WG wordt ook geregeld dat de sinds 1 november op de CKS rekening bijgeboekte donaties in januari 2015 beschikbaar zullen komen voor de realisatie van vier van de in de projectaanvraag genoemde waterpunten. En dat is 0 – 4. Zo staat de teller van het verworven bedrag voor de waterpunten in 2014 in één keer op 9. Wie had dat ooit verwacht. En nu durf ik zelfs te dromen dat er nog meer verrassingen zich zullen aandienen. Wij hebben het per slot van zaken over “het Watersprookje”
 
Vorige week beloofde ik een actuele tussenstand over het aantal waterpunten. En die tussenstand kan (voorlopig) opgemaakt worden. Zes in 2013. Inmiddels ook allen gerealiseerd. En voor negen het geld verworven in 2014 en die zullen begin 2015 worden geboord en verder aangelegd. Een totaal van vijftien. En dat betekent dat er nog iets meer dan 34 waterpunten te gaan zijn. Wel gehoopt, maar zeker niet verwacht bij de start begin 2013 dat dit na twee jaar inzet de tussenstand zou kunnen zijn. Voor ieder – individuele donoren (en met name die ene), ASN Foundation, diaconaat Diaconessenkerk Arnhem/Parkstraat gemeente/ ‘De kandelaar’, Stichting VVE Belang, “Leerdam kaas” en team van de basisschool “De Haafakkers”in Heteren – die dat mogelijk maakte: hartelijk dank.
En voor allen die dit nieuws lezen de wens voor een Goede Kerst.


Stacks Image 4466
Stacks Image 4469

Partner van de CKS

Laatst bijgewerkt - 20-05-16
.
.
Stacks Image 10041
.
,Interview Kees kant “het bankje”
n
n

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Top