Oud nieuws 2015
Laatst bijgewerkt - 20-05-16
.
.
Stacks Image 10041
.
,Interview Kees kant “het bankje”
n
n

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
.
Stacks Image 4765
Nieuws van week 2 (maandag 5 januari tm vrijdag 9 januari 2015)
 
Goede voornemens

Ook als bestuur van de “Cees Kant Stichting” (CKS) hebben wij goede voornemens voor 2015.
Niet te veel. Ook wij weten dat er van de meeste goede voornemens achteraf niet zoveel terechtkomt. Een paar van die goede voornemens willen wij via dit nieuws met uw delen. De afbeelding boven het nieuws van deze week is een prille opzet van realisatie van een van de voornemens. Daarover straks meer.

Wij nemen ons voor om in 2015:
  • De informatievoorziening via de CKS website en de Facebookpagina tenminste op het peil te houden van 2014
  • Via fondswerving het aantal gerealiseerde waterpunten van 2014 te overtreffen.
  • Het resultaat van het ‘gratis doneren’ via de Goede Doel Shop te verdubbelen.
  • Het aantal overeenkomsten ‘periodieke gift’ ook te verdubbelen
  • Op creatieve wijze u voordeel te bieden, waarmee ook voordeel voor de CKS wordt bereikt. (vaag en dat zal ook even zo blijven tot er resultaat te melden is).
Tot zo ver de goede voornemens. Het zijn er genoeg. En laten wij hopen dat tenminste de helft gerealiseerd kan worden. Over een paar voornemens wil ik nog iets kwijt.“Gratis doneren” en de Goede Doel Shop De opbrengst voor de CKS over 2014 is uitgekomen op een bedrag van € 1.050,63. Een onverwacht resultaat toen wij er actief mee begonnen deze mogelijkheid te promoten. En dat resultaat is bereikt via de internet aankopen van 26 van u. Zesentwintig mensen die hun aankopen (vrijwel) altijd deden via de website van de ‘Goed Doel Shop’ (GDS). Steun ons bij het realiseren van ons goede voornemen waar het betreft het ‘gratis doneren’. Denk bij uw internetaankopen altijd aan de CKS. Maak uw account aan op de GDS. En doe uw aankopen daarna via deze website. Met uw steun moet ons goede voornemen werkelijkheid kunnen worden. Wat zou dat mooi zijn. Kost u niets en levert ons veel steungelegenheid op.

Overeenkomst ‘periodieke gift’ De afbeelding boven dit nieuws heeft er veel, zo niet alles mee te maken. Wij werken ook aan het actualiseren van de inhoud van de CKS website. Een stevige klus. Maar wel de moeite waard. Onderdeel er van is dat wij nadrukkelijk de mogelijkheid van de ‘periodiek gift’ onder de aandacht zullen gaan  brengen. Zodra gereed informeren wij uiteraard volledig. Maar even een tipje van de sluier wegnemen. De mogelijkheid bestaat sinds 1 januari 2014. En er zijn al 10 mensen die een dergelijke overeenkomst ten gunste van de CKS hebben afgesloten. Het voordeel voor u: de belastingdienst betaalt mee. De omvang van uw voordeel is afhankelijk van uw percentage inkomstenbelasting. Leuk toch. Geven vanuit het hart met een glimlacht. En een jaar later met een gulle lacht geld terug ontvangen van de belastingdienst. Mooier kunnen wij het niet maken. Het plaatje boven het nieuws is de eerste opzet van de flyer die in de maak is. Ons creatieve bestuurslid Eric zal er iets moois van maken. En dit eindresultaat zullen wij zeker met trots presenteren. Het is niet zo dat ‘op is op’ geldt. Maar wilt u er op tijd bij zijn. Reageer dan nu op dit nieuws en wij verzorgen voor u een keurige overeenkomst ‘periodieke gift’. En dat alles onder het motto: u blij, wij blij en zij die wij daardoor kunnen helpen gelukkig.

Dan nog het laatste nieuws over de namen beschikbaar voor de waterpunten die nu aangelegd kunnen worden. Voor de volgende namen is toestemming gekregen van de betrokkenen: “Tamara Well”; “Marie-Louise Well”; “Marian Well”; “Marijke Well” en de “Jaqueline Well”. De eerder verleende toestemming voor de “Karlijn Well en de “Kirstin Well” heb ik na overleg met Wim van den Burg al gekoppeld aan twee locaties van waterpunten.
 
Help mij er eind 2015 aan herinneren dat er goede voornemens waren. Dan beschouwen wij eind het jaar daarop terug.Voor dit moment nog iets meer dan 33 waterpunten te gaan. En wij gaan er voor om de 2 in dit aantal te zien te krijgen.
 
.
Stacks Image 4773
Stacks Image 4779
Stacks Image 4782


Partners van de CKS

.
Stacks Image 4789
.
Stacks Image 4793
Stacks Image 4796
.
Stacks Image 4800
.
Stacks Image 5334Nieuws van week 3 (maandag 12 januari tm vrijdag 16 januari 2015)

 
Het jaar 2015 is nu echt begonnen. Vorige week de goede voornemens. Deze week als nieuws al informatie over het begin van de realisatie er van. In de afgelopen week zijn er al weer twee overeenkomsten periodieke gift afgesloten. Geen slecht begin van het jaar. Vorige week sierde het eerste concept voor de informatieve flyer het nieuws. Zodra die flyer klaar is zullen wij u – direct als wij over een emailadres beschikken en anders via dit nieuws – deze flyer presentaren. Met enige inventiviteit en knutselwerk hebben wij zelfs een speciaal “Cees Kant Stichting” model voor een overeenkomst. Na de aanlevering van een aantal persoonlijke gegevens vullen wij de overeenkomst in. U en wij ondertekenen in tweevoud. U ontvangt een exemplaar schenker en wij bergen het exemplaar begunstigde netjes op in de administratie. U betaalt het gekozen bedrag per maand of per jaar. En wij informeren u bij wijze van service tijdig om het gedoneerde bedrag te kunnen verwerken in de aangifte inkomstenbelasting. Vraagt wat werk, maar levert veel op. Maar zo gaat het nieuws op een financiële rubriek lijken en dat is zeker niet de bedoeling.Het leuke nieuws heeft u al kunnen zien boven deze tekst. Een reminder om te denken aan de mogelijkheid van het ‘gratis doneren’ geplakt op een laptop die ik gisteren zag bij een kennis. Dat kan niet meer fout gaan. Misschien een idee dat navolging verdient. Ik zal eens kijken of de reminder ook op een andere manier vorm gegeven kan worden. U ziet het resultaat als dat er is.


Verder is er nieuws op de eigen website. Via het secretariaat van het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud (NFD) hebben wij heel mooi fotomateriaal ontvangen van een aantal straatorgels in actie die gerestaureerd en behouden zijn voor Nederland met steun van het NFD. Johan – onze website beheerder – heeft dat materiaal bewerkt in een prachtige diashow met de muziek van de Cello als achtergrond. Activeer de link (http://www.ceeskantstichting.nl/Projecten/Nationaal-Fonds-Draaiorgelbehoud/)  en klik op de blauwe balk met de tekst: ‘Klik hier voor de diashow’.


Wim van den Burg is na een verblijf in Nederland rond kerst en Oud- en Nieuw begin januari 2015 weer naar Mpeketoni (Kenia) gegaan. Met in portefeuille de financiële ruimte voor het realiseren van de negen waterpunten waarvoor wij – via u – de fondsen ter beschikking kunnen stellen. Voorbereiding vraagt tijd. Maar de komende weken zal er veel informatie geplaatst kunnen worden in dit nieuws over boringen, afwerking van waterpunten en de ingebruikstelling er van. Wij zien er naar uit u deze informatie te kunnen aanbieden.Afrondend wil ik u informeren over de volgende ontwikkeling op het gebied van de diverse vergelijking  websites. Er zijn er inmiddels een aantal die u uitnodigen uw ervaring met het benutten van de geboden mogelijkheid te delen met uw familie, vrienden en kennissen. Ingeval er gebruik van gemaakt wordt krijgt u als waardering een bedrag op uw rekening gestort. Ik kreeg ook zo’n aanbieding. En toen ik er contact over opnam bleek het mogelijk dat de rekening van de CKS gekoppeld werd aan de mij aangeboden link. De betreffende link verspreid ik met genoegen: http://www.easyswitch.nl/energie/vergelijk-energie/?ref=customer_1105050110_0 . Maak de vergelijking voor wat betreft uw energiekosten. Als u overstapt – en dat doet echt geen pijn – levert die overstap u en de CKS voordeel op. U het voordeel van lagere energiekosten en de CKS een bijdrage van € 10,-- op de rekening. Uiteraard ben ik ben ik benieuwd wat uw ervaring is. Met name omdat er zich op dit gebied mogelijkheden aanbieden die het doneren zonder kosten verder mogelijk maken.
 
Denk aan de reminder op de computer. Zie uit naar jullie eigen creatieve oplossingen. Een foto op het bureaublad is iets wat ik snel even bedenk. Stuur een foto van jouw oplossing. Heb ik weer interessant materiaal voor het nieuws
 
Het aantal waterpunten te gaan is nog gelijk - iets meer dan 33 - aan de afgelopen week. Maar er is wel veel in gang gezet. En het effect er van zal op kortere of langere termijn blijken.
 
Stacks Image 5338
.
Stacks Image 5344
Stacks Image 5347


Partners van de CKS

Stacks Image 5354
.
Stacks Image 5358
Stacks Image 5361
.
Stacks Image 5365
Stacks Image 4740


Nieuws van week 4 (maandag 19 januari tm vrijdag 23 januari 2015)

 
Echt nieuws deze week. Over de samenwerking met de organisatie van “Ome Joop’s Tour” en over het deze week gerealiseerde waterpunt bij het ziekenhuis van Mpeketoni. Ook informatie over de uitbreiding van de donatiefaciliteit.

“Ome Joop’s Tour”

Dit jaar zal er een CKS-ploeg (6 kinderen – jongens en meisjes groep acht basisschool  – en een ploegleider) meedoen aan Ome Joop’s Tour (OJT). Een jaarlijks evenement in Arnhem voor kinderen waarvan de ouders het financieel niet zo breed hebben. OJT wordt georganiseerd in de schoolvakantie. De tour is een sportieve uitdaging voor de kinderen. Maar het educatieve karakter er van is minstens zo belangrijk. Dit jaar wordt de 65
e editie van OJT georganiseerd. De start is op 28 juli 2015 en de tocht duurt dit jaar 8 fietsdagen. Zoals op de foto boven dit nieuws te zien is de samenwerking in de vorm van de sponsoring van een CKS ploeg bezegeld met een handdruk in de loods die de organisatie ter beschikking gesteld is op het industriepark Kleefsewaard in Arnhem. Nadat in het bestuur van de CKS het principebesluit genomen was voor de sponsoring is er contact opgenomen met de heer Marcel Legerstee de voorman van de organisatie. Het contact resulteerde in een afspraak in het ‘home’ van OJT op het industriepark. Daar heb ik als vertegenwoordiger van de CKS kennis gemaakt met de organisatie. Het bestuur en de vrijwilligers. Met het  bestuur is de afspraak gemaakt voor een ondersteuning van een CKS ploeg voor de duur van drie jaar. Verder is er kennis gemaakt met de vele vrijwilligers die afgelopen maandag met een man of acht al bezig waren met het voorbereiden van de komende editie eind juli dit jaar. Een ervaring om deze betrokkenheid en dit idealisme te ervaren in die afgelegen loods op het industrieterrein in Arnhem. De vader van Marcel – Joop Legerstee – is kort na de oorlog begonnen met het organiseren van deze vakantie activiteit. En dit initiatief is uitgegroeid tot een jaarlijks gebeuren  voor een 150 Arnhemse kinderen. Voor Arnhemmers is er nauwelijks aanvullend informatie nodig over opzet en doel van deze vakantie activiteit. Voor lezers van buiten is hier de verwijzing naar de website van OJT: http://www.omejoopstour.nl/p/tour-2015/ Wij hopen in dit nieuws nog regelmatig melding te kunnen maken van vervolg nieuws over deze samenwerking.


Waterpunt ziekenhuis Mpeketoni.

Donderdag kwam het nieuws naar buiten. Het inrichten van een waterpunt bij het ziekenhuis van Mpeketoni is gereed. En zoals aan de foto’s hieronder te zien is, is het niet zo maar een waterpunt met een handpomp. Nee dit is haast een echte waterleiding-installatie. Naast het geboorde waterpunt is er sprake van een tweetal verhoogd opgestelde watertanks en een onderwaterpomp om die tanks te vullen. De uitvoering heeft Wim daar hoofdbrekens gekost. Maar de klus is geklaard. En wij zijn er trots op dat deze watervoorziening voor een belangrijk deel het resultaat is van een samenwerking tussen de CKS en de gouverneur van Lamu District. Met daarnaast nog een grote donor die o.a. de bouw van de watertanks mogelijk maakte. Probeer je voor te stellen: een ziekenhuis met een gebrekkige watervoorziening. Voor ons hier is  het nauwelijks mogelijk om daar een beeld bij in te vullen. Daar was het de realiteit. Dankzij de donaties van velen van u en de ‘bonus’ steun van de organisatie Wilde Ganzen (WG) is er nu een ‘spic en span’ watervoorziening. Wim, compliment !!!. En wij genieten mee. Geniet van de foto’s en het logo van WG die ons steunt bij het realiseren van in totaal 7 waterpunten dit jaar. Afsluitend nog even de aandacht voor de donatie-informatie op de website, die is aangepast. Eerder stond er op de website alleen het rekening nummer van de CKS en de tenaamstelling. Nu is de informatie uitgebreid met mogelijkheid van de overeenkomst periodieke gift. Neem er kennis van onder de knop ‘informatie’ en ‘donatie’. In een volgend nieuws zal ik u graag informeren hoe u een deel van uw gift kunt laten voldoen door de belastingdienst. Mooier kan toch niet ??.
 
Een week met interessant nieuws. Een mooie week. Het aantal  nog te realiseren waterpunten begint nog steeds met een 3. Maar aan het aantal gerealiseerde waterpunten is een ‘parel’ toegevoegd. En dat zijn er met deze ‘parel’ nu zeven.
 
Stacks Image 4746
Stacks Image 4748
Stacks Image 4750
Stacks Image 4752
Stacks Image 4754
Stacks Image 4756
Stacks Image 4758
Stacks Image 4801
Stacks Image 4803
.
Stacks Image 4807
Stacks Image 4727
Nieuws van week 5 (maandag 26 januari tm vrijdag 30 januari 2015)
 
Minder positief nieuws en gelukkig ook een aantal positieve zaken. Eerst maar het minder goede nieuws.
 
Een mislukte boring.
Voor het eerst is er een boring mislukt. In die zin dat er helemaal geen water aangeboord is. Tot nu toe is dat in de ruim twee jaar dat de waterboor ingezet wordt in het gebied van Lamu District nog niet voorgekomen. Eerder werd er wel eens brak water aangeboord, maar geen water kwam nog niet voor. Het vooraf (verplicht) uitgevoerde hydrografische onderzoek en de aan de hand daarvan afgegeven boorvergunning leverde op de opgegeven diepte altijd water op. Deze keer helemaal niets. Ondanks dat er twee dagen hard gewerkte is. Een grote teleurstelling. En om meer dan een reden. De boorlocatie was Pangani. En die boorlocatie was bijzonder omdat het waterpunt ook en vooral bestemd was voor de nomaden die in dit deel van Kenia nog steeds rondtrekken met hun vee. Het zou zo mooi geweest zijn. Uiteraard wordt er afgestemd met de waterautoriteit. De metingen en het onderzoek worden geëvalueerd. Maar dat is praten achteraf. Er is geen water op een plaats waar er wel heel veel behoefte aan was. Een behoefte van een kwetsbare groep waarvoor het leven toch al niet zo gemakkelijk is. Laten wij hopen dat het bij dit incident blijft. De foto’s te zien in een slide show onder dit bericht geven een indruk van de locatie, de leefomstandigheden op die plaats en de boring.Een tweede teleurstelling is dat het woord van een overheidsambtenaar in Kenia niet altijd betekent dat je er ook op kunt rekenen. En in dit geval betreft het de gouverneur van Lamu District en zijn toezegging voor een financiële bijdrage voor een zestal waterpunten. Die toezegging blijkt maar voor twee of mogelijk drie waterpunten te gelden. En met de oorspronkelijke toezegging had ik wel gerekend. Een nieuwe rekensom waar ik u niet mee zal lastig vallen levert voor de CKS een lager aantal gerealiseerde waterpunten op. Jammer. Maar kennelijk geldt het spreekwoord “bij onze lieve heer en in de politiek is alles mogelijk”, ook in Kenia.
 
De positieve zaken.
Het naambord van de “Anna Well”, het waterpunt bij het Mokowe Police Station is geplaatst. De foto geplaatst boven dit nieuws geeft er een beeld van. De “Anna Well” is een waterpunt dat heel veel gebruikers kent. Om die reden gaf de gouverneur daar wel steun aan. Per slot van zaken moet hij ook weer herkozen worden. Hij was degene die het waterpunt een paar weken geleden zelf in gebruik stelde. Zoals te zien op de foto’s is het nu de gewone bevolking die er dankbaar gebruik van maakt. De belangstelling voor de website is groot. Mogelijk dat het wekelijkse nieuws daarbij een rol speelt. Het aantal bezoekers groeide met een zekere regelmaat. De teller op de website geeft daar een beeld van. Begin dit jaar stond de teller op ruim 14000. Nu – vijf weken later – staat die teller op bijna 15000. De laatste week heb ik de beginstand van afgelopen vrijdag vergeleken met die van vanmorgen. Een verschil van 222. Mogelijk dat het nieuws over de samenwerking met “Ome Joop’s Tour” daaraan een bijdrage geleverd heeft. Maar het doet goed te ervaren dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het nieuws over de CKS. En ook over de invulling van de samenwerking met “Ome Joop’s Touir” zullen wij in de loop van dit jaar regelmatig informeren. Ondanks de teleurstelling zullen er binnenkort in Lamu District (Kenia) weer een groot aantal locaties voor waterpunten worden onderzocht. En die onderzoeken zullen met extra precisie en aandacht worden uitgevoerd. Dat zal duidelijk zijn. Deze week was er ook het nieuws van WG dat er een bedrag van € 24.000,-- is overgemaakt als eerste resultaat van het project voor het realiseren van zeven waterpunten. Dit eerste bedrag is door instellingen en private doneren geschonken vanaf begin november 2014. Een geweldig resultaat. Dank daarvoor. In Keniase shilling is het nog indrukwekkender: 2.445.362,--. En afsluitend het nieuws dat het aantal door of via de CKS ondersteunde kinderen op de Tamani Junior School is gestegen van zes naar negen. Allemaal voor een periode van vijf jaar op basis van een overeenkomst periodieke gift. De laatste toezegging komt van het bedrijf waar bestuurslid Eric werkt. Directie Bel Nederland BV (o.a. van de “Leerdammer” kaas), hartelijk dank
 
Een week met gemengd nieuws. Maar laat de teleurstelling een stimulans zijn om verder te werken aan de mooie opgave. De teller voor het aantal gerealiseerde waterpunten staat nog op zeven. En er is al geld beschikbaar in Kenia voor nog zes te realiseren waterpunten. De teller moest teruggedraaid worden van 15 naar 12. De lokale autoriteit – de gouverneur – trok een toezegging in. Jammer, maar het is werkelijkheid.
Stacks Image 4735
Stacks Image 4808
Stacks Image 4810
Stacks Image 4812
Stacks Image 4814
Stacks Image 4816
Stacks Image 4818
Stacks Image 4820
.
Stacks Image 4892
Nieuws van week 6 (maandag 2 februari tm vrijdag 6 februari 2015)
 
Naast een aantal algemene nieuwsfeiten heeft dit nieuws een speciale inhoud. De inzet van schoolkinderen voor het werk van de “Cees Kant Stichting” (CKS). En wel tegelijk op twee plaatsen in Nederland. In Heteren en in Vlaardingen.
 
Algemene nieuwsfeiten.
Om te beginnen een correctie op de in het nieuws van week 5 verstrekte informatie. Door een misinterpretatie van mijn kant heb ik aangegeven dat de bijdrage van de gouverneur van Lamu District beperkt zou blijven tot twee waterpunten. Dat is een fout geweest. Bij deze hersteld. De teller onderaan dit nieuws kan gelukkig weer worden aangepast.

Het geld gestort door Wilde Ganzen is in Kenia in goede orde ontvangen. De voorbereidingen voor de uitvoering van twee van de zeven waterpunten - Tewa Primary School or Hindi Secondary School – die onderdeel zijn van het ‘WG-project’ worden daar nu opgestart. Binnenkort hoop ik daarover in het nieuws het resultaat te kunnen melden.De overeengekomen samenwerking met de ‘Ome Joop’s Tour” organisatie is verder ingevuld door een nadere afstemming deze week. Ook daarover zal het nieuws van de komende maanden tot de start op 28 juli 2015 zeker verder melding maken.
 
Inzet scholieren in Vlaardingen en Heteren.
Twee aparte initiatieven. Het nieuws over deze speciale ontwikkeling.
Afgelopen zaterdag kreeg ik bezoek van mijn achternicht Lisa uit Vlaardingen. Zij kwam de eerste weekopbrengst overhandigen van de ‘lege flessen actie’ die zij samen met een vriendinnetje op haar school (groep 8) heeft opgezet. In een week tijd al een bedrag van € 25,65. En de actie begint pas. Met instemming van de meester helemaal opgezet en uitgevoerd door de leerlingen zelf. En het blijft niet alleen bij de school. Ook de buurt waar Lisa woont doet mee. De bak voor de lege flessen in de voortuin wordt gevuld door de buren. En ook de op school geplaatste flessenbak moet regelmatig geleegd worden in de flessen automaat van AH en de Lidl. De foto boven dit bericht geeft een beeld van de ‘plechtige’ overhandiging van de opbrengst van de eerste actieweek. Iedereen die in Vlaardingen betrokken is bij dit project bedankt.

Vorige week kreeg ik het verzoek van juf Karlijn van de basisschool “De Haafakkers” in Heteren om de opbrengst van de Kerstverkoop op die school in ontvangst te nemen. De afspraak werd gemaakt voor afgelopen dinsdag. Mijn vrouw en ik vertegenwoordigden de CKS. Het werd een fantastische middag. Wij hebben genoten. Gelukkig hadden wij de nodige voorbereidingen getroffen. In de vorm van een presentje voor alle 36 leerlingen en de begeleiders van deze groep 8. Het presentje bestond uit een speciaal flesje water. Wel afkomstig van de Lidl. Maar zodanig ‘bewerkt’ dat het een speciaal “CKS-waterflesje’ was geworden. Met he logo van de CKS en een speciaal dankjewel aan de initiatiefnemers. De onder dit nieuws in een slide show geplaatste foto’s geven een beeld van de voorbereidingen en de ‘gastles’ die wij verzorgden. Gelukkig hadden wij ook gezorgd voor een speciale presentatie over Cees, zijn overlijden, de oprichting van de CKS en de inzet van de stichting. Wonderbaarlijk te ervaren dat een schoolbord met een krijtje vervangen is door een hypermodern bord waar je van alles mee kunt doen. En waarbij je voor het gebruik geassisteerd wordt door een van de leerlingen. Wij zijn op een geweldige manier ontvangen op “De Haafakkers”. Tijdens de gastles en daarna hebben wij genoten van 36 geïnteresseerde en betrokken jonge mensen die met aandacht luisterden en reageerden op de informatie die verstrekt werd. Zou je een school moeten kiezen, koos je een school als “De Haafakkers”. De opbrengst van de Kerstverkoop werd overhandigd door twee leerlingen. Een geweldig bedrag van € 200,--. Daarmee zijn wij heel blij. Maar eigenlijk nog waardevoller is de gelegenheid die geboden werd om deze scholieren te kunnen informeren over onze Cees en de inzet van de CKS. Ons gevoel zegt dat wij in Heteren nu 36 jeugdige ambassadeurs voor de inzet van de CKS hebben. Voor het initiatief van juf Karlijn, de steun van het schoolteam daaraan en de uitvoering van het initiatief door de leerlingen van groep 8 hebben wij uiteraard bedankt. Na afloop van de gastles, maar ook met een dankjewel voor de website van deze bijzondere basis school. De na afloop van de ‘gastles’ gemaakte klassenfoto is ook te zien op de website van de school: http://www.dehaafakkers.nl/index.php/groepen/groep-8/307-bijzonder-bezoek Twee bijzondere ontwikkelingen tijdens de afgelopen week waarvan wij met genoegen melding maken.

Gelukkig alleen positief nieuws deze week. Mijn foutje kon hersteld worden. De teller wat betreft de waterpunten die gerealiseerd zijn en waarvoor de middelen beschikbaar zijn kan weer op 15 gezet worden. En wij laten ons graag verrassen door datgene wat “Het Watersprookje” nog meer te bieden heeft.
 
Stacks Image 4898
Stacks Image 4900
Stacks Image 4902
Stacks Image 4904
Stacks Image 4906
.
.
.
Stacks Image 4912
Stacks Image 4915


Partners van de CKS

Stacks Image 4980
Nieuws van week 7 (maandag 9 februari tm vrijdag 13 februari 2015).
 
Vorige week maakte ik al melding van twee ‘school acties’. In Heteren en Vlaardingen. Deze week bezochten wij de school in Vlaardingen. En dat is wel het belangrijkste nieuws dat er deze week te melden is. Verder wordt er in Kenia hard gewerkt aan de voorbereiding van de vervolgboringen..
 
Het algemene nieuws.

Als gezegd de voorbereidingen in Kenia. Er is een nieuwe boormeester actief geworden. De boor, het bijbehorende aggregaat en de vrachtwagen waarop het geheel gemonteerd is, hebben een servicebeurt gehad. Dat allemaal om klaar te zijn voor het uitvoeren van een drietal boringen. Alle drie mogelijk geworden door de steun die inmiddels overgemaakt is door of via de CKS. “Door” is een bedrag van € 24.000,-- overgemaakt naar Kenia vanaf de speciale projectrekening bij Wilde Ganzen. Twee derde van dat bedrag is vanaf 1 november 2014 geworven door de CKS. Een ongelofelijk bedrag. Dank daarvoor. En de resterende € 8.000,-- is de ‘bonus’ die verstrekt is door de organisatie Wilde Ganzen. Chapeau !!. Ieder van u die door een bijdrage dit mogelijk maakte: Hartelijk dank.
 
De gastles in Vlaardingen.

Gisteren, donderdag 12 februari 2015 was het zo ver. Anna en ik waren uitgenodigd op de basisschool “De Hoeksteen’ in Vlaardingen. Uiteraard heeft ook deze school een website. Zie: http://www.kbsdehoeksteen.nl/ . Op die school zitten Lisa, Emma (onze achternichtjes), Fiene en Floor. In het gastenboek kun je zien hoe Lisa en Floor – de drijvende kracht achter het project uit groep 8 – er uit zien. Zij hebben voor het gastenboek een mooie boodschap doorgegeven. De voorbereiding voor de gastles bestond uit het prepareren van de 27 waterflesjes. Van blauwgekleurde gewone Lidl flesjes naar echte ‘CKS-waterflesjes’. Met een krat vol flesjes zijn Anna en ik naar Vlaardingen gereden. Hartelijk werden wij ontvangen door meester Will en de 27 leerlingen uit deze groep 8. Voor mij was er een verrassing. Vooruitlopend op de carnaval kreeg ik een onderscheiding. Meester Wil stelde mij voor als ‘meester Kees’. En dat moet je dan maar waarmaken. Het werd een uiterst interessante en geanimeerde informatieoverdracht van mij naar de kinderen en zeker zo interessant was de interactie met de kinderen. Er waren veel leuke vragen en reacties. Één er van wil ik noemen. Een jongen vroeg: Jullie komen helemaal uit Arnhem. Kopen voor ons ook nog eens waterflesjes. Dat kost toch veel meer dan ons ‘lege flessen project’ de CKS oplevert. Daar is duidelijk goed over nagedacht. Maar het bood mij de gelegenheid te onderstrepen dat hen het verhaal vertellen over onze Cees, het oprichten van de stichting en de activiteiten van de stichting, nog veel meer waard is dan de opbrengst van de ‘lege flessen actie’. Ook nu weer heb ik namelijk de overtuiging dat deze 27 leerlingen voortaan echte ambassadeurs zullen zijn van de CKS en begrip zullen hebben voor het steunen van hen die een steuntje in de rug nodig hebben. Er is uiteraard ook een klassenfoto gemaakt. Zodra ik er over beschik zal die zeker ook geplaatst worden op deze website. Na afloop van de les kreeg ik een groot compliment van meester Wil. Ik was geslaagd als ‘meester Kees’. En jullie mogen mij er mee feliciteren. Het was ook in Vlaardingen weer een voorrecht om het verhaal te kunnen vertellen. En dan over de ‘lege flessen actie’. De opzet is dat er op school en in een groene container bij Lisa en Emma thuis lege flessen worden ingezameld. De ouders van dekinderen op school en de mensen uit de buurt worden uitgenodigd lege flessen aan te leveren. En Lisa en Floor regelen het inleveren. Het statiegeld is bestemd voor de CKS. De kinderen zijn er heel druk mee bezig. Dagelijks wordt de tussenstand van de opbrengst op het schoolbord bijgehouden. Gisteren stond de teller al weer op ruim € 40,--. En het is de bedoeling dat ze er nog even mee door gaan. Een prachtig initiatief toch. Ik heb zelfs horen fluisteren dat Lisa en Floor inmiddels bij de inzamelbak van AH en Lidl bekend zijn als de ‘flessenmeisjes’. Een erenaam voor deze twee coördinatoren van de actie.

Anna en ik hebben van het enthousiasme en de aandacht van de kinderen genoten op onze weg terug naar Arnhem. Directie van “De Hoeksteen”, meester Wil en ouders en kinderen van deze basisschool in Vlaardingen: Hartelijk dank.
 
De teller blijft lopen. De voorbereiding voor weer drie boringen zijn getroffen. Het gaat goed met de realisatie van “Het Watersprookje”. Bij sprookjes blijkt ook in de 21e eeuw nog veel mogelijk. Dank voor uw steun daarbij.
Stacks Image 4986
Stacks Image 4988
Stacks Image 4990
Stacks Image 4992
Stacks Image 4994
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Stacks Image 5000
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Stacks Image 5006
Stacks Image 5009


Partners van de CKS

.
Nieuws week 8 (maandag 16 februari tm vrijdag 20 februari 2015).
 
Deze week eigenlijk alleen uitgesteld nieuws. Informatie over de voortgang van de fondswerving voor het project “Cees Kant Stichting” (CKS) – organisatie “Wilde Ganzen” en de voortgang van de boringen in Kenia.
 
Boringen Kenia.
In de eerste plaats was daar het ‘dankjewel’ vanuit het ziekenhuis van Mpeketoni. Alleen was de kwaliteit van de scan waarin de boodschap werd doorgegeven zo slecht dat die boodschap niet weer te geven is. Wim van den Burg verstrekt ons alsnog die tekst. En dan wordt dit weekbericht aangepast om de inhoud er van weer te geven. Ondanks de slechte kwaliteit van weergave is duidelijk dat zij daar in het Mpeketoni ziekenhuis heel dankbaar zijn voor de voorziening van kwalitatief goed en onder alle omstandigheden voldoende goed drinkwater. Tweede deel van de boodschap over de boringen is het defect aan het aggregaat van de boorinstallatie. Na inmiddels al weer drie jaar trouwe dienst zijn de lagers van het aggregaat defect. Reparatie ter plaatse is niet mogelijk. Reden waarom het geheel – truck, aggregaat en boorinstallatie – verplaatst moet worden naar Nairobie (1200 km)  om hersteld te worden. Na herstel wacht ook weer de weg terug voordat er weer geboord kan worden. Een onverwachte tegenslag. Maar: “That’s life”
 
Voortgang fondswerving project “Cees Kant Stichting” – organisatie Wilde Ganzen.
Als er iets goed loopt is het deze fondswerving. Recent heb ik via de rekening van de CKS weer een bedrag van € 2.000,-- kunnen overmaken naar de project rekening bij WG. En dat overgemaakte bedrag betekent straks inzetbaar een bedrag van 50 % meer. De termijn waarin wij het benodigde bedrag van € 28.000,-- moeten halen is 1 november 2015. Zoals het er nu naar uitziet moet dat zonder meer lukken. Reden voor ons om de organisatie WG de vraag te stellen of er geen gevolg gegeven kan worden aan deze succesvolle samenwerking. Wat zal het mooi zijn als het aantal van zeven te realiseren waterpunten in 2015  nog verder uitgebreid zal kunnen worden. Inmiddels sjouwen de kinderen van groep 8 van de basisschool “De Hoeksteen” in Vlaardingen nog steeds met de lege flessen naar de flessen automaat. Wat het financiële resultaat ook mag zijn, hun inzet is die opbrengst vele malen waard. Kinderen en betrokkenen bij dit project van “De Hoeksteen” hartelijk dank.
 
Een nieuws van beperkte omvang. Maar het ‘dankjewel’ van het ziekenhuis in Mpeketoni zal er nog aan toegevoegd worden.
 
Geboord kon er deze week niet worden. Wel waren er drie boringen gepland. Het defect aan de installatie zorgde voor de vertraging. Laten wij hopen dat er volgende week weer positieve informatie te melden is over de uitvoering van de geplande boringen. Het resultaat telt. En de reactie van de directie van het Mpeketoni  ziekenhuis – ook al was dat niet goed leesbaar – geeft aan dat het resultaat waardevol is.  
Stacks Image 4853
Stacks Image 5018
.
Stacks Image 5022
Stacks Image 5025
.
Stacks Image 5029
Stacks Image 12013


Nieuws week 9 (maandag 23 februari tm vrijdag 27 februari 2015)

 
Even leek het er op dat ik deze week zou moeten melden dat er geen nieuws was. De brief waarmee dit nieuws geopend wordt, kreeg ik vanmiddag aangeboden vanuit Kenia. Integraal laat ik die voorafgaan aan het nieuws. Neem kennis van de inhoud en je leest de bevestiging waarom “Het Watersprookje” gedurende een bepaalde tijd het focus project is van de “Cees kant Stichting”. Mooier dan in de brief kun je de noodzaak voor het realiseren van waterpunten niet omschrijven. Bijzonder nieuws dus deze week. Elk gerealiseerd waterpunt betekent dus ook echt iets. De brief is gericht aan meerdere donateurs.  De CKS doneerde de middelen voor de kern van de watervoorziening; het waterpunt. De onderwaterpomp, de transportleiding, de waterotens en de verdere instantie werd mogelijk gemaakt door andere donateurs.De inhoud van de brief is voor ons een stimulans om door te gaan om ook verder middelen te verwerven om nog meer van dit soort waterpunten te realiseren.
 
Laat deze rustige weken de ‘stilte voor de storm’ zijn als straks met het gerepareerde aggregaat de geplande boringen weer kunnen worden uitgevoerd. Onderstaande foto’s geven nog een keer het beeld van de boring nabij het ziekenhuis.
 
Stacks Image 12019
Stacks Image 12021
Stacks Image 12023
Stacks Image 12025
Stacks Image 12027
Stacks Image 12029
Nieuws week 10 (maandag 2 maart tm vrijdag 6 maart 2015)
 
Een variëteit aan ‘klein nieuws’ deze week.
 
“Het Watersprookje” (Mpeketoni – Kenia).

Als gemeld is de boorinstallatie voor reparatie van het aggregaat overgebracht naar Nairobi. En dat is wat ingewikkelder dan bij ons de auto voor een beurt naar de garage brengen. Een afstand van 1200 km over wegen die niet te vergelijken zijn met die in Europa. En dan straks gerepareerd en wel weer dezelfde weg terug. Duimen voor de uitvoering. En dat de installatie maar weer snel ingezet kan worden voor de geplande boringen. Het goede nieuws betreft het verwerven van gelden voor het samenwerkingsproject met “Wilde Ganzen” (WG). Vandaag was ik weer instaat om een bedrag van € 2.000,-- over te maken naar de overeengekomen rekening bij de WG-organisatie. Daarmee is het totaalbedrag dat overgemaakt is sinds de start van het project op 1 november 2014 gekomen op € 24.000,--. Hetgeen betekent dat er nog € 4.000,-- te gaan zijn. ‘Wie maakt mij los’, ofwel hoe ronden wij dit project af is dan de vraag. En dat zal zeker lukken voor de daarvoor gestelde termijn van 1 november 2015. Dank voor ieders bijdrage aan dit resultaat tot nu toe. De organisatie WG hebben wij zelfs al gevraagd of een vervolg project mogelijk is.

Goede Doel Shop (GDS).

Deze week ontving ik het overzicht van het bedrag aan ‘gratis donaties’ voor de maand februari 2015. Het was €  45,75. Met dank aan de trouwe ‘inkopers’ die gekozen hebben voor de CKS als goed doel bij hun internet aankopen. Versterk dit team is het verzoek. Moeilijk is het niet en deze manier van doneren is helemaal “gratis”. Via de nieuwsbrief van de GDS kreeg ik de informatie door dat Wehkamp zich afgemeld heeft als deelnemende web shop. Jammer. Maar er zijn alternatieven in de vorm van Zalando, Bol.com en Vtwonen. Benut deze uitwijkmogelijkheden.

Ome Joop’s Tour (OJT).

Volop nieuws daarover. Het aantal ploegen (14) dat kan deelnemen aan OJT heeft een sponsor. En als bekend is de CKS er daar een van. 28 juli 2015 starten de 14 ploegen van ieder zes deelnemers (jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar oud) voor hun ervaringsfietstocht van 8 dagen door Nederland en een deel van Duitsland. Startplaats is Sportcentrum Papendal. Finishplaats op 5 augustus 2015 is De Olympus nabij de Rijnhal in Arnhem. Deze week is er druk overleg geweest met het bestuur van OJT over de wielershirts van de leden van het CKS team. De afbeelding boven dit nieuws geeft een beeld van de eerste opzet van het shirt (voorkant en achterkant). De door bestuurslid Eric ontworpen logo afbeelding voor de CKS zullen worden gebruikt. Het vriendelijke poppetje met het hart op de juiste plaats zal aanvullend op dit ontwerp de middelste opbergzak aan de achterkant gaan sieren. De voorlopig gekozen kleuren van het shirt zijn oranje met een blauwe kraag en witte schouder en mouwpartij. De afbeelding van zo’n shirt van een andere ploeg wordt weergegeven onder dit nieuws.  Kan best nog zo zijn dat er in deze situatie nog een en ander verandert, maar de eerste opzet is er.
 
In Kenia wordt er gewerkt aan de naamborden van de waterpunten die inmiddels eind vorig jaar en begin dit jaar al weer gerealiseerd zijn. Zodra de borden geplaatst worden zal er uiteraard in dit nieuws aandacht aan besteed worden. De komende weken gaan Anna en ik proberen van het voorjaar te genieten in het zuiden van Frankrijk. Feitelijk is het voor mij een trainingskamp voor het komende fietsseizoen kan ik melden. Het kan dus zijn dat het nieuws van de komende twee weken wat summierder is dan gebruikelijk. Graag attendeer ik op de Facebook pagina voor het nieuws dat daar gepresenteerd wordt: www.facebook.com/ceeskant.stichting
 
Stacks Image 11104
Stacks Image 11106
Stacks Image 5563
Nieuws van week 11 (maandag 9 maart tm 13 maart 2015).

Geen nieuws om te melden deze week. Verblijf op een plaats waar de lente al is begonnen. De amandelstruiken bloeien uitbundig. Prachtig die mooie- en tere bloemen met de blauwe lucht als achtergrond. Tijd voor een korte reflectie. Past in de tijd na de carnaval. Wat een wonder dat de opzet van "Het Watersprookje" die uitvoering kreeg tot nu toe. Inmiddels fondsen geworven voor 15 waterpunten. En een achttal al gerealiseerd. Een wonder. Maar dat kan in sprookjes. Met dank aan vele donoren. Speciale dank aan Share4More, ASN Foundation, Arnhemse Stichting Bijzondere Noden en Wilde Ganzen. Zonder die brede steun was het niet gelukt. Beleef het goede gevoel mee dat straks tussen de 7.000 - 10.000 mensen daar in Kenia kunnen beschikken over goed en voldoende drinkwater. Ga ik zo even weer genieten van de vroege bloemenpracht van de lente hier.
.
Stacks Image 5571
.
Stacks Image 5577
Stacks Image 5580


Partners van de CKS

Stacks Image 5587
.
Stacks Image 5591
Stacks Image 5594
.
Stacks Image 5632
Stacks Image 5318
Nieuws week 12 (maandag 16 maart tm vrijdag 20 maart).

Ook deze week een korte overpeinzing aan de hand van een aantal artikelen die ik las. Artikelen die ik bewaard had uit kranten om ze in samenhang nog eens rustig door te lezen. Het betreft de nieuwe millenniumdoelen 2016 -2030. En een artikel over keuzes. De millenniumdoelen zijn een vervolg op het programma 2000 - 2015. Een ding valt op. De inzet te komen tot goed en voldoende drinkwater voor iedereen stond en staat in de wereldwijd voorgestane aanpak. Het is de wereldorde in 15 jaar niet gelukt deze inzet succesvol te verwezenlijken. En dat voor een eerste levensbehoefte. Wat wel gebeurde is dat de kloof tussen arm en rijk groeide. De 85 rijkste mensen op deze aarde bezitten meer geld en goederen dan de 3,5 miljard armsten. Nauwelijks voor te stellen. Dan de keuzes. Veel geld voor een blindegeidehond  of met dat geld omstreeks 1000 mensen opereren waardoor zij weer kunnen zien. Of vergelijkbare keuzes. Overweging bij het keuzeartikel was: doe iets waar je in gelooft. En dan ben ik bij "Het Watersprookje". Er was een behoefte. Er deed zich een mogelijkheid voor (de boor kwam beschikbaar). En die mogelijkheid wordt benut.

Helemaal in de geest van Cees: "alleen mensen die iets doen veranderen de wereld". Weliswaar op micro niveau. Maar het werkt wel. Jullie die dit lezen onderkennen die aanpak en steunen die. Dank daarvoor. En nu toch maar hopen op de gang van zaken als in een sprookje: Een van die 85 rijkste mensen ter wereld leest dit nieuws en stelt de nog ontbrekende € 200.000,-- beschikbaar. Het zou kunnen. Uiteraard meld ik dat als deze prins op het witte paard zich meldt. Voorlopig heel dankbaar met jullie steun en bijdragen. Het werkelijke nieuws is dat er nog € 2.000,-- te gaan zijn om het project met "Wilde Ganzen" te voltooien. Wie had gedacht dat dit al na vijf maanden gemeld zou kunnen worden. De mooie foto van de amandelbloesem boven dit nieuws is om dit feit te vieren.

.
Stacks Image 5326
.
Stacks Image 5367
Stacks Image 5370


Partners van de CKS

Stacks Image 5377
.
Stacks Image 5381
Stacks Image 5384
.
Stacks Image 5388
Stacks Image 5418

Nieuws week 13 (maandag 23 tm zaterdag 28 maart 2015)

 
Het zal de trouwe lezer van dit nieuws opgevallen zijn dat er de laatste weken weinig te melden was over in Kenia (Mpeketoni) uitgevoerde boringen. De reden daarvoor was niet dat er geen voorbereide locaties waren. Ook beschikbare middelen voor het uitvoeren van boringen waren aanwezig. Maar het aggregaat van de boor was en is defect. De melding er van kwam op 26 februari 2015. Na controle bleek dat er lagers in het aggregaat stuk waren. En ook in zo’n situatie blijkt dat de omstandigheden in Kenia (Lamu District) anders zijn dan wij gewend zijn hier in Nederland. Reparatie ter plaatste bleek niet mogelijk. Voor de reparatie moest de boorinstallatie (vrachtwagen, boor en aggregaat) naar Nairobie. Bedenk wel dat dit een afstand is van 1200 km. En dan over wegen die niet te vergelijken zijn met de snelwegen die wij benutten om over deze afstand op vakantie te gaan. Twee chauffeurs zijn er nodig en de tocht duurt een paar dagen. In Nairobie werd de diagnose van de defecte lagers bevestigd. Maar het gebruikte type lagers was daar ook niet op voorraad. Die moesten besteld worden in India. En dat alles kost veel tijd. Inmiddels zijn de lagers aangekomen. De reparatie kan nu uitgevoerd worden. En dan is de boor weer inzetbaar. Wel moet die die dezelfde 1200 km weer afleggen van Nairobie naar Mpeketonie. Weer twee chauffeurs die eerst met de bus naar Nairobie moeten reizen. Vervolgens met de vrachtwagen/aggregaat/boor combinatie weer terug naar Mpeketonie. De eerstvolgende boringen zullen als het weer (regentijd) het mogelijk maakt weer ergens in april uitgevoerd kunnen worden. Een vervelende tegenvaller. Zoiets heet pech/overmacht. Maar de hiervoor geschetste situatie geeft wel aan onder welke omstandigheden Wim van den Burg daar moet werken. En als je dat zo beschouwt is het een knappe prestatie dat er daar de afgelopen drie jaar al zo veel bereikt is waar het de inrichting van waterpunten betreft.
En nu het goede nieuws. Alle waterpunten die met financiële steun van de “Cees Kant Stichting” inmiddels zijn gerealiseerd zijn 12 uur per dag in gebruik. En er wordt via dezer waterpunten goed en voldoende drinkwater verzorgd voor enkele duizenden mensen. En uiteindelijk was dat het doel van onze inzet. Hartelijk dank voor de organisaties en particuliere donoren die ons steunen in het realiseren van deze opzet. En de fondswerving verloopt goed. Nog een paar duizend euro te gaan en het bedrag dat wij moeten opbrengen in het kader van de overeenkomst met Wilde Ganzen is gerealiseerd. Binnenkort zal ik met de contactpersoon bij Wilde Ganzen contact opnemen om een vervolg te geven aan onze samenwerking. Die blijkt tot nu toe heel succesvol waar het de fondswerving betreft. En de boringen zullen volgen als de boor weer gerepareerd en wel op locatie beschikbaar is. Meldingen daarover zullen via dit nieuws gedaan worden.
 
Zo zie je maar dat de techniek veel mogelijk maakt. Met de boorinstallatie kan er water beschikbaar komen dat zonder techniek onbereikbaar zou blijven. Maar de techniek is kwetsbaar. Zeker in de afgelegen delen van een land als Kenia. Maar die afhankelijkheid van de techniek geldt niet alleen Kenia. Die situatie geldt ook in ons goed georganiseerde Nederland. Dat bleek gisteren wel in de provincie Noord Holland. Daar viel de stroom uit. En het effect was  dat het normale leven helemaal stil viel. Met in Nederland wel het voordeel dat er ook in Noord Holland uit alle per woning beschikbare waterpunten (kranen) gewoon goed drinkwater kwam als gebruikelijk.
 
.
Stacks Image 5426
.
Stacks Image 5432
Stacks Image 5435


Partners van de CKS

Stacks Image 5442
.
Stacks Image 5446
Stacks Image 5474
.
Stacks Image 5478
Nieuws week 14 (maandag 30 maart tm vrijdag 3 april 2014).
 
Het goede nieuws kwam in de vorm van een bijschrijving van € 436,93 door de organisatoren van de Goede Doel Shop (GDS). Weliswaar is het bedrag nog een deel van de opbrengst van het ‘gratis doneren’ uit 2014, maar zo’n bijschrijving betekent toch een aangename verrassing. Dit nieuws wil ik benutten om al degenen die bij hun internet aankopen denken aan de ‘Cees Kant Stichting” en hun aankopen doen via de GDS website, nog maar eens daarvoor hartelijk te bedanken. En via dit nieuws doe ik een herhaalde oproep aan degene die van deze mogelijkheid nog geen gebruik maken om die ook te benutten. Zoals te zien aan de handleiding boven dit bericht is het niet moeilijk. Er gewoon even aan denken. En daarbij te helpen hebben wij als bestuur nog een eenvoudig hulpmiddeltje gemaakt. In de vorm van de volgende ‘herinnering’ die op diverse mogelijkheden aan of op de computer, laptop of tablet gebruikt kan worden.
Het ziet er zo uit:


onbekend
       Denk er aan
    ‘Gratis Doneren’

 
Met plezier zal ik diegenen die er gebruik van willen maken een bestandje toesturen waarmee je deze herinnering kunt printen. Één emailtje aan bestuur@ceeskantstichting.nl  en het wordt geregeld.
De boorinstallatie is helaas nog in reparatie. Zodra die weer op locatie in het lamu District inzetbaar is, wordt dit uiteraard gemeld. Maar voor dit moment is dat nog niet het geval.
 
De Paasdagen zijn aanstaande. Het weer in Nederland lijkt aan de ‘beterende hand’.
Mag ik dit summiere nieuws afsluiten met u een goede Pasen toe te wensen. En als u toch even iets anders wilt doen, bekijk dan even de mogelijkheden van het “Gratis doneren”
 

.
Stacks Image 6235
.
Stacks Image 6241
Stacks Image 6244


Partners van de CKS

Stacks Image 6251
.
Stacks Image 6255
Stacks Image 6258
.
Stacks Image 6262
Nieuws week 15 (maandag 6 april tm vrijdag 10 april 2015)
 
De CKS wielerploeg.

Op het moment van schrijven van dit nieuws nog 106 dagen en 12 uur te gaan. Dan is het 28 juli 2015. En op die 28e juli 2015 start een door de ‘Cees Kant Stichting’ (CKS) gesponsorde wielerploeg in een grote ronde. Ik zie u nu als lezer de wenkbrauwen fronsen. Is het bestuur van de CKS de weg kwijt geraakt of erger nog, zijn zij gek geworden. Niets van dat alles. Maar de 28e juli staat de CKS gesponsorde wielerploeg wel aan de start. Niet in Frankrijk waar u mogelijk aan denkt. Niet met professionele wielrenners. Ook is het een tour waar zeker geen andere stimulerende middelen gebruikt worden dan goed belegde bruine boterhammen. De start is in Arnhem op sportcentrum Papendal. De ploeg bestaat uit zes leden en heeft een heuse ploegleider. De deelnemende ploegen bestaan uit vrouwen en mannen. Jongens en meisjes moet ik zeggen. In totaal zijn er 24 ploegen die deelnemen. Twaalf jongens ploegen en twaalf meisjesploegen. Of de CKS ploeg een jongens ploeg of een meisjesploeg is, weet ik op dit moment nog niet. De ploeg strijdt wel op een sportieve manier mee voor de te winnen prijzen. En laat ik nu eindelijk maar eens duidelijkheid geven. Het voorgaande gaat over één van de 24 ploegen die de 28e juli 2015 beginnen aan de 65e editie van “Ome Joop’s Tour” (OJT). En OJT is net zo Arnhems als de toren van de Eusebius en Musis Sacrum. Een unieke toertocht voor meisjes en jongens van 10 tot 12 jaar aan het eind van hun opleiding op de basisschool. De deelnemers zijn afkomstig uit Arnhem en de omliggende plaatsen. De opzet van OJT was altijd en is nog steeds het bieden van een sportieve vakantie voor jongens en meisjes die anders mogelijk helemaal niet op vakantie zouden gaan. En tijdens de tour gaat het niet alleen om de sportieve prestatie. Op een van de acht fietsdagen wordt ook Vught als etappeplaats aangedaan. In het kamp Vught wordt dan het gebeuren op die plaats tijdens de tweede wereldoorlog centraal gesteld. Het sportieve karakter van de toertocht wordt gecombineerd met allerlei aspecten van het leven – sportiviteit, kameraadschap aandacht voor serieuze zaken, iets over hebben voor een ander enz – waar de jonge deelnemers mee te maken hebben en verder in hun leven mee te maken zullen krijgen. Feitelijk is deze tour een ‘leertocht voor het leven’ verpakt in een mooie fietstocht van Arnhem naar Rhenen, Vught, Kaatsheuvel, Mill, Venlo, Venray, Kalkar en vandaar weer terug naar Arnhem. Acht dagen sportief fietsplezier met onderweg ook ruimschoots aandacht voor serieuze zaken. Die aanpak ten behoeve van deze 144 jonge kinderen past helemaal in het streven van de CKS om mensen die dat kunnen gebruiken een steuntje in de rug te geven. Dat is de reden dat er een CKS gesponsord team op 28 juli 2015 aan de start staat bij het vertrek op het Sportcentrum Papendal.

“Het Watersprookje” op TV.

Zondag 19 april  2015 is  “Het Watersprookje” als project van de week het onderwerp van de televisie spot die de organisatie ‘Wilde Ganzen’ wekelijks op tv uitzendt. De spot is een korte samenvatting van het focus project van de CKS. Noteer  zondag 19 april 2015. Op tv NPO 2/IKON om 12.20 uur en op radio 5 om 10.58 uur.. Nu al is er informatie over dit project van de week te vinden op de website van WG. Zie:     https://www.wildeganzen.nl/nc/projecten/project/do/show/Project/kenia/800-kleine-boeren-in-lamu-hebben-dringend-water-nodig/ .  

Mogelijkheden.

Verder zijn er van de kant van eerdere sponsoren berichten ontvangen dat een nieuwe aanvraag is welwillende overweging genomen zal worden. Er is dus weer werk aan de winkel waar het betreft het indienen van aanvragen. Maar dat is dankbaar werk en wij doen het graag. Immers ook hiervoor geldt: ‘het is uiteindelijk het resultaat dat telt’  
 
Stacks Image 6636
Stacks Image 6639


Partners van de CKS

Stacks Image 5917
Stacks Image 5914

Nieuws week 17 (maandag 20 april tm vrijdag 24 april 2015).

 
Het wielershirt.

Na het nieuws van vorige week kreeg ik van de organisatie van Ome Joop’s Tour liefst drie ontwerpen aangeboden voor het bedrukken van het voor de CKS-ploeg gekozen wielershirt. De ontwerpen heb ik per e-mail aangeboden aan de sympathiserende- en meelevende achterban van de CKS. Met de gelegenheid om een voorkeur uit te spreken. In korte tijd ontving  achttien reacties. Ieder met een voorkeurkeuze. De waarderingen zijn geteld. En de winnaar is geworden: ontwerp 3. Voor dit ontwerp werden 36 stemmen uitgebracht. Meer dan de helft van degenen die reageerden (tien reacties) spraken hun voorkeur uit voor model 3. Een goede tweede werd model 2. Aantal stemmen 18. En vier mensen kozen dit ontwerp als eerste keuze. Een duidelijke winnaar dus Boven dit nieuws het ‘winnende’ ontwerp en het gekozen shirt. Onderaan dit nieuws de andere twee ontwerpen. En aan die ontwerpen is niets mis. Alleen is het de voorkeur van velen om het concept 3 te kiezen. Weer een stap gezet. De inzet van de sponsoring van de CKS-wielerploeg is een onvergetelijk toch voor de leden van de ploeg. Met naar wij hopen bouwstenen voor de rest van het leven. 28 juli 2015 is de start op Papendal. Van harte uitgenodigd daar de ploeg in de CKS outfit uitgeleide te doen. Tot dan.
 
Stacks Image 5923
Stacks Image 5926
Stacks Image 5535
Stacks Image 5538


Partners van de CKS

Nieuws week 16 (maandag 13 april tm vrijdag 17 april 2015)
 
Wij zijn er bijna !!.

Laat ik maar met het goede nieuws beginnen. Een marktkoopman zou roepen: “Wie maakt mij los”. Dat betekent dat hij zijn waar bijna uitverkocht heeft. Voor de CKS betekent het: ‘wij zijn er bijna’. Ingang 1 november 2014 werd er gestart met de fondswerving te verzorgen door de CKS. Een fondswerving om het aandeel te leveren voor het samenwerkingsproject met de organisatie Wilde Ganzen. Het totaalbedrag benodigd voor het project (realisatie van 7 waterpunten in Lamu District – Kenia) bedraagt € 42.000,--. Aandeel te werven door de CKS € 28.000,-- en de bonus te verzorgen door Wilde Ganzen € 14.000,--. Vanmorgen heb ik weer € 2.000,-- overgemaakt naar de Wilde Ganzen projectrekening. En met deze storting komt het totaalbedrag verzorgd door de CKS op € 26.000,--. En dan ben je er bijna. Hartelijk dank aan iedereen die daar een bijdrage aan leverde. Uiteraard die ene grote sponsor die een donatie deed van € 10.000,--. Maar gelijke dank aan ieder van u die ons in deze periode steunde met een bijdrage. En die bijdragen waren divers. Particuliere donaties. Mensen die hun aankopen op internet deden via de Goede Doel Shop (blijf kopen). Lege flessen die werden ingezameld door groep 8 van een basisschool “De Hoeksteen” in Vlaardingen. De opbrengst van de Kerstverkoop van de basisschool “De Haafakkers” in Heteren. Hartverwarmende activiteiten van Jong en oud. En met resultaat. Het laatste zetje nog en wij zijn er.

Als vorige week gemeld wordt dit onderdeel van “het Watersprookje” deze week door de organisatie Wilde Ganzen gepresenteerd als project van de week. De informatie er over is nu al te zien op de website van WG. Zie: https://www.wildeganzen.nl/nc/projecten/project/do/show/Project/kenia/800-kleine-boeren-in-lamu-hebben-dringend-water-nodig/ .  En laten wij hopen dat ook Nederland breed er gul gegeven wordt. Dan is het project rond. Kan de boor in Kenia – na herstel en ‘thuiskomst’ vanuit Nairobie – weer aan de slag. Locaties zijn er al genoeg verkend en voorzien van een vergunning.
 
Ome Joop’s Tour (OJT)

Woensdag bracht ik een bezoek aan de loods op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De thuisbasis van OJT en de vele vrijwilligers die de organisatie kent. Doel van het bezoek was een afstemming over het soort wielershirt en het logo dat erop gedrukt zal worden. De twee ontwerpen zullen volgende week in dit nieuws aan de orde komen. Ter plaatse maakte ik een aantal foto’s. Foto’s die een beeld geven van een omvangrijke organisatie. Allen vrijwilligers. Want bedenk wel dat het niet niks is om met 144 kinderen en omstreeks 80 vrijwilligers een fiets toertocht te maken door Nederland en Duitsland. 144 kinderen in de leeftijd van 10 – 12 jaar. Eerlijk verdeeld over 72 meisjes en 72 jongens. De opgaven zijn binnen. De financiering van de tocht van dit jaar is rond. En de CKS-ploeg is één van de 24 ploegen. Nog niet bekend of het een jongens of een meisjes ploeg is. Wel bekend dat de fietstocht op 28 juli 2015 start op het nationaal Sportcentrum Papendal. Met de eerste etappe van Arnhem – Rhenen. De tourdirectie heeft ingestemd met mijn verzoek om aan een deel van de tocht deel te nemen. Te beginnen met de eerste dag. Dat betekent een tocht Arnhem – Rhenen vv. De volgende dag fiets ik van Arnhem naar Vugt (kamp Vugt). Daar zal ik aanwezig zijn bij het bezoek aan het oorlogskamp. Na de overnachting vergezel ik de karavaan naar Kaatsheuvel (De Efteling). De daarop volgende dag rij ik weer mee richting Mill. Ter hoogte van ’s-Hertogenbosch sla ik dan weer af naar Arnhem, terwijl OJT en de ploegen de tocht vervolgen. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat mijn fietskilometers ‘gesponsord’ kunnen worden. In het nieuws van volgende week zal ik opgeven hoeveel kilometers het er totaal zijn. Vanaf € 0,05/kilometer kun je meedingen naar de hoofdprijs: Een foto van de winnaar met mijn fiets die geplaatst zal worden op de CKS-website.
De foto’s van het OJT home staan in een slide show onder dit bericht
Stacks Image 5547
Stacks Image 5549
Stacks Image 5551
Stacks Image 5553
Stacks Image 5555
Stacks Image 5557
Stacks Image 5559
Nieuws week 18 (maandag 27 april tm vrijdag 1 mei 2015)

Feitelijk geen echt nieuws deze week. Wel een korte beschouwing aan de hand van een artikel in de Volkskrant van 27 december 2014. Het artikel ging over de millenniumdoelen 2000 - 2015 en het vervolg er op. De duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2016 - 2030. Zie wat betreft het laatste:
http://www.cmo.nl/vnarena-vob/duurzame-ontwikkelingsdoelen-2016-2030. Er waren zeven millenniumdoelen en er komen 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. Vorenstaande betekent niet dat de millenniumdoelen in de volle omvang zijn gerealiseerd. Er is nog steeds armoede, ongelijkheid en behoefte aan schoon drinkwater voor iedereen. De meest essentiele millenniumdoelen zijn daarom ook weer opgenomen in de duurzame ontwikkelingsdoelen. O.a uitbannen van extreme armoede en honger, eerlijke handel en de beschikking over voldoende en goed drinkwater. Nog steeds moet 10 % van de wereldbevolking leven van minder dan 80 eurocent per dag. Jaarlijks sterven er 6 miljoen kinderen voor zij vijf jaar oud zijn. En de 85 allerrijksten ter wereld bezitten meer dan 3,5 mijard van de armste mensen op onze aarde. De duurzame ontwikkelingsdoelen streven er aanvullend naar om de sociale ongelijkheid te verminderen door eerlijker handel, toegang tot betaalbare en duurzame energie, bescherming van ecosystemen, gelijkheid voor vrouwen en meisjes en schoon water en sanitair voor iedereen. Een geweldige uitdaging voor de wereldgemeenschap. En wat heeft dit nu allelmaal te maken met de inzet van de "Cees Kant Stichting" (CKS). Niets en alles. Niets omdat de inzet van de CKS nog niet een minieme druppel uitmaakt van de inzet van de wereldgemeenschap. Alles omdat de CKS gehandeld heeft naar de lijfspreuk van Cees: "Alleen mensen die iets doen veranderen de wereld". En het bestuur van de CKS heeft met uw steun gehandeld in de geest van deze spreuk. Via het steuntje in de rug voor degenen die dat nodig hebben. Direct en resultaat gericht. Een spreken vorbeeld van die aanpak is "Het Watersprookje". Inmiddels zijn er via die aanpak al een zevental waterpunten gerealiseerd in het Zuid-Westen van Kenia. En er is geld ingezameld om de boor - als hij gerepareerd is - weer aan het werk te zetten om nog eens ten minste acht waterpunten in te richten. En dat zal inhouden dat er in drie jaar daar ter plaatse goed en voldoende drinkwater beschikbaar gesteld wordt aan omstreeks 8000 - 10000 mensen. Als een stichting als die van ons daartoe in staat is dan moet het de wereldgemeenschap toch zeker lukken om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 te realiseren. Dat zou de wereld zeker mooier en rechtvaardiger maken. Ik hoop dat u daar allen getuige van zult mogen zijn. In de tussentijd gaan wij ook door met onze inzet. immers de kleinste druppel die gestaag valt levert ook een bijdrage. Als fotomateriaal bij dit bericht een aantal lente foto's van de reis naar Zuid Frankrijk en van het eerste deel van het verblijf daar.

En dan toch nog een nieuwtje. Een aantal weekberichten geleden maakte ik melding van de bijdrage die een overstap van energieleverancier via Easyswitch zou opleveren. Vandaag zag ik op de rekening van de CKS een eerste bijschrijving van de toegezegde premie. Hartelijk dank voor diegene die deze mogelijkheid in de praktijk bracht. Dat er velen mogen volgen.
Stacks Image 5897
Stacks Image 5899
Stacks Image 5901
Stacks Image 5903
Nieuws week 19 ( maandag 4 mei tm vrijdag 8 mei 2015)

In aansluiting op het nieuws van vorige week deze keer aandacht voor een paar wijze opmerkingen uit het begin van onze jaartelling. Ik las ze in een boek met een aantal brieven die aan het begin van onze jaartelling geschreven werden. Oude kost zou je zeggen. Maar de realiteuit is andersDe raadgevingen zijn van de filosoof Seneca. Ze zijn afkomstig uit zijn brievenreeks aan zijn vriend Lucilius. Ik heb er een paar geselecteerd uit een brief die zo veel mogelijk aansluiten bij het wereldwijde streven de wereld te verbeteren.
Uit brief 2: "Lees niet veel maar goed":"Je moet je beperken tot een aantal denkers en je met hun ideeen voeden, als je er tenminste iets uit wilt halen waar je echt wat aan hebt. Wie overal is, is nergens. Mensen die hun hele leven op reis zijn hebben uiteindelijk overal logeeradressen maar nergens vrienden. Niets is zo belemmerend voor genezing als herhaaldelijk wisselen van medicijnen. En verder in de brief: Tevreden armoede is een fatsoenlijke zaak. Maar het is geen armoede als je er tevreden mee bent. Niet wie te weinig heeft is arm, maar wie meer wil hebben. Want wat maakt het uit hoeveel er in je kluis ligt iof in de voorraadschuren. Hoe groot je veestapel of je rendement is, zolang je loert op andermans bezit. Zolang je niet je winst telt maar je winstverwachting. Waar zit de rijkdom dan wel in, zul je vragen. Allereerst: zoveel bezitten als nodig is. En vervolgens: zoveel als genoeg is". Lees en herlees zo nodig deze raadgevingen uit het begin van onze jaartelling. Zij gelden nog steeds. Vreemd dat wij er nu al meer dan 2000 jaar over doen op deze aarde om te bewerkstelligen dat iedereen een redelijk deel krijgt van datgene wat deze aarde ons kan bieden. Zou het vervolgens in de kolmende 30 jaar lukken te realiseren datgenen wat de afgelopen 2000 jaar niet lukte. Het is zonder meer te hopen. De "Cees Kant Stichting"  zal een zeer bescheiden poging doen daar een bijdrage aan te leveren.

Het overige nieuws.

Niet omvangrijk. Wel belangrijk.

De waterboor.
 
Uit Kenya kreeg ik van Wim van den Burg het bericht dat de boorinstallatie nagenoeg weer gebruiksklaar is. Weliswaar ivm de reparatie nog steeds in Nairobie. De reparatie is uitgevoerd. En er wordt proefgedraaid. Als ook die tests zijn afgerond kan de lange reis naar Mpeketonie weer worden ondernomlen. De boor kan dan weer aan het werk. En werk is er genoeg. Al was het alleen maar voor het realisere van de 8 waterpunten op de geselecteerde locaties in het kader van het samenwerkingsproject met de organisatie Wilde Ganzen. Het is in zuid-ooste Kenya nu regentijd. Dat betekent dat er nu geen booractivteiten uitgevoerd zouden kunnen worden. Is de regentijd voorbij en de boor weer inzetbaar op locatie dan zal er regelmatig nieuws zijn van gerealiseerde waterpunten. Het geld is beschikbaar. En wie had dat op 1 november 2014 verwacht.

Ome Joop's Tour (OJT).

De voorbereidingen van OJT verlopen voorspoedig. Deze week heb ik de bijdrage aangeleverd voor het programmaboek. Zodra het boek uit komt zal ik u over de inhoud van de aangeboden tekst informeren. De shirts zijn als gemeld in productie. Ook ben ik nagegaan wat de afstand is die ik van plan ben mee te fietsen. Volgens Google Maps zal dat 230 km zijn in drie dagen. Km-sponsors zijn welkom. De hoofdprijs is een foto met mijn fiets die geplaatst zal worden bij het nieuws op deze website. De minimale bijdrage om in aanmerking te komen voor deze hoofdprijs bedraagt euro 0,01/kilometer. Bij een grotere bijdrage/kilometerm stijgen uiteraard de kansen. Aanmelden kan per e-mail aan het adres:
bestuur@ceeskantstichting.nl. Een deskundige jury zal toezicht houden op de procedure om de winnaar aan te wijzen. Hier in het het zuiden van Frankrijk ga ik nog even goed oefenen. Geruststellende gedachte is het dat de start eerst op 28 juli zal zijn.

Voor jullie net als vorige week een aantal fotografische impressies van de omgeving waar Anna en ik verblijven. De foto's van de berg uit de serie zijn van de bekende Mont Ventoux.
Stacks Image 5729
Stacks Image 5731
Stacks Image 5733
Stacks Image 5735
Stacks Image 5737
Stacks Image 5739
Stacks Image 5741
Stacks Image 5743
Nieuws week 20 (maandag 11 mei tm vrijdag 15 mei 2015)

Geen inhoudelijk nieuws over de projecten en de inzet van de "Cees Kant Stichting" (CKS) deze week.
Wel een vervolg op het nieuws van vorige week in de vorm van de 'wijsheid' uit een brief van de filosoof Seneca aan zijn vriend Lucilius. Het betreft brief 47. Het onderwetrp van deze brief: "Meesters en slaven".
De inhoud van de brief handelt over de omgang van de destijds gebruikelijke slaven die de rijken letterlijk bezaten.

Seneca onderwijst zijn vriend:

Het zijn slaven - nee mensen;
Het zijn slaven - nee huisgenoten;
Slaven - nee, bescheiden vrienden;
Slaven - nee, mede slaven.

Nadrukkelijk wijst hij de gebruikelijke onmenselijke behandeling van de slaven door hun meesters af. Hij pleit voor een menselijke behandeling en benadering. Hij prijst zijn slaven die hij ook bezat om hun kennis, wijsheid en betrokkenheid bij hun werk. Ook bij het wel en wee van hun meester en de zijnen. Hij stelt nadrukkelijk: ga zo met je ondergeschikten om als je zelft behandelt wilt worden door de mensen die boven jou gesteld zijn. Hij spreekt uit de slaven te beoordelen naar hun karakter. En geeft daarvoor als verklaring dat de mens het karakter zelf vormt en dat de taken bepaald worden door het lot. Vervolgens zegt hij: Wijs maar eens iemand aan die geen slaaf is. En vervolgt dan: De een is slaaf van zijn wellust, de ander van zijn hebzucht of zijn ambities en iedereen is de slaaf van zijn hoop of zijn angst.

En wat heeft deze inhoud van de 2000 jaar oude brief met de inzet van de CKS van nu te maken. Voor mij het volgende. Allen op deze aarde zijn wij gelijk. Het verschil zit er in dat sommigen meer bezitten dan anderen. Dat sommigen menen dat zij meer en beter zijn dan anderen. En de woorden van Seneca aan Lucilius zouden zo vertaald kunnen worden. Laten wij ons inzetten om alle mensen die dat kunnen en willen de gelegenheid te bieden hun levensomstandigehden zodanig te berbeteren dat zij tenminste een menswaardig leven kunnen hebben. Wij mogen niet als de rijken van rond de jaartelling er van uitgaan dat de ene mens meer is dan de ander. Gewoon omdat het zo is. Het feit dat wij het goed hebben schept ook de 'plicht' om anderen de gelegenheid te bieden het beter te krijgen dan de bittere armoede waarin zij soms nu leven. Een leven dat in sommige gevallen voor velen nu erger is dan het rond de jaartelling was om slaaf te zijn.

De inzet van de CKS zal er op gericht blijven om voor degenen die dat nodig hebben een verandering in gang te zetten. Onze bijdrage zal een drupppel op de gloeiende plaat zijn. Maar wel een die gebaseerd is op de uitspraak: "If you van dream it, you can do it". of zoals Cees het zij: "Aleen mensen die iets doen veranderen de wereld";

Als de laatste weken gebruikelijk ook nu weer een paar sfeerplaatjes van Zuid Frankrijk.


Stacks Image 6266
Stacks Image 6268
Stacks Image 6270
Stacks Image 6272
Stacks Image 5857
Stacks Image 5859
Stacks Image 5861
Stacks Image 5863
Stacks Image 5865
Stacks Image 5867
Stacks Image 5869
Stacks Image 5871
Stacks Image 5873
Stacks Image 5875


Nieuws week 21 (maandag 18 mei tm vrijdag 22 mei 2015)

Niet veel nieuws maar wel belangrijk.

De waterboor.

Als gemeld was het aggregaat van de boorinstallatie defect. Het herstel heeft veel tijd gevraagd. Meerdere weken. Eerder schetste ik ook al hoe dat gaat in Kenia. Reparatie ter plaatse was niet mogelijk. De reparatie uitgevoerd in Nairobie kostte veel tijd en inzet. De boorinstallatie is na proefdraaien in Nairobie weer op transport gegaan naar Mpeketoni. Een 'thuisreis' van 1200 km. Eergisteren is het geheel daar aangekomen. het werk kan weer beginnen. Tenminste als de regentijd voorbij is. En werk is er genoeg.

Afronding fondswerving overeenkomst Wilde Ganzen.

1 november 2014 was de startdatum van de fondswerving om het aandeel van de "Cees Kant Stichting" (CKS) bij te dragen voor de overeenkomst met de organisatie "Wilde Ganzen". De CKS stond aan de bak voor een bedrag van euro 28.000,--. En over dat bedrag zal WG een bonus bijdragen van euro 14.000,--. Een geweldige overeenkomst. Maar ook een hele klus om het bedrag voor de CKS bij elkaar te sprokkelen. Met kleine beetjes en grote gulle gaven is het gelukt kan ik nu melden. Ook de laatst benodigde euro's staan nu op de rekening van de CKS en kunnen bij terugkeer in Nederland overgemaakt worden naar de rekening van WG. En vanaf die rekening wordt het totale bedrag dan weer overgemaakt Kaar kenia. Wie had dat begin november 2014 gedacht. Een resultaat om heel dankbaar voor te zijn. Via dit nieuws bedanken wie iedereen die er een bijdrage aan geleverd heeft. Zeven waterpunten kunnen worden ingericht. De plaatsen zijn bekend. De vergunningen zijn verstrekt. En de boorinstallatie is gerepareerd en in goede conditie weer beschikbaar. Zeven waterpunten betekent dat er na realisatie weer zo'n 4000 - 5000 mensen redelijk bij hen in de buurt de beschikking krijgen over goed en voldoende drinkwater. Zet je al die mensen bij elkaar dan is het een grote groep. Voor de CKS is het de bijdrage aan een van de millennium doelen. Eerder noemde ik dat al een druppel op de gloeiende plaat. Maar in dit geval is het een druppel die niet verdampt. Maar een die gedurende lange tijd benut en herbenut kan worden. Over de start en de voortgang van de werkzaamheden zult u de komende tijd geinformeerd worden. Voor alle nu te realiseren  waterpunt is al een naam bekend. De betrokken vriendinnen van onze Cees die vernoemd zullen worden hebben daarmee ingestemd. Na het realiseren van de zeven WG waterpunten staat het totaal op vijftien. En wie weet wat de rest van het jaar mogelijk nog brengen zal. Ik laat mij graag verrassen door alles wat de inzet van de CKS mogelijk maakt. Denk in dat verband ook aan de mogelijkheid van het 'gratis doneren'  via u internaankopen. Niet mee bekend. Stuur een mailtje aan
bestuur@keeskantstichting.nl en u krijgt de informatie hoe dat geraliseerd kan worden.

Stacks Image 5881
Stacks Image 5884


Wilde Ganzen bedankt

Stacks Image 5905
Stacks Image 5908


Partners van de CKS

Stacks Image 5821

Nieuws week 22 (maandag 25 mei tm zaterdag 30 mei 2015)

Het lijkt wel of het nieuws er rekening mee houdt dat Anna en ik van de zon genieten in Zuid Frankrijk. Er is niet veel nieuws te melden. En wat er wel te melden is, komt van hier. Sinds een aantal jaren kennen wij een Amerikaans echtpaar (Maureen en Lee) dat net als wij hier in het voorjaar en in de nazomer verblijft. Ons intermediair om te melden dat wij aanwezig zijn op de weekmarkt in Vaison la Romaine is een weefster die met haar producten op deze markt staat. En voor de algemene communicatie uiteraard het internet. Wij drinken een kop koffie als wij elkaar treffen. En in de loop van de jaren voeren wij gesprekken met inhoud. De vrouwen op hun manier en wij mannen op de mannenmanier met mannen onderwerpen. Uiteraard zijn zij op de hoogte van het overlijden van onze Cees en het bestaan van de stichting en de activiteiten er van. Bij de eerste ontmoeting dit voorjaar gaf Lee aan dat hij het werk van de "Cees Kant Stichting" (CKS) weer - zij deden dat al eerder - wilde steunen met een donatie. En vorige week dinsdag ontvingen wij een genereuze donatie van euro 200,--. Zomaar en omdat zij de inzet van de CKS waardevol vinden. Anna en ik hebben nagedacht over een speciale bestemming. En wij hebben die gevonden in de ondersteuning van een kind gedurende een jaar op de Tamani Junior School (TJS). Als bekend steunen wij daar al een aantal kinderen. kinderen waarvan de ouders overleden zijn aan aids. En waarvan de grootouders vaak te arm zijn om de opleiding op TJS te betalen. Deze week hebben wij Maureen en Lee geinformeerd over deze besteding. Zij waren geemotioneerd en blij. Spraken de voorkeur uit om een meisje te steunen. Aan Wim van den Burg heb ik dit verzoek voorgelegd. En zodra de gegevens van het meisje bekend zijn geef ik die aan Maureen en Lee door. Ik meld dit als nieuws omdat de hele gang van zaken toch bijzonder is. Het verhaal van onze Cees en de stichting die over de oceaan heen in Amerika ook mensen raakt. Voor mij is het een bevestiging dat wij in de geest van Cees handelen. En daarnaast dat de werkwijze van de CKS - het steuntje in de rug op weg naar eigen zelfstandigheid - een goede aanpak is. Kleinschalig en volgens sommigen mogelijk een druppel op de gloeiende plaat. Maar wel een die mensen raakt, aanspreekt en die in de praktijk voldoet.Voor wat betreft de foto's deze week weer een selectie uit degenen die ik hier maakte. O.a een paar van de top van de Mont Ventoux. Daar genoot ik donderdag van het prachtige uitzicht en het genoegen dat de klim weer succesvol was voltooid.

Stacks Image 5827
Stacks Image 5829
Stacks Image 5831
Stacks Image 5833
Stacks Image 5835
Nieuws week 23 (maandag 1 juni tm vrijdag 5 juni 2015)

Het is een stille periode. Dat geldt ook voor deze week. Een beetje 'rommelnieuws'. Hoop dat na onze terugkeer uit Frankrijk er weer echt nieuws zal wijn.

Evaluatie gebruik Share4More waterpunten.
De twee waterpunten die de Rabobank Personeelsorganisatie Share4More mogelijk maakte, zijn al weer bijna twee jaar in bedrijf. Tijd voor een evaluatie. De evaluatie is op ons verzoek uitgevoerd door Wim van den Burg. Foto's en gegevens zijn verzameld. En aan de hand van een aantal gerichte vragen is er een beld geschetst van het gebruik. De gegevens zijn in porties binnen gekomen. Terug in Nederland (planning 10 juni weer in Arnhem) zal ik de stukjes informatie tot een geheel samenvoegen. Uiteraard tbv de organisatie Share4More en de achterban. Maar ook voor dit nieuws. Er kan zonder meer al gezegd worden dat de beide waterpunten ("Connexion Well" en "Future Well") in een behoefte voorzien en intensief gebruikt worden. Een bijzonderheid is dat de waterpunten nog geen enkele reparatie behoefden. De betrokken gebruikers zijn er dus zuinig op.
Volgende week mogelijk al de uitgebreide gegevens en de foto's.

Ontwikkelingen bij "Geef een koe".
Deze organisatie die ook gesteund wordt door de "Cees Kant Stichting" (CKS) in de vorm van een financiele bijdrage voor het aanschaffen van koeien die geschonken worden aan ouders met een lichamelijk of geestelijk gehandicapt kind in Kirgizie, maakt al enige tijd een ontwikkeling door naar de zelfvoorzienendheid van de organisatie ter plaatse. Uit de laatste nieuwsbrief van de organisatie blijkt dat deze ontwikkeling succesvol verloopt. En op die manier is deze hulpverlening helemaal in de geest van de aanpak van de CKS: een steuntje in de rug op weg naar zelfstandigheid en in dit geval zelfredzaamheid van de organisatie ter plaatse. Een goede ontwikkeling die een pluim verdient. Die ontwikkeling zullen wij zeker nog even blijven steunen.

"Gratis doneren"  via de Goede Doel Shop.
Internet is grenzenloos. Ook hier ontving ik keurig op tijd het overzicht van de opbrengst tbv de CKS over de maand mei. Een bedrag van ruim euro 12,--. Dank aan degene die er bij hun internet aankopen aan dachten om dat via de Goede Doel Shop (
www.goededoelshop.nl) te doen en de CKS aan te wijzen als het goede doel waarvoor de "gratis bijdrage" is bestemd. Ieder die dit leest is van harte uitgenodigd om ook van die gelegenheid gebruik te maken. Wij maakten, er in het verleden de nodige reclame voor. Wil je het werk van de CKS ook gratis steunen en weet je niet hoe te handelen. Een emailtje aan bestuur@ceeskantstichting.nl is voldoende en wij informeren je over deze bijzondere ondersteuningsmogelijkheid.

Als gemeld gemeleerd nieuws. Hoop van harte dat het weer en de veiligheid situatie in Kenia de inzet van de gerepareerde waterboor weer snel mogelijk maakt. Er zijn daar namelijk nog een flink aantal waterpunten te realiseren. De locaties zijn bekend. De benodigde vergunningen zijn afgegeven. En zeker niet onbelangrijk; het geld is er voor beschikbaar. En dat maanden eerder dan verwacht. Het samenwerkingsproject met de organisatie Wilde Ganzen bood de mogelijkheid tot 1 november 2015 de door de CKS te werven fondsen te vergaren (euro 28.000,--). En binnen het project vult de organisatie Wilde Ganzen dat bedrag aan tot de benodigde euro 42.000,-- om de zeven waterpunten waar het samenwerkingsproject over gaat te realiseren. En door uw steun was het bedrag te werven door de CKS de afgelopen maand al bereikt. Hartelijk dank voor deze bijdragen en betrokkenheid bij de inzet van de CKS

Voor de laatste week een impressie van Zuid Frankrijk aan de hand van een aantal hier gemaakte foto's.
Stacks Image 5949
Stacks Image 5951
Stacks Image 5953
Stacks Image 5955
Stacks Image 5957
Stacks Image 22220

Nieuws week 30 (maandag 20 juli tm vrijdag 24 juli 2015)

 
Twee zaken. Een voorlopig besluit om een steunverlening op te starten rond een ‘solar pomp en druppel irrigatie systeem’ en uiteraard de laatste loodjes voor de start van Ome Joop’s Tour.
 
Solar pomp en druppel irrigatie systeem.

‘Heet van de naald’ informatie over voorlopige besluit van het bestuur van de CKS om een project op te starten rond de steunverlening voor een ‘solar pomp en druppel irrigatie systeem’ in West Kenia. In dit gebied is al sinds 2008 via de Theo Kiewiet stichting (Ameland) steun verleend aan de landbouw ontwikkeling. Aanvankelijk in de vorm van bijdragen om een dekkend systeem van waterputten te realiseren. De laatste jaren is de steun verleend aan het vervolg daarop: het “Sustainable Food Programm” (SFP). Een 80 tal boeren is daarbij het ‘CKS-steuntje in de rug’ gegeven. De vervolgstap nu is het inzetten van een pomp irrigatie systeem op basis van solar energie. De steun zal voorlopig worden gegeven in de vorm van een donatie voor één systeem. Als een pilot. Dit om in de praktijk te ervaren of via deze aanpak een ‘revolverende’ opzet mogelijk is. Zodra het concreter is, informeer ik via dit nieuws.
 
Het nieuws van deze week betreft de laatste voorbereidingen voor het ‘grand départ’ van Ome Joop’s Tour en de CKS-ploeg daarbij als deelnemer.

Zoals uit de foto boven dit nieuws te zien is kan het Arnhem en de Arnhemmers niet ontgaan dat Ome Joop’s Tour dit jaar voor de 65e keer in Arnhem van start gaat. (zie: http://www.omejoopstour.nl/ )  En de CKS-ploeg is onderdeel van dit evenement. Al een aantal weken presenteren wij de CKS-ploeg via dit nieuws. Zie de samenstelling van ploegleider en leden onder dit nieuws. Er is een activiteiten programma voorafgaand aan de start. Zaterdag de 25e juli worden de fietsen van de deelnemers gekeurd bij de Mantel vestiging in Arnhem –Zuid. Een blijk dat de organisatie haar verantwoordelijkheid serieus neemt. Niet zo maar alleen een recreatieve/sportieve tocht organiseren. Maar er ook voor instaan dat de deelnemers er zich van bewust zijn dat je zo’n tocht alleen succesvol voltooid op een fiets die aan de eisenvoldoet.  De fietskeuring vindt plaats op het adres Overmaat 72. Van 11.00 – 16.00 uur zullen de fietsen daar voor keuring worden aangeboden.Vervolgens is er op zondag de 26e juli 2015 tijdens het “Multi Musis Festival” op de Ronde Weide in het Park Sonsbeek een presentatie van de deelnemende ploegen. Komt allen. Kunnen jullie ook kennis maken met de leden en de ploegleider van de CKS-ploeg. Dan wordt het spannend. Op dinsdag 28 juli 2015 is het verzamelen voor de deelnemers op het sportcentrum Papendal. Tijdstip verzamelen 15.00 uur. En opvolgend wordt de eerste nacht geslapen op het sportcentrum En dan het ‘grand départ’ op woensdag 29 juli 2015. Vertrek op het Kerkplein in het centrum van Arnhem. Tijdstip 11.00 uur. De eerste etappe voert die dag van Arnhem naar Rheden (Ouwehands Dierenpark daar). Wees allen van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de voorbereidende evenementen en uiteraard speciaal bij het vertrek. Op dit moment en vanaf deze plaats alle goeds voor de deelnemers aan OJT en uiteraard aan de leden van de CKS-ploeg. Ik wens allen een mooie tocht met goed weer en aandacht voor elkaar. En graag nu al tot ziens terug in Arnhem op woensdag 5 augustus bij de finish bij het Olympus College in Arnhem (nabij de Rijnhal.
 
Voor allen een mooie, sportieve en leerzame tocht.
Stacks Image 22224
Nieuws week 24 (maandag 8 juni tm vrijdag 12 juni 2015)
 
Persoonlijke omstandigheden en het feit dat er echt geen direct nieuws te melden is, leveren de situatie op dat er deze week – voor het eerst sinds de start met het wekelijkse nieuws – echt geen nieuws is.
Van harte hoop ik dat er volgende week een andere situatie bestaat.
 
Stacks Image 6097

Nieuws week 25 (maandag 15 juni tm vrijdag 19 juni 2015)

 
Na een ‘nieuwsloze week’ deze week twee interessante meldingen. De adoptie van een leerling van de Tamani Junior School  (TJS) door onze Amerikaanse vrienden Maureen en Lee Adams en de presentatie van het wielershirt van het CKS-team dat gaat deelnemen aan Ome Joops Tour.
 
Stacey Wambui.

Stacey is de 27e mei dit jaar tien jaar oud geworden. Zij was al eerder leerling op de TJS. In haar nog jonge leven heeft zij al veel meegemaakt. Zij en haar moeder waren vorig jaar juni in Mpeketoni toen daar de aanval uitgevoerd werd door de Al Shabaab rebellen. Bij die aanval werden toen omstreeks 100 inwoners van Mpeketoni vermoord. Stacey en haar moeder ontkwamen dit bloedbad ter nauwer nood. Op dat moment zat Stacey in klas 4 van de TJS. Haar moeder is samen met Stacey naar familie gevlucht die op het platteland leeft in Muranga. Onlangs kwamen zij weer terug in Mpeketoni. Stacey zit nu in klas 5 van de TJS. Via de donatie van Maureen en Lee kan zij daar de lessen volgen. Haar moeder en verdere familie hebben niet de middelen om de bijdrage in de kosten van het onderwijs op TJS te betalen. En dan is het toch prachtig dat een ‘inter atlantisch contact’ dat in Frankrijk ingevuld wordt daar de mogelijkheid wel toe geeft.  De foto’s boven dit nieuws laten Stacey zien. Laten wij hopen dat de steun haar in de gelegenheid stelt aan een goede toekomst te werken. Zij heeft de capaciteiten en het steuntje in de rug geeft haar de mogelijkheid die te benutten en te ontwikkelen.
 
Het wielershirt.

Het wielershirt zal gedragen worden door een zestal jongens die gezamenlijk de CKS-ploeg vormen in Ome Joops Tour die 28 juli 2015 op Papendal in Arnhem van start gaat. De voorbereiding van deze 65e editie van OJT is in volle gang. De namen en de foto’s van de leden van de CKS-ploeg ontvang ik binnenkort. In een volgend nieuws zal de CKS-ploeg aan u worden ‘gepresenteerd’. Op een manier zoals die bij wielerploegen gebruikelijk is. Maar het nieuws van vandaag betreft de uitvoering van het shirt. In een eerdere versie van het nieuws presenteerde ik al het basis shirt. Nu is het moment daar dat he bedrukte shirt getoond kan worden. Het ziet er ‘gelikt’ uit. “De Groot Reklame” aan de Johan de Wittlaan in Arnhem mag trots zijn op het resultaat. Onder dit nieuws een vaste foto van het shirt zoals het nu bij ons op het Velperplein in de hal hangt. In één foto gevat samen met de foto van Cees die daar ook aanwezig is. De slide show geeft een verdere impressie van het shirt nabij en in de loods waar de voorbereidingen voor de a.s. OJT gestalte krijgen. Een aantal van de foto’s uit de slide show geven een beeld van de details van de opdruk van het shirt. Bij deze presentatie van het shirt spreek ik de wens uit dat degenen die het straks gaan dragen er een ervaring mee gaan opdoen tijdens de tour. Een sportieve ervaring. Een belevenis. Maar vooral ook een tour waar zij er voor elkaar zullen zijn.
 
Stacks Image 6101
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Stacks Image 6107
Stacks Image 6109
Stacks Image 6111
Stacks Image 6113
Stacks Image 6117
Stacks Image 6119
Stacks Image 6121
Stacks Image 6123
Stacks Image 6125
Stacks Image 6330

Nieuws week 26 (maandag 22 juni tm vrijdag 26 juni 2015).

 
Als eerder gemeld sponsort de “Cees Kant Stichting” (CKS) een wielerploeg. En niet zo maar een ploeg. Een ploeg die deelneemt aan OJT. Dit jaar wordt de 65e editie georganiseerd van dit ‘oer Arnhemse’ vakantiegebeuren voor kinderen. In totaal nemen er 14 ploegen deel aan de tour. Zeven meisjesploegen en ook zeven jongensploegen. De start van de acht-daagse tour is op 28 juli 2015. Sportcentrum “Papendal” is de vetrek plaats. De website van OJT biedt veel meer informatie en nieuws dan ik hier kan vermelden. Zie: http://www.omejoopstour.nl/. Wat ik met hulp van de organisatie van OJT wel kan is de CKS-ploeg presenteren.
 
Presentatie CKS-wielerploeg.
 
In de afbeelding boven dit nieuws is de samenstelling van de ploeg te zien. Namen en foto’s van de deelnemers en de ploegleider. De leden zijn in alfabetische volgorde: Sidney Blackson, Storm Brouwer, Delano Frederiks, Mik Grit, Monteiro Jansen en Berry Koendering.
De ploegleider is: Freddie Vermeulen. De leden (hunouders/verzorgers) en de ploegleider heb ik per e-mail geïnformeerd over deze presentatie van de ploeg en haar leden op de website van de CKS. Deze presentatie levert echt nieuws omdat het de eerste ploeg is waarvan de samenstelling bekend gemaakt wordt.De leden en de ploegleider wensen wij een goede voorbereiding op de tour. En straks vanaf de 28e een mooie tocht. Een tocht om te genieten. Ook om te leren. Met name het bezoek aan het kamp Vught biedt daarvoor een gelegenheid. En mogelijk wel het belangrijkste om er tijdens de tocht voor elkaar te zijn. Voor de overige leden van de ploeg, maar ook voor de andere deelnemers.Zoals onder dit nieuws te zien is de ‘tour directeur’ van OJT – Marcel Legerstee – het helemaal eens met de presentatie van het wielershirt van afgelopen week en van de presentatie van de ploeg in dit nieuws. In de slide show passeren de foto’s die een beeld geven van de inzet van de vele vrijwilligers die OJT mogelijk maken en begeleiden . En van alles wat er zo bij een optocht van 144 kinderen en veel begeleiders gedurende een tocht van acht dagen nodig is. De loods op het industriepark Kleefse Waard ‘bruist’ al en zal dat zeker tot de start blijven doen. Succes met de verdere voorbereiding daar.
 
Stacks Image 6334
.
.
.
Stacks Image 6340
Stacks Image 6342
Stacks Image 6344
Stacks Image 6346
Stacks Image 6348
Stacks Image 6350
Stacks Image 6352
Stacks Image 6354
Stacks Image 6356
Stacks Image 11702
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Stacks Image 11708
Stacks Image 11710
Stacks Image 11712
Stacks Image 11714
Stacks Image 11716
Stacks Image 11718


Nieuws week 27 (maandag 29 juni tm vrijdag 3 juli 2015.
 
Het nieuws over de sponsoring van de Wielerploeg verlaat ik even. Een korte persoonlijke mededeling. Afgelopen vrijdag de 26e werd ik in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem geopereerd aan een gedeeltelijk (70 % ) vernauwde halsslagader. Een vlekkeloos en zonder complicaties of grote ongemakken verlopen ingreep. Maandag middag de 29e mocht ik weer naar huis. Opgelucht, blij en met dank voor de vele steunverklaringen.
En dan nu het echte nieuws van deze week. Het is divers. Een resultaat van de eerste maanden 2015 ‘gratis doneren’, het afronden van de werving van de gelden voor het samenwerkingsproject met de organisatie Wilde Ganzen, de voortgang van “het Watersprookje” in Kenia en een bijzondere donatie tbv een aansprekende activiteit.. Met daarnaast nog de verkenning van allerlei mogelijkheden om de steun te verlenen die de CKS voor ogen staat op het gebied van distributie van “Waka Waka” verlichting en een mogelijk solar project in Kenia waarbij de kerosine aangedreven pompen vervangen zullen worden door met zonne energie aangedreven pompen. Maar die informatie komt later.
 
“Gratis Doneren”.

Het kan nog steeds en het werkt ook nog steeds. Via de Goede Doel Shop organisatie ontving ik het bericht dat de aankopen van een aantal van jullie (hartelijk dank) er voor gezorgd hebben dat er voor de eerste drie maanden van 2015 een bedrag van € 109,72 is overgemaakt naar de rekening van de “Cees kant Stichting” (CKS). Laat dit nieuws een oproep zijn voor diegenen die een ventilator of welk ander koelapparaat willen aanschaffen. Via de Goede Doelshop kan dat beslist. Zie: http://goededoelshop.nl/ . Kies de CKS als goed doel voordat u gaat kopen. En het geld zal binnenstromen als de zonnestralen op dit moment. Is er assistentie nodig. Stel de vraag en wij informeren.
 
Fonds werving samenwerkingsproject Wilde Ganzen.

Acht en twintig duizend euro (€ 28.000,--) was er te gaan op 1 november 2014. En om dat geld te werven was er de tijd tot 1 november 2015. Met grote dankbaarheid kan ik melden dat dit aanzienlijke bedrag binnen is. Het geld is overgemaakt naar de rekening van de organisatie Wilde Ganzen. En daar wordt het vermeerderd met de bijdrage van Wilde Ganzen. Het resultaat: € 42.000,--. Dat bedrag kan benut worden voor het boren van de zeven voorbereide waterpunten in Kenia. De boor is er na de reparatie weer klaar voor. Zo snel mogelijk na de nu durende regentijd gaat de boor de grond in. En het nieuws zal dan melding maken van de uitvoering.
 
Voortgang “Het Watersprookje”

Het is lang stil geweest rond dit focus project van de CKS. Een belangrijke reden daarvoor waren de terreur aanslagen in Mpeketoni (Lamu District) nu inmiddels een jaar geleden. Alleen al in de plaats Mpeketoni werden 100 mannen vermoord. Veel bewoners sloegen op de vlucht. Druppelsgewijs komen een aantal van hen nu weer terug. Zo ook de man die de naamborden voor de waterpunten bewerkt. En het naambord voor de “Karlijn Well’ nabij het ziekenhuis van Mpeketoni is gereed om geplaatst te worden. De bij dit bericht gevoegde foto laat dat zien. De reactie van de leiding van het ziekenhuis (opgenomen in de slide show met de foto’s van de boring) na het realiseren van het waterpunt geeft aan hoe belangrijk het water voor het ziekenhuis is. Toch mooi dat je als organisatie op afstand dit mogelijk mag maken.
 
Bijzondere donatie.
Soms gebeuren er bijzondere dingen. Dit keer betrof het een verrassende donatie. Heel erg gewaardeerd. En die donatie viel samen met de aangeboden informatie over een bijzonder project. Informatie over de stichting Eardrop (www.eardrop.nl ). In samenspraak met de gever is er besloten de donatie te besteden aan vier operaties om doofheid te voorkomen. Voor zulke verrassingen kun je mij wakker maken. De mogelijkheid bestaat dat de CKS – na instemming van het bestuur – de activiteiten van de stichting Eardrop in de toekomst structureel gaat ondersteunen. Kunnen horen is toch immers naast het beschikken over goed en voldoende drinkwater ook een eerste levensbehoefte.
 
De aandacht voor de CKS-wielerploeg wil ik ‘levend’ houden door de samenstelling van de ploeg nog een keer te tonen onder dit nieuws. Boven dit nieuws geeft de vaste foto een beeld van het naambord. En de gebruikelijke slide show daaronder toont de foto’s van de boring en de bedankbrief van de leiding van het ziekenhuis in Mpeketoni. Al met al een mooie week. En dan om meer redenen dan het voor Nederland buitengewone zomerweer.
 
Stacks Image 11722
Stacks Image 12464
.
.
.
Stacks Image 12470
Stacks Image 12473


Nieuws week 28 (maandag 6 juli tm vrijdag 10 juli 2015)

 
Een concreet resultaat en een greep uit de aandachtspunten die in een pril stadium van voorbereiding verkeren.
En uiteraard ook nog een keer het plaatje van de CKS-wielerploeg in “Ome Joop’s Tour” (OJT).
 
De ‘lege flessen actie’ in Vlaardingen
Er is het afgelopen half jaar wat afgesjouwd met lege flessen in Vlaardingen. De lege flessen actie is een initiatief van de achternichten Lisa en Emma en het klasgenootje Floor van lisa. Floor en Lisa de zijn de initiatiefneemsters. Zij maken deel uit  van groep 8 van de lagere school “De hoeksteen” in Vlaardingen. Al op 31 januari 2015 overhandigde Lisa mij in Arnhem de eerste opbrengst tot dan toe. Een mooi bedrag van € 25,65. En dat waren al veel meer dan 100 lege flessen. De 15e februari had ik samen met mijn vrouw het genoegen een gastles te morgen verzorgen voor de klas van Lisa en Floor. Een heel leuke ervaring. De klassenfoto boven dit nieuws geeft daar een beeld van. En die gastles leverde mij ook nog eens de eretitel op van ‘meester Kees’. Stilletjes aan liep de actie door. Afgelopen 13 juni 2015 werd ik bij het vieren van de verjaardag van oma Marijke door Lisa en Emma verrast met een vervolg opbrengst van de lege flessen actie. Een fiks bedrag van € 70,75. Reken maar uit hoeveel flessen dat geweest zijn. De totale opbrengst van het initiatief was € 96,40. Bijna honderd euro. Floor, Lisa, Emma en al de kinderen uit groep acht van “De Hoeksteen” in Vlaardingen, hartelijk dank voor dit initiatief en het gesjouw met de flessen. Wij zullen er in de geest van de “Cees Kant Stichting” een goede bestemming aan geven.
 
De ‘prille’ aandachtspunten.
Afgelopen week zijn de verkenningen verder gegaan om te bezien of een “Waka Waka” lampenverspreiding (zie: http://nl.waka-waka.com/producten/ ) en het beschikbaar stellen van solar pompinstallaties een haalbare kaart is. Wat de “Waka Waka” lampen betreft zal het gaan om de leerlingen van vijf scholen in het Lamu District van Kenia. Wat betreft de solar pompinstallaties om het gebied waar de stichting ontwikkelingswerk Theo Kiewiet in Kenia actief is. En dat is het westen van Kenia nabij het Victoria meer. Er is zeker sprake van voortgang. Maar er zal nog wel het nodige water door de Rijn moeten stromen voordat het idee is omgezet in een levensvatbaar en uitvoerbaar project. Er wordt aan gewerkt via het principe: ‘waar een wil is kan een weg gevonden worden’. En………… je hoeft niet alles als CKS alleen te doen. Hulp verwerven van mensen en organisaties die die hulp kunnen verlenen, is een belangrijk aandachtspunt en actiepunt. Het ziet er ‘pril’ gunstig uit. Ook al zal er nog veel werk verzet moeten worden. Maar wie niet waagt zal nooit winnen. Ik hoop via dit nieuws binnen afzienbare tijd te mogen melden dat er sprake is van één of mogelijk zelfs twee concrete activiteiten voor de komen de tijd.
 
De foto’s van de lege flessen actie staan boven dit nieuws. En de presentatie van de CKS-wielerploeg krijgt ook deze week een vervolg met het plaatje er van onder het nieuws.
 
Stacks Image 12477
Nieuws week 29 (maandag 13 juli tm vrijdag 17 juli 2015).
 
Een reflectie op de voorbereiding van de aandachtspunten waar ik vorige week over informeerde en een concrete invulling van de genereuze donatie ontvangen van de jubilerende stichting VVE Belang.
 
De ‘reflectie’.

Vorige week informeerde ik in het nieuws over de verkenningen van een tweetal mogelijke nieuwe activiteiten. Nieuw voor de “Cees Kant Stichting” en vernieuwend ter plaatse. En dan wordt je in een keer met de neus op de feiten gedrukt. Hier plannen maken, daarover afstemmen en ergens enthousiast voor worden is één. De werkelijkheid is dat de realiteit in Kenia een andere is. Een aanpak die hier zou werken en waar je in je denkpatroon vanuit gaat is niet de manier waarop het daar werkt. Je gaat er te gemakkelijk vanuit dat een schoolleiding daar een partij kan zijn die een uitvoerende rol kan spelen bij een distributie van “Waka Waka” lampen. Eerste foutje. Tweede uitgangspunt is dat degenen die zo’n lamp krijgen er dankbaar gebruik van maken. De realiteit is dat je er rekening mee moet houden dat een aantal van die lampen gewoon verkocht zullen worden. De reden daarvoor is de bittere armoede van de mensen daar. Voorlopig dus even geen voortgang te melden waar het de distributie van “Waka Waka” lampen betreft. Dit idee staat even op ‘hold’. Over de solar pompinstallaties wordt afgestemd. Dit om te bereiken dat er een draagvlak ontstaat voor een ‘revolverende’ verstrekking. Revolverend wil zeggen dat degene die de installatie ‘krijgt’ de installatie in termijnen betaalt met behulp van  een deel van het voordeel (betere irrigatie en daardoor een grotere opbrengst en minder kerosine gebruik voor een gebruikte pomp). Na de afbetaling is de installatie van hem en kan met het geld dat de eerste gebruiker betaald heeft een tweede installatie aangeschaft worden. Het idee is nu een praktijkproef te nemen met één installatie. Slaagt die proef dan kan er met de opgedane ervaring een vervolgproject opgezet worden met een aantal installaties. De afstemming over die aanpak loopt. De informatie over de solar pompinstallaties zal zeker nog een vervolg krijgen. En uiteraard hoop ik te kunnen melden dat er een praktijk pilot uitgevoerd zal worden.
 
De besteding van de VVE Belang donatie.

Afgelopen 1 december 2014 ontving de CKS op het jaarcongres van de jubilerende Stichting VVE Belang (de belangenbehartiging organisatie voor appartement eigenaren in Nederland) een genereuze donatie van € 2.500,--. Na afstemming binnen het bestuur van de CKS zal aan die donatie een specifieke bestemming gegeven worden. Via de Stichting Eardrop (zie: www.eardrop.nl ) zullen met het geld 20 ooroperaties worden uitgevoerd in Kenia of Ethiopië. Met de stichting is afgesproken dat wij een terugkoppeling krijgen van het resultaat van deze operaties. De besteding betekent een concrete invulling in de geest van de steunverlening door de CKS. Een besteding passend bij de organisatie die ons de donatie verstrekte. De Stichting VVE Belang legt immers “het oor te luister” bij de aangesloten verenigingen van appartement eigenaren. En dan moet je elk geluid kunnen opvangen. Moet je dus goed kunnen horen. En de van hun ontvangen donatie zetten wij nu in om te bereiken dat mensen die anders mogelijk doof zouden worden door de operatieve ingreep het gehoor behouden c.q. met beperkte hulpmiddelen goed kunnen blijven horen. Wij hopen u een zeer positief resultaat te kunnen melden over de met onze steun uitgevoerde operaties.
 
Geen foto nieuws deze week. Daarom een vervolg op de presentatie van de CKS-wielerploeg. De datum van de start van Ome Joop’s Tour nadert. De 25e juli is er de keuring van de fietsen. De 26e is er een evenement op de ‘Ronde Weide’ in het Park Sonsbeek. En het ‘grand depart’ is 28 juli 2015 op Sportcentrum Papendal. De ploegleider en de leden van de ploeg worden een succesvolle laatste voorbereiding toegewenst.

Stacks Image 22001
Stacks Image 12007

Nieuws week 31 (maandag 27 juli tm vrijdag 31 juli 2015)

 
Een aandacht vestiging en het echte nieuws.
 
De aandachtvestiging.

Er doen vreemde geruchten de ronde over de Nationale Goede Doelen Test. Laat duidelijk zijn dat die informatie niets te maken heeft met de Goede Doel Shop (http://goededoelshop.nl/ )
Benut de mogelijkheden van de Goededoelshop en doneer via uw internetaankopen “gratis” de activiteiten van de “Cees Kant Stichting” (CKS). Tenminste als u de CKS kiest als uw goede doel.
 
HET nieuws van deze week.

De voorbereidingen en de start van Ome Joop’s Tour (OJT). Het nieuws daarover heb ik verdeeld over een aantal momenten. Ieder met een compilatie van de foto’s die ik bij ieder van die gelegenheden maakte.
De keuring van de fietsen.
De keuring vond plaats op zaterdag 25 juli 2015 bij Mantel Tweewielers op het adres Overmaat 72 in Arnhem-Zuid. Iets wat je bij een toertocht helemaal niet verwacht. Een educatief moment voor ouders en deelnemers: de fiets moet op orde zijn. Met een bewonderenswaardige inzet van de organisatie en de vrijwilligers en de deskundigen van Mantel Tweewielers. Alle fietsen werden gekeurd. En na de goedkeuring werden de deelnemers voorzien van fietstassen en een voortas voor de fiets en een helm. Een bijzonder evenement en dit jaar onder de bijzondere klimatologische omstandigheden van een zomerstorm. Compliment aan Mantel en de OJT-organisatie voor deze opzet. Daar denk je niet onmiddellijk aan bij een vakantie toertocht.
De compilatie van de bij de keurig gemaakte foto’s geeft een beeld van het gebeuren.

Stacks Image 12031

De ploegenpresentatie.

Zondag 26 juli 2015 was de ploegenpresentatie tijdens  het Multi Music Festival op de Ronde Weide in het Park Sonsbeek. Een zeer druk bezochte manifestatie. Met nagenoeg alle ploegen in de complete samenstelling aanwezig. Gevarieerde muziek en veel belangstellenden vormden de entourage van de ploegen presentatie. Nagenoeg professioneel. Ploeg en ploegleider op het podium. En een enthousiast publiek op de Ronde Weide.
De “Cees Kant Stichting” ploeg presenteerde zich professioneel. Met een echte Yell.
De compilatie van de foto’s geeft een beeld van dit gebeuren.

Stacks Image 12035

Het aanmelden op het Sportcentrum Papendal.

Het aanmelden van de deelnemers op het sportcentrum Papendal vond plaats op dinsdag  28 juli 2015. Een bijzonder moment. De ouders verzorgers moesten hun kind daar overdragen aan de zorg van de organisatie van OJT. Met eigen ogen heb ik er varen dat die organisatie aan alles denkt. Indrukwekkend. Schoenen uit voor het betreden van de slaapfaciliteit. Dolle pret tijdens het kennismaken en aftasten. En…………….absolute aandacht en stilte bij de presentatie van de huisregels tijdens de tour. Eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat het ooit stil zou worden in de slaapzaal/sporthal. Maar dat gebeurde wel. Weer een educatief moment. En een compliment voor de professionaliteit van de organisatie.
De compilatie van de foto’s geeft een beeld van dit gebeuren.

Stacks Image 12039

De start.

Woensdag de 29e was het zo ver. De start van OJT. Eerst de rit van Papendal naar het Kerkplein in Arnhem. Er werd een kleine omweg gemaakt. Ziekenhuis Rijnstate werd opgenomen in de route. Penningmeester van OJT- Ronnie Vodegel – verbleef daar na een hartoperatie. Het hele ziekenhuis heeft dat geweten. Ronnie, een voorspoedig herstel gewenst. De aanloop naar de start – zeg maar de proloog – werd begeleid door een zware regenbui met donder en bliksem. Drijfwaternat kwamen de deelnemers en de begeleiders aan op het Kerkplein. Loco burgemeester Gerrie Elfrink daar aanwezig regelde een opvang in de hal van het stadhuis. Een geweldig gebaar. Daar werden de eerste truien uitgereikt en werden bemoedigende woorden gesproken. Vandaar weer naar het kerkplein – inmiddels droog - . Het officiële startschot werd aar gelost door de loco burgemeester en daarna ging OJT echt van start op weg naar Rhenen.
De compilatie van de foto’s geeft een beeld van dit gebeuren.
 
Als sponsor van de “Cees kant Stichting” ploeg ben ik bij al deze voorbereidende evenementen aanwezig geweest. Het gaf mij een beeld dat OJT meer is dan een vakantie toertocht. Doordachte activiteiten, betrokken vrijwilligers en een goed ingespeelde organisatie.
Deze voorbereiding en startactiviteiten geven vertrouwen voor een geslaagde 65e – laat dat op je inwerken – editie van Ome Joop’s Tour. Volgende week  hoop ik in het nieuws van week 32 melding te kunnen maken van het vervolg van de toer,
 
Stacks Image 12043
Stacks Image 6430

“Cees Kant Stichting ploeg”
winnaar van de Ploegen Milieuprijs
in
“Ome Joop’s Tour” 2015


Nieuws week 32 (maandag 3 augustus tm vrijdag 7 augustus 2015).
 
De week van de finish van “Ome Joop’s Tour” op woensdag. Maar ook een week met andere CKS-activiteiten. Zo werd het naambord van de “Karlijn Well” geplaatst in Mpeketoni nabij het lokale ziekenhuis. Ook een week waarin de start gegeven werd voor een vervolg op het Sustainable Food Programm in West Kenia. Een pilot met de ‘Agro Solar Irrigation Kit’. Over die zaken volgende week meer in het nieuws. Nu aandacht voor het vervolg van Ome Joop’s Tour.
 
Ome Joop’s Tour (tweede deel)

Feitelijk gaat het nu om de echte tour. De acht dagen fietsen door Nederland en Duitsland. In dit nieuws wil ik aandacht besteden aan het bezoek aan het Nationaal Monument Kamp Vught. En uiteraard aan de glorieuze finish in Arnhem.
 
Nationaal Monument kamp Vught.

Donderdag 30 juli 2015 vond dit bijzondere onderdeel van het programma plaats. Na een lange en vaak ook nog eens regenachtige etappe van Rhenen (Ouwehands Dierenpark) naar de overnachtingslocatie nabij Kamp Vught. Een indrukwekkende bijeenkomst. Ook bijzonder dat zo’n onderdeel opgenomen is in het programma. De deelnemers aan Ome Joop’s Tour werden over het gebeurde ter plaatse in de Tweede wereldoorlog geïnformeerd. Daarbij sprak ook de opperrabbijn Jacobs. Alle kinderen legden na afloop van de gesproken informatie een bloem bij het speciale kindermonument. De achtergrond informatie over Kamp Vught is te lezen op de website van het Nationaal Monument Kamp Vught:   http://www.nmkampvught.nl/historische-informatie/
Het maakte indruk dat deelnemers aan de tour onderweg naar het speciale kindermonument de namen voorlazen van de 1269 kinderen die hier in de oorlog gevangen gehouden werden. In 1943 zijn die kinderen vanuit Vught in twee transporten overgebracht naar de vernietigingskampen. Kort na aankomst in de diverse kampen zijn zij om het leven gebracht.
De toespraak van opperrabbijn Jacobs attendeerde de deelnemers aan OJT er op dat al deze 1269 kinderen ‘vergeten’ zijn. Wel staan hun namen nog in het gedenkteken, maar wie denkt er verder nog aan hen. Hij riep de kinderen op om in ieder geval twee namen op te schrijven en die thuis een plaats te geven op hun kamer. Opdat zij niet vergeten worden. Voor degenen die ook een gevolg willen geven aan die oproep volgen hier een aantal namen zoals die op het monument aanwezig zijn:
Sem Koren, 15 jaar
Naatje Koper, 14 jaar
Bernard Kosiner, 10 jaar
Juda Koster, 1 jaar
Een aantal van de aanwezige kinderen toonden hun emoties. Bijzonder te zien hoe alert er vanuit de begeleiding gereageerd werd. En het was heel speciaal dat de kinderen die elkaar pas een aantal dagen kenden ook elkaar troostten.
Een bijzonder gebeuren. Een onderdeel van het programma ook dat duidelijk aangeeft dat OJT meer is dan een sportieve fietstocht. Dit bezoek aan Kamp Vught was daar een duidelijk voorbeeld van.

Stacks Image 6436

De Finish.

Na Vught wachtte de volgende dag “De Efteling”. De kinderen zullen daar na een korte etappe genoten hebben. Via de halteplaatsen: Mill, Venray, Venlo, Kalkar (Duitsland) was woensdag de glorieuze intocht in Arnhem. Al ver voor geplande aankomsttijd stonden nerveuze ouders bij de finish. Tegen half vijf was het eindelijk zo ver. De deelnemers passeerden de finishboog op fraai versierde fietsen. Luid toegejuicht door het talrijke publiek. Wethouder Van Burgsteden vertegenwoordigde de gemeente Arnhem. In de sportzaal van het Olympus College werd verzameld voor de finale prijsuitreiking. De jury had zich op een bewonderenswaardige manier van haar taak gekweten. Bijna alle kinderen werden naar voren geroepen voor een ploegenprijs of een individuele prijs. Als sponsor van de "Cees Kant Stichting ploeg” mocht ik er getuige van zijn dat ‘mijn jongens’ de prijs kregen voor de beste opruimers. Met een mooi woord betekent dat dat zij de ploegen milieu prijs in ontvangst mochten nemen. Nadat alle bekers en bossen bloemen waren uitgereikt – de organisatie en mevrouw van Burgsteden waren er heel druk mee – gingen de kinderen weer met hun ouders naar hun vertrouwde thuis. Moe maar wel voldaan. Van de moeder van het kleinste lid uit de CKS-ploeg hoorde ik dat hij het geweldig had gehad. En het eerste wat hij daarna zei was dat hij volgend jaar weer mee wilde.
Deze uitspraak is een groot compliment aan de organisatie van OJT en de vele vrijwilligers die bij dit bijzondere evenement betrokken zijn. In de lokale en landelijk media staat de laatste tijd jammer genoeg te vaak en te veel met welke problemen de OJT-organisatie kampt. Met eigen ogen heb ik gezien dat het een gebeuren is dat in Arnhem en mogelijk in Nederland zijn gelijke niet kent. Een initiatief van een enkeling (Joop Legerstee) waaraan een vervolg gegeven is door zijn zoon (Marcel Legerstee) en heel veel vrijwilligers. Een gebeuren waar Arnhem (de gemeenschap) trots op mag zijn en een evenement dat het verdient om alle steun te krijgen die nodig is om ook volgend jaar de 66e editie van “Ome Joop’s Tour” weer mogelijk te maken. De kinderen die het nodig hebben, verdienen dat. En er zal zeker ook weer een “Cees kant Stichting ploeg” aan deelnemen.

Stacks Image 6440
Stacks Image 6461
Stacks Image 6464

Nieuws week 33 (maandag 10 augustus tm vrijdag 14 augustus 2015)

 
Informatie over de :”Karlijn Well” en een filosofische beschouwing over een wetenschappelijk experiment.
 
De “Karlijn Well”.

Aan de twee foto’s boven dit bericht is te zien dat het waterpunt met de naam van Karlijn nu echt afgerond is. Het bijzondere waterpunt nabij het ziekenhuis van Mpeketoni heeft nu ook het naambord. Omdat het waterpunt al geruime tijd in bedrijf is kan er ook gemeld worden dat het in een bijzondere behoefte voorziet. Toch speciaal dat je daar als “Cees Kant Stichting” (CKS) een bijdrage aan mag leveren. Dat de Nederlandse namen en de schrijfwijze er van moeilijk is blijkt als je goed naar het naambord kijkt. De schrijfwijze is minutieus overgenomen. En daarbij is wel duidelijk dat er in Kenia niet veel ‘dames’ rondlopen met de naam Karlijn. Weer een waterpunt toegevoegd aan de lijst van locaties die helemaal operationeel zijn. De hoop en verwachting is dat de waterboor snel weer aan de slag kan om het lijstje van locaties af te werken waar waterpunten gepland zijn en waar de middelen ook alk voor beschikbaar zijn. Die lijst kent een kleine aanpassing. De situatie ter plaatse na de terreuracties maakte het nodig een aanpassing te plegen. De verst verwijderde geplande punten zijn vervangen door meer centraal gelegen locaties.
 
De filosofische beschouwing.

Inhoudelijk gaat het om een praktijktest als onderdeel van onderzoek. De test is in Nederland uitgevoerd door de Universiteit van  Maastricht. 600 meer bemiddelde Nederlanders deden er aan mee. Gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 40 jaar. En het gemiddelde bezit van de testgroep bedroeg € 4.700.000,--. In de test werd hen de gelegenheid geboden om een bedrag van € 100,-- te delen met iemand die duidelijk minder aardse middelen bezat dan zij. Het gedeelte dat zij niet weggaven mochten zij zelf houden. 45,6 % (274 mensen) gaven het bedrag in zijn geheel weg. Gemiddeld gaf de testgroep een bedrag van € 71,40 weg. Laat je daar wat rekenwerk op los dan is het resultaat dat een groep van 326 man in feite net zoveel voor zichzelf hield als er weggegeven werd. En dan denk ik als ik zoiets lees (bron RTL Nieuws) wat een armoede. Dan begrijp ik de wereld van deze testgroep niet meer. Wat mag de CKS dan blij zijn met een steeds groeiende groep van sympathisanten. En dat is rijkdom.
Dat de groep sympathisanten groot is bleek mij na de publicatie van het artikel van Berrie van Helden in De Gelderlander van afgelopen zaterdag 8 augustus 2015. De titel van het artikel was: “Goede doelen in Cees’ geest”. Het artikel trok de aandacht van velen. Dat blijkt mij uit de reacties die in mijn richting werden uitgesproken en die ik ontving per e-mail en via Whats App. Zeker vijftig reacties. En allemaal met een positieve insteek. Ook dat is rijkdom. Voor ons als bestuur een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Kennelijk wordt onze inzet positief beoordeeld. Wie weet waar het allemaal toe mag leiden.
 
Stacks Image 6781

Nieuws week 35 (maandag 24 tm vrijdag 28 augustus 2015)

De zomer wordt wel de "komkommertijd" genoemd voor de media. Iedereen geniet van de vacantie en er gebeurt weinig wat de aandacht trekt en vraagt.Zo ook met het nieuws over de activiteiten van de "Cees Kant Stichting". Wel worden er met inzet voorbereidingen getroffen voor het boren van de geplande waterpunten in het kader van het CKS - Wilde Ganzen project. En elders in het westen van Kenia wordt er gewerkt aan de uitrol van het 'agro solar druppel irrigatie systeem' als testproject. Maar dat is geen nieuws.Daarom deze week een spreuk die ik hier in Zuid Frankrijk las in een periodiek uit 2011:

De gelukkigste mensen hebben niet altijd van alles het beste.
Maar zij maken het beste van alles.


Lees en overdenk als ik deze uitspraak.Laten wij wensen dat het tweede deel van de spreuk mag gelden voor de inzet van het bestuur van de CKS om de doelstellingen van de CKS waar te maken.Immers: "alleen mensen die iets doen veranderen de wereld". En wat is er daarbij mooier dan er ook nog eens het beste van te maken.

Stacks Image 6785

Nieuws week 36 (vrijdag 28 augustus tm vrijdag 4 september 2015)
 
Er wordt weer hard gewerkt in Kenia (Lamu District). Twee voltooide boringen en een boring aan de gang.
Na geruime tijd “radio stilte” waar het de boringen betreft is de draad weer voortvarend opgepakt. De langdurige periode zonder nieuws werd veroorzaakt door het defect aan het aggregaat van de boorinstallatie, de wisseling van ‘driller’ en ook de veiligheidssituatie in het gebied speelde een belangrijke rol. Met name door het laatste is er een wijziging aangebracht in de lijst van waterpunten die gerealiseerd worden in het kader van het CKS – Wilde Ganzen project. Op een aantal geplande locaties is het veiligheidsrisico te groot om daar te gaan boren. Informatie over de twee uitgevoerde boringen.
 
Franciscan Friary (de katholieke missiepost in Umofa).

Dit is een vervangende locatie. De nieuwe ‘driller’ was op dinsdag aangekomen. Tijdens de komende boringen zal hij drie lokale mensen opleiden. Op woensdag is gestart met de boring bij de katholieke missiepost. Die dag werd op een diepte van 27 meter goed water aangeboord. Donderdag moest er een probleem opgelost worden. Bij de boring moest er over 20 meter door hard gesteente worden geboord. Hierdoor konden de boorpijpen niet goed naar beneden zakken. Drie beleven er haken op een diepte van 20 meter. Naar boven halen was niet meer mogelijk. Met de hamerboor zijn ze toen verpulverd. Via het vergrote boorgat zijn toen nieuwe pijpen aangebracht. Veel complicaties en extra werk. Maar de inzet is beloond met water van uitstekende kwaliteit en ook in volume heel veel. Dat komt goed uit. Want de missiepost wil het water ook gebruiken voor de landbouw irrigatie. Voor dat doel gaan zij op eigen kosten een watertoren bouwen. Twee vliegen in één klap dus. Drinkwater voor een honderden mensen en ook nog eens water voor het verbeteren van de opbrengst van de landbouw activiteiten. Een zware klus, maar met goed resultaat. Het waterpunt bij de katholieke missie gaat de naam krijgen van een vriendin van Cees: Tamara Well
 
Tamani Junior School (TJS).

Ook een vervangende locatie. De school in Mpeketoni waar inmiddels al omstreeks 300 kinderen les krijgen. Een aantal er van worden gesponsord via de CKS. Op die locatie was ook een grote behoefte aan een tweede waterpunt. Nodig ivm de groei van de school en vanwege het feit dat het voedsel voor de leerlingen in de zogenaamde ‘shamba’ wordt verbouwd. Die boring werd op vrijdag 28 augustus uitgevoerd. En met succes. Water van goede kwaliteit en  in grote hoeveelheid is aangeboord. Ook dit waterpunt krijgt de naam van een vriendin va n Cees: Kirstin Well.
 
Er is veel werk verzet de afgelopen week. Maar er is loon naar werken. Twee succesvolle boringen. Het aantal gerealiseerde waterpunten sinds de start van “Het Watersprookje” nu bijna drie jaar geleden is daarmee gekomen op 10  stuks. Dat geeft een goed gevoel dat wij een bijdrage konden leveren aan goed drinkwater voor velen.  De foto’s boven het bericht geven een beeld van de werkzaamheden in Umofa. De onder het nieuws geplaatste foto’s zijn gemaakt bij de boring nabij de TJS.
 
De derde boring is nog aan de gang. Er is water aangeboord van goede kwaliteit. Maar de werkzaamheden zijn nog niet afgerond. Het nieuws van de a.s. week zal er melding van maken.
Stacks Image 11974
Stacks Image 11977

Nieuws week 34 (maandag 17 augustus tm vrijdag 21 augustus 2015)

 
Deze week nieuws over de aangekondigde “Agro Solar Irrigation Kit”(ASiK).
Een voorstel afkomstig uit Kenia. Uit het gebied in West Kenia (nabij het Victoria meer) waar de Stichting Ontwikkelingswerk Theo Kiewiet uit Ameland al jarenlang actief is in het gebied rond Butere/Mumias. Als CKS hebben wij de inzet van Theo daar gesteund waar het ging om het realiseren van waterputten. Toen er een dekkend netwerk van waterputten en natuurlijke waterbronnen was hebben wij er samen met Theo een vervolg aan gegeven met het “Sustainable Food Programm”. Een programma dat wij drie jaar steunden en dat omstreeks 80 agrariërs de weg naar het staan op eigen benen wees. Zie voor de informatie de website van de CKS (http://www.ceeskantstichting.nl/Projecten/De-Stichting-Ontwikkelingswerk-Theo-Kiewiet/Waterputten-Kenia/ ).Onlangs kwam er een verzoek uit Kenia of wij een nieuwe aanpak wilden steunen. De inzet van de “Agro Solar Irrigation Kit” (ASIK). De onderbouwing voor deze aanpak was het nieuws dat in deze door de monocultuur van suikerriet gedomineerde regio het bedrijf failliet was gegaan die deze cultuur organiseerde. Kommer en kwel en grote ellende. De verspreiding van de ASIK zou uitkomst kunnen bieden. Er was een voorstel. In dat voorstel zou de aan de leverancier verbonden bank een lening voor een derde deel van de investeringskosten voor de rekening kunnen nemen. En op de totale kosten voor een installatie die een oppervlakte van één hectare grond kan faciliteren was dat een substantieel bedrag van € 1.200,--. Gevraagd naar het rentepercentage voor deze lening kreeg ik  het antwoord dat dit 20 % zou bedragen. In overleg en afstemming met Theo hebben wij de aanvraag bewerkt. Zodanig dat er geen sprake meer is van een dure bancaire lening. Behalve die aanpassing  heeft de ‘veldproef’ nu een opzet die voorziet in een terugbetaling zonder rente van het bedrag dat nodig is voor de aanschaf van de installatie. De terugbetaling vindt plaats in 36 maanden. Met bedragen die op te brengen zijn uit de voordelen verbonden aan de installatie (hogere- en zekerder opbrengst van oogsten). De kosten voor de installatie en de begeleiding bedragen € 4.000,--. De terugbetaaltermijnen per maand zijn € 125,--. Op die manier wordt er ook nog een ‘calamiteitenfondsje’ van € 500,--= opgebouwd.  Na de terugbetaalperiode wordt de installatie eigendom van degene aan wie die ter beschikking is gesteld. Met het terugbetaalde bedrag kan weer een nieuwe installatie aangeschaft worden. “Revolverende hulp” heet dat.
De initiatiefnemers ter plaatse hebben zich gecommitteerd aan deze opzet.
Recent hebben wij als CKS het bedrag voor de uitvoering van de veldproef overgemaakt. Er kan dus daar een start gemaakt worden. Een start waarvan ik hoop en verwacht dat die – bij gebleken succes -  een vervolg zal kunnen krijgen. Maar dan in de vorm van een groter opgezet project. De tijd zal het leren of dit gaat lukken. Mijn gevoel zegt dat het kan. Uiteraard houden wij jullie  over de voortgang op de hoogte. Mij toekomstverwachting is dat het mogelijk moet zijn om daar over drie jaar een aantal van 22 ASIK’s operationeel te hebben. Voldoende voor het irrigeren van 22 hectare landbouwgrond. Geen nieuw sprookje. Wel een realistische verwachting.
 
De foto’s boven en onder dit nieuws geven een beeld van de opzet van een ASIK. De website van de leverancier geeft aanvullende informatie (zie: http://sunculture.com/ ). De techniek van de druppelirrigatie is ontwikkeld in Israël. De solair component is er in Kenia aan toegevoegd door de leverancier.
Duim met mij mee dat deze veldproef een succes mag worden. En wie weet wordt de uitgesproken realistische verwachting dan op termijn ook waar.
Deze aanpak is stap drie op de CKS-ladder van ‘het steuntje in de rug’. Realiseren van randvoorwaarden (water) als stap 1. Daar een vervolg op geven door een verbeterd gebruik van de grond (het Sustainable Food Programm) als stap 2. En de nu in gang gezette stap 3 is het uitrollen van de ASIK.
Hoop de ontwikkeling er van nog regelmatig het onderwerp van het nieuws te laten zijn.

Stacks Image 11981

Nieuws week 38 (maandag 14 september tm vrijdag 18 september 2015)

 
Kort nieuws deze week na de ‘indrukwekkende’ (foto)reportage’ van de vijf laatste boringen in Lamu District (Kenia). Uiteraard heb ik mensen uit het CKS-netwerk erop geattendeerd. En dat was te merken aan het aantal bezoekers van de website. Ik kan mij vergissen, maar als ik de bezoekerscijfers goed gevolgd heb, is er voor de website na het plaatsen van het nieuws een duidelijk meer dan normale belangstelling geweest. Verder aandacht voor de eerste reacties over de ‘solar druppelirrigatie’ pilot. En bemoedigend nieuws over een mogelijke steunverlening door de organisatie Aqua4all.
 
Nieuws van vorige week.
In de opening van dit nieuws maakte ik al melding van de vergrote belangstelling. Dat was niet alleen te zien aan de cijfers die het aantal bezoeken aan de website tonen. Ook in de telefonische/mail en mondelinge contacten werd er aandacht besteed aan de indrukwekkende (foto) reportage die Wim van den Burg maakte van de vijf meest recente boringen. Complimenten aan het adres van Wim en zijn mensen kreeg ik bij herhaling te horen. En ook wij werden als bestuur van de CKS gefeliciteerd met het fraaie resultaat dat via ons daar bereikt wordt. Verderop in het nieuws wordt er melding gemaakt van een mogelijke steun via de organisatie “Aqua4all”.
 
“Solar druppelirrigatie” pilot.
In het westen van Kenia wordt volgens de terugrapportage hard gewerkt om de verstrekte donatie door de CKS te besteden aan het aanschaffen en operationeel maken van een “Solar druppelirrigatiesysteem. Het nieuws van week 34 geeft een beschrijving van e opzet er van. De pilot wordt uitgevoerd ism de Stichting Ontwikkelingswerk Theo Kiewiet. In de pilot zal ervaring opgedaan worden met deze manier van irrigatie en de effecten die het geeft. De voorspelde effecten en voordelen zijn groot. De praktijk zal het leren of die voordelen er ook werkelijk zijn. Daarnaast zal er praktijkervaring worden opgedaan met een opzet waarbij degene die de installatie ter beschikking krijgt die uit het voordeel betaalt. Opzet is dat de installatie na drie jaar van hem is. En daarna kan hij de installatie nog zeker 7 – 10 jaar gebruiken. Met de terugbetaling van het door de CKS  beschikbaar gestelde aanschafbedrag (zonder rente) kan weer een volgende installatie aangeschaft worden. En op d e manier krijg je een resolverende bestedingsmogelijkheid terwijl ieder van de gebruikers ook nog eens jaren gebruik kan maken van de faciliteit. De pilot past in de ontwikkeling die ism Theo Kiewiet in het westen van Kenia wordt gevolgd. Eerst zorgen voor voldoende waterputten (dat kan in dit gebied), vervolgens aandacht besteden aan het verbeteren van de landbouwmethode. Via het ‘Sustainable Food Program’ zijn zo de afgelopen drie jaar omstreeks 80 kleine boren gesteund om meer resultaat te ervaren van hun inzet. En dat vervolg is de introductie van  de ‘solar druppelirrigatie’. Tenminste als de pilot succesvol zal zijn. Jullie horen er zeker meer over.
 
Bemoedigend nieuws Aqua4all.
Het deze week van Aqua4all ontvangen bericht biedt mogelijkheden. Het vroeg veel tijd, ook veel inzet. Er waren misverstanden. Maar nu zin er mogelijkheden. Wie weet wat deze ontwikkeling oplevert.  Het was een pad van: de aanhouder wint.
Laten wij hopen dat – voor hen die het daar zo nodig hebben – er een ontwikkeling mag zijn die leidt tot het vervullen van een sprookje.
 
Geen foto’s deze week. Wel de verzuchting dat het moeilijk is de aandacht en de inzet voor de CKS te combineren met het ’oplevering klaar maken’  van een huis in Arnhem – Zuid dat wij recent verkochten.
Volgende week meer en ander nieuws.
 
Stacks Image 12617

Voorbeeld naambord:
de “Anna Well” nabij het Mokowe Police Station

 


Nieuws week 39 (maandag 21 september tm vrijdag 25 september 2015)

 
Twee meldingen van activiteiten in Kenia. De eerste vanuit Mpeketoni (Lamu District) over de voortgang van het inrichten en afwerken van de recent geboorde waterpunten. De tweede vanuit West Kenia – East Wanga – over de voortgang van het Agro Solar Irrigation Project.
 
De afwerking/ingebruikstelling van de geboorde waterpunten.

Vanmorgen ontving ik per mail het bericht van Wim van den Burg uit Mpeketoni dat er daar begonnen is met het maken van de vier naamgevingsbronnen voor:De “Marie Louise Well” – nabij de Tewa Primary School. Inmiddels is donderdag morgen dit waterpunt ook daadwerkelijk in gebruik genomen. De afgelopen dagen is met veel inzet van de mensen van Wim daar het waterpunt afgewerkt en is de handpomp van het bekende model geplaatst. Wij wensen de Tewa gemeenschap een langdurig gebruik van dit waterpunt. Dat het een stapje mag zijn in de richting van een beter leven voor velen. En ik herinner er nog maar eens aan dat – met uw steun – daar nu een situatie gerealiseerd wordt die 150 jaar geleden in Nederland en Europa ook gebruikelijk was. Één centrale pomp of waterput voor een heel dorp.De “Winnie Well”- nabij de Uziwa Secondary School. Dit is een waterpunt dat wat betreft de boring al veel eerder uitgevoerd werd. Goed te lezen dat er nu aan de afwerking gewerkt wordt. De “Tamara Well” – nabij de Franciscanen missiepost. De “Kirstin Well – nabij de Tamani Junior School. Op de gebruikelijke manier komen op de houten naamborden deze namen aan de ene kant en op de andere kant komt de aanduiding “Cees Kant Foundation”.Wim gaf in zijn bericht aan dat er later meer nieuws volgt. Dat gaat u dan lezen in het nieuws van de aanstaande week.
 
Het Agro Solar Irrigation Project.

Dit project is door de zogenaamde Pioneer Self Help Group in East Wanga (West Kenia nabij het Victoria meer) voortvarend opgepakt. De eerste gedegen voortgangsrapportage over de voorbereiding en de staat van uitvoering is ontvangen. Het contract voor de levering en installatie van het Solar druppelirrigatie systeem is op 22 augustus opgesteld in Nairobi. Op de geselecteerde locatie in East Wanga zijn de voorbereidende werkzaamheden vervolgens de 31e augustus gestart. De pilot installatie zal geplaatst worden op de grond van Ernest Wabwalaba. Zijn perceel heeft een oppervlakte van omstreeks 1 acre (afmetingen 115 x 40 meter). Met gps zijn de juiste maten ingemeten om te bepalen hoeveel water voor de irrigatie beschikbaar moet zijn. Vervolgens zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Die werkzaamheden zijn uitgevoerd door 10 landbouwers van de Pioneer Self help Group. Zij bestonden uit bemonstering van de grond, ploegen, voorbereiden van de plantbedden en het selecteren van het zaaigoed. De eerste teelt zal bestaan uit knoflook. De 14e september is het zaaigoed gepoot. En over drie maanden zal de eerste oogst kunnen plaats vinden. Wij hopen voor de leden van de Pioneer Self Help Groeup en speciaal voor Ernest dat er sprake zal zijn van een goede oogst waarvan de opbrengst overeenkomt met de verwachtingen die de leverancier voorspelt. De onder dit nieuws geplaatste foto collage geeft een beeld van de installatie (in opbouw) en de uitgevoerde werkzaamheden bij de voorbereiding. De gestarte pilot is in die zin bijzonder dat het de eerste keer is in East Wanga dat een dergelijke ondersteuning voor het werk van een landbouwer wordt toegepast. Van harte hopen wij dat deze toepassing die wij mogelijk konden maken als “Cees kant Stichting” een succes zal blijken. U hoort er zeker meer over in de nabije toekomst.
Stacks Image 12623
Stacks Image 6695

Nieuws week 40 (maandag 28 september tm vrijdag 2 oktober 2015)

Terwijl Anna en ik in Zuid-Frankrijk genieten van de zon en het daar zomerse weer, wordt er in Kenia voortvarend gewerkt aan het gebruiksklaar maken van de recent geboorde waterpunten.

Ingebruikstelling waterpunt Tewa.

Uit de boven en onder dit korte nieuws geplaatste foto blijkt dat het waterpunt in Tewa de 24e september ingebruik genomen is. Het waterpunt is geraliseerd nabij de school ter plaatse. Naast de school wordt er van het waterpunt gebruik gemaakt door de bewoners van Tewa. Een functionele keuze die bij de voortgang van "Het Watersprookje" bewust is gemaakt. De leiding van de school is 'contract partner'. Daarnaast kan de school met het beschikbare water ook de sanitaire voorzieningen voor de kinderen verbeteren. En in de lessen kan er aandacht besteed worden aan het gebruik van het water in de gezinnen. Een 'win - win'  situatie in veel opzichten.

Tweede tranche financien overgemaakt.


Afgelopen week heeft de organisatie "Wilde Ganzen" de tweede tranche van het voor het project beschikbare geld overgemaakt naar Wim van den Burg in Kenia. Het totaal benodigde bedrag voor het samenwerkingsproject voor het realiseren van 7 waterpunten bedraagt euro 42.000. Van dit geheel is met uw steun een bedrag van euro 28.000,-- bij elkaar gesprokkeld door de CKS. Met kleine beetjes. Maar ook met een riante donatie van euro 10.000,-- door een persoon. Het resterende bedrag is een donatie van de "Wilde Ganzen" organisatie. Inmiddels zijn 6 van de 7 waterpunten gerealisserd (geboord) en aan de voorbereiding van het boren van waterpunt nummer 7 wordt gewerkt. Wie had dat op 1 november van het vorige jaar mogen verwachten dat het allemaal zo zou lukken. Wij als CKS zijn heel blij dat wij dit project samen met "Wilde Ganzen" binnen een jaar mogelijk maakten en dat de uitvoering nu begin oktober 2015 ook al nagenoeg gereed is. Maar zo gaat het in sprookjes soms. Dank voor alle steun ons verleend. Wij deden het graag voor de mensen die het water daar wo nodig hebben.Stacks Image 6699
Stacks Image 6848

Nieuws week 41 (maandag 5 oktober tm vrijdag 9 oktober 2015)
 
De herdenkingsdagen (3 oktober en 5 oktober) vallen in deze week. In Kenia is een volgend waterpunt in gebruik genomen.
 
Ingebruikstelling waterpunt Farmers Court (Tamani Junior School)
In de overgang van week 40 naar week 41 is op 2 oktober het waterpunt op Farmers Court (Tamani Junior School) op 2 oktober in gebruik genomen. Op Tamani Junior School (TJS) krijgen omstreeks 300 kinderen les. Farmers Court wordt gebruikt om de levensmiddelen te verbouwen die gebruik worden voor de school maaltijden van de kinderen. Een groot aantal van de kinderen die de lessen volgen op TJS worden gesponsord vanuit Nederland. Zo steunt de CKS direct en indirect (via donoren die via de CKS daar een kind geadopteerd hebben) een 10-tal kinderen. Velen er van zijn wees omdat de ouders al op jonge leeftijd aan aids zijn overleden. Een aantal van de kinderen op TJS is zelf ook hiv-besmet. Goed dat wij via het waterpunt met de naam “Kirstin Well” een bijdrage kunnen leveren aan de opvoeding van deze kinderen die zij starten via de lessen op TJS. Aan de foto die bij de opening is gemaakt kun je zien dat de waterpomp met enig ceremonieel in gebruik genomen is.
 
De herdenkingsdagen.
Inmiddels al weer 11 jaar geleden kregen wij 3 oktober 2004 op de camping in Frankrijk om 22.30 uur in de avond het bericht dat onze Cees die middag bij een verkeersongeval op de snelweg nabij Wijchen was overleden. Dat moment vergeet je nooit meer. Het is steeds alsof het gisteren was. En ook het verdriet blijft. Hartverwarmend zijn nog steeds de berichten en post die wij van velen ontvangen. Eric heeft ook dit jaar op de Facebook pagina van de “Cees Kant Stichting”  (www.facebook.com/ceeskant.stichting ) op een heel mooie manier aandacht besteed aan de overlijdens dag van onze Cees en op 5 oktober aan zijn verjaardag. Bezoek de pagina en lees zelf hoeveel heel mooie reacties er waren van de vele vrienden van de CKS. Van harte uitgenodigd om u aan te sluiten bij de vriendenkring van de CKS. 5 oktober 1976 is onze Cees geboren. Dit jaar zou hij dus 39 jaar geworden zijn. 11 jaar geleden stemden wij op zijn verjaardag af met de begrafenis ondernemer over het definitieve afscheid van Cees op de begraafplaats in Nieuwendijk. Uit de ontvangen reacties blijkt dat velen ook deze dag met ons willen beleven. Een aantal van zijn vriendinnen en vrienden bezochten zelfs het graf van onze Cees. Wij verbleven op dezelfde camping in Zuid Frankrijk. Met name omdat het weer en met name het licht eraan bijdraagt om het verlies te dragen. Inmiddels weer thuis in Arnhem. Voor al degenen die ons hun steun en medeleven ook dit jaar weer betuigden. Hartelijk dank. Wij stellen dit medeleven en steun bijzonder op prijs. Heel bijzonder dat er nog steeds zo velen op deze dagen denken aan onze Cees en aan de mooie momenten die zij met hem beleefden. Uit naam van Cees zullen wij doorgaan met onze inzet om zij die het nodig hebben een steuntje in de rug te geven.
 

Stacks Image 6734

Nieuws week 42 (maandag 12 oktober tm vrijdag 16 oktober 2015)

 
Opening van het waterpunt in Moa en een voorbeeld van het feit dat een succes ook zijn keerzijde kan hebben. Een voorbeeld van ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’
 
Opening waterpunt in Moa.
Vrijdag 9 oktober 2015 werd het waterpunt in Moa – de “Marijke Well” nabij de Moa Secondary School – geopend. De foto boven dit nieuws geeft een beeld  van de opening. En neem daarbij in ogenschouw dat de afstand Mpeketoni – Moa 80 kilometer bedraagt. En de wegen om er te komen zijn beslist niet van de kwaliteit die wij kennen. Heen en weer zeker een dagtocht en geen ritje van twee uur als in Nederland. De voorbereiding en de uitvoering van de boring was een echte logistieke operatie. Zo ook de opening. Wim verloor op de slechte weg zijn reservewiel kort voor de terugkeer in Mpeketoni. Maar het resultaat telt. Goed en voldoende drinkwater voor de school en de gemeenschap van Moa. Compliment voor het team van Wim van Tamani Drilling Services. En al weer het zesde waterpunt in het succesvolle samenwerkingsproject van CKS-Wilde Ganzen. Nog een waterpunt te gaan en dit project is voltooid.
 
Succes en de keerzijde er van.
Het succes.
Het succes van het waterpunt in Tewa kan niet beter gepresenteerd worden dan via de brief die ik van Wim ontving
Stacks Image 6997

Nieuws week 43 (maandag 19 oktober tm vrijdag 23 oktober 2015)

 
Nieuws over “Nur Bala” (kwetsbaar kind) en “Geefeenkoe.nl”.
Het reisverslag van een recent bezoek aan Kyrgyzstan van Hans Trapman (van 1 oktober tm 8 oktober 2015) levert de informatie.
 
Geefeenkoe.nl en de “Cees Kant Stichting”
Op de CKS-website (http://www.ceeskantstichting.nl/Projecten/De-Stichting-Geef-een-Koe/Geef-een-koe/) kunt u lezen – wel gedateerd merk ik nu – dat de CKS sinds 2010 de stichting Geefeenkoe.nl steunt bij haar inzet in Kyrgyzstan. In totaal is er via het doneren voor de aankoop van negen koeien steun verleend aan de inzet van Geefeenkoe.nl. Zo zijn er zes Cees-koeien (Cees 1 tm Cees 6). En drie koeien met de namen Wilma, Faisca en Anke. De laatste twee gedoneerde koeien hebben in de lijst van Geefeenkoe.nl de nummers 298 (Cees 6) en 299 (Anke2). Zij zijn respectievelijk geschonken aan de moeder van een meisje – Hanzerda;  toen op de dag van schenken 7 december 2013,  4 jaar oud – en aan de ouders van Akylay op het moment van schenken 2 jaar oud. Beide kinderen zijn gehandicapt. En van een handicap is er sprake bij alle gezinnen die een koe gekregen hebben in de loop van de tijd sinds de start in 2005. Het idee voor het schenken van koeien is afkomstig van Pepijn, de zoon van Hans Trapman die destijds als ontwikkelingswerker werkzaam was in Kyrgyzstan. Middels de verstrekte koeien wordt het sociale isolement van de ouders met een gehandicapt kind verkleind/doorbroken. En met de melk van de koe en eventuele kalfjes kan het inkomen verbeterd worden. Een aantal jaren zijn er koeien geschonken aan individuele gezinnen. De laatste jaren is de aanpak gewijzigd en worden er koeien geschonken aan zogenaamde Zelf Hulp Groepen (ZHG). Dit laatste als een stap in de richting van de zelfstandigheid van de stichting “Nur Bala” die de uitvoerende organisatie is in Kyrgyzstan. Het bezoek van Hans Trapman stond in het teken van het inventariseren van de ontwikkelingen. Zijn gehele verslag is ook te lezen op de website van Geefeenkoe.nl  (http://www.geefeenkoe.nl/ ).
Een greep uit het verslag.

Er is het oorspronkelijke koeien project en het verduurzamingsproject (met de ZHG’n). In het koeien project zijn sinds 2005 in totaal bijna 600 koeien geschonken aan ouders met een gehandicapt kind. Over het algemeen werden daardoor de levensomstandigheden verbeterd. De opzet van de ZHG’n is gericht op eigen verantwoordelijkheid en verzelfstandiging. Een ZHG bestaat uit een voorzitter, penningmeester een secretaris. En elk bestuurslid vertegenwoordigt een gezin dat een koe heef ‘geleend’ voor en periode van drie jaar. En na die drie jaar is het doel dat de ZHG op eigen benen kan staan. Uit het reisverslag blijkt dat dit doorgaans goed lukt. De ZHG’n in het verduurzaming project zijn onderdeel van de aanpak om de Stichting “Nur Bala” te verzelfstandigen en hun inzet en werk niet meer afhankelijk te laten zijn van de steun uit Nederland. In dit traject wordt de stichting Geefeenkoe.nl gesteund tot eind 2016 door een tweetal grote donateurs in Nederland. Ik meld dit in dit nieuws omdat deze inzet en ontwikkeling mooi aansluit bij de werkwijze van de CKS. Niet alleen maar geven. Maar de mogelijkheid verstrekken om via het steuntje in de rug zelfstandig te werken aan het verbeteren van de leefomstandigheden. Wij doen dat via de waterpunten in Lamu County (Mpeketoni – Kenia) ook via het profproject met het ‘solar druppelirrigatie systeem’ (in het westen van Kenia nabij het Victoria meer). Naar onze overtuiging is dat de manier waarop er hulp verleend moet worden. En om die reden bevat dit nieuws de (summiere) informatie over de resultaten van een gelijkwaardige aanpak door de stichting Geefeenkoe.nl.
Voor meer informatie over de activiteiten van de stichting Geefeenkoe.nl  verwijs ik graag naar hun website (http://www.geefeenkoe.nl/ )

Stacks Image 7001
Stacks Image 12665

Nieuws week 44 (maandag 26 oktober tm vrijdag 30 oktober 2015)
 
Project “Wilde Ganzen” – “Cees Kant Stichting” afgerond.
 
Deze week ontvingen wij de e-mail van Wim van den Burg dat op 28 oktober 2015 het 82e waterpunt in Lamu District (Kenia)  succesvol was ingericht. En dit 82e waterpunt daar was het sluitstuk van het project  dat op 1 november 2014 werd gestart in samenwerking tussen de organisatie “Wilde Ganzen en de “Cees Kant Stichting” (CKS). Doel was het realiseren van 7 waterpunten in het gebied Lamu District in Kenia. De inzet was dat de  CKS 2/3 van de benodigde fondsen zou verwerven  (€ 28.000,-- ) voor dit project. De organisatie “Wilde Ganzen zou dit bedrag dan aanvullen tot de totale project kosten van € 42.000,--.Voor dit bedrag zouden er 7 waterpunten worden ingericht. De uitvoering daarvan was de verantwoordelijkheid van Tamani Drilling Services. Uitvoerend onderdeel van het Kenia Project van Wim van Den Burg in Lamu District (Kenia). De werving van de fondsen slaagde. En voortvarend is er in Kenia gewerkt aan de uitvoering. Lopende het project waren er in Kenia de terroristische aanslagen. Het oorspronkelijk programma moest in verband daarmee worden aangepast. Daarnaast waren er de tegenslagen van boringen  waarbij – anders dan de hydrologische rapporten aangaven – geen goed drinkwater werd aangeboord. Lopende het project werd er lering getrokken uit de ervaringen waar het betreft het beheer van de waterpunten. De te realiseren waterpunten werden gesitueerd nabij scholen of publieke voorzieningen (politiepost, ziekenhuis). Het beheer was daarmee georganiseerd en daarnaast kon o.a. de betreffende school uit eigen middelen aanvullende maatregelen treffen waar het betreft de sanitaire voorzieningen op de scholen.
 
Binnen de gestelde termijn van één jaar zijn niet alleen de fondsen geworven – alle steunverleners daarvoor dank - , maar zijn ook alle waterpunten gerealiseerd. Tamani Drilling Services – uitvoerende organisatie van het Kenia project van Wim van den Burg – klaarde deze klus onder soms heel moeilijke omstandigheden. Compliment voor die inzet.
 
De foto boven dit nieuws geeft in een compilatie van foto’s  de ingebruikstelling weer van het afsluitende waterpunt van het Wilde Ganzen – CKS project. In totaal het 82e waterpunt gerealiseerd in Lamu District.
Wij sluiten een succesvol project af. De administratieve verantwoording zal nog plaats vinden. Praktijk is dat velen – omstreeks 3000 mensen -  via dit voltooide project nu de beschikking hebben over gegarandeerd voldoende drinkwater van goede kwaliteit. Zie het als het bekende ‘steuntje in de rug’ dat de CKS wil bieden via haar inzet.
 
Onze dank aan de organisatie Wilde Ganzen voor de acceptatie van de projectaanvraag. En uiteraard voor de financiële steun. Dank ook aan de inzet van Wim van den bug en de medewerkers van Tamani Drilling Services. Zij werkten onder moeilijke omstandigheden. Maar er is resultaat. En dit resultaat telt.
 
De collage van de gerealiseerde waterpunten onder dit nieuws geeft een beeld van de uitgevoerde boringen en de ingerichte waterpunten. Alle namen van de waterpunten zijn gerelateerd aan vrouwen die in het leven van onze Cees een belangrijke rol speelden. Deze benamingen geven een extra dimensie aan het geslaagde project
Hartelijk dank voor uw steun.

Stacks Image 12669
Stacks Image 24688

Nieuws week 45 (maandag 2 november tm vrijdag 6 november 2015)
 
Het toeval.
In de praktijk blijkt dat het toeval in de ontwikkelingen rond de inzet van de “Cees Kant Stichting” een belangrijke rol speelt.
Zo kregen wij vandaag nog de gedachte aangereikt dat elk ‘pluisje’ van de paardenbloem een nieuwe ontwikkeling kan aanduiden/opleveren.
Zou zo maar kunnen zijn dat het zo is.
 
Het toeval in de praktijk van de afgelopen week.
Zoals jullie gemeld in het nieuws van week 34 zijn wij in het westen van Kenia gestart met de pilot voor het benutten van de ‘Solar waterpomp  icm een druppel irrigatiesysteem”. In Kenia wordt er hard gewerkt om deze opzet operationeel te maken. En wat blijkt. Er is een “toevallig” neveneffect.
De locatie van de waterput die gebruikt gaat worden voor het solar druppelirrigatiesysteem is gelegen in de nabijheid van de Munganga kliniek. Een gezondheid kliniek waar ook bevallingen plaats vinden. Voor de kliniek is voldoende en goed drinkwater nodig. Om die reden beschikt de kliniek ook over een watertank met voldoende voorraad capaciteit. Tot op heden werd er gebruik gemaakt van een aggregaat om de watertank te vullen vanuit de waterpu in de nabijheid. Dat bracht en brengt de nodige kosten met zich mee voor de brandstof nodig voor het aggregaat.  En het TOEVAL. De te installeren soalar pomp blijkt voldoende capaciteit te hebben via de gratis aanwezige zon om naast de tank voor de druppelirrigatie ook de tank van de kliniek te vullen en op peil te houden. Verminderde tot geen kosten meer voor de kliniek ivm het inzetten van het aggregaat. Dikke winst voor de kliniek. En die winst kan omgezet woerden in ruimte voor het programma om medicijnen te verstrekken aan diegenen die de normale kosten niet kunne betalen. En dat voordeel wordt op voorhand met genoegen ingecalculeerd op het resultaat van het ‘Solar druppelirrigatiesysteem’ voor de landbouw.
 
De praktijk invulling van het motto: “Alleen mensen die iets doen veranderen de wereld”.
Vrij vertaald:” Mensen die iets doen hebben soms ook het voordeel van het toeval”
Laten wij genieten van het toeval. En accepteren dat het geen toeval kan zijn.
 
De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de kliniek (onder het nieuws)  en de ingezette aanpak van het ‘Solar pomp en druppel irrigatiesysteem’.
 
Duim met ons dat de resultaten van de praktijk pilot in overeenstemming zullen zijn met de commerciële veronderstelling.
De resultaten van de praktijkpilot krijgen jullie aangeboden via dit nieuws. Zeker weten !!


Stacks Image 6886

Nieuws week 46 (maandag 9 november tm vrijdag 13 november 2015).
 
Deze week geen toeval. Wel een bijzondere ontmoeting.
 
De bijzondere ontmoeting.
Op maandag of dinsdag morgen anderhalve week geleden een telefoontje. Het was Lisa die op internet uitgevonden had dat wij als “Cees Kant Stichting” (CKS) een bijdrage geleverd hadden aan een malaria bestrijdingsproject in Kenia. Of zij daarover een gesprek met ons kon hebben. Als TechNasium studenten werkten zij aan een project over het bestrijden van malaria in Kenia. Ik stemde in en gaf aan dat ik voor het gesprek wel naar hen op school wilde komen. Dit in de verwachting dat het gymnasium in Arnhem was. Lisa reageerde enthousiast. Dat begreep ik achteraf. Want zij belde namens een viertal 5 VWO studenten van het Calland Lyceum in Amsterdam. Maar toegezegd is toegezegd. En zo zijn Anna en ik afgelopen woensdag bij hen op bezoek geweest in Amsterdam. Een geweldige ervaring voor ons. Een voortreffelijke ontvangst van Lisa Pahladsingh, Ashika Ketwaru, Alisha Ketwaru en Angela Gankema. Ook goed voorbereid in de vooraf via e-mail verstrekte informatie.

Na de ontvangst hebben de ‘dames’ (Cees zou ze zeker zo aangesproken hebben) ons laten zien wat het betekent om op een TechNasium te studeren. Vergelijk je dat met je eigen HBS-tijd valt je mond open. O.a. door de grote technische ruimte waar de studenten in viertallen werken aan projecten. Beter gezegd opdrachten. Een ruimte met alles wat je je tegenwoordig op het gebied van techniek maar kan bedenken. Uiteraard nog het bekende gereedschap (zagen in allerlei maten en soorten, tangen, werkbanken etc). Maar daar bleef het niet bij. Naast de vele computers ook 3 D-printers waarmee de mooiste dingen gemaakt worden. Maar dan moeten de printers eerst wel geprogrammeerd worden met de voorwerpen die geprint moeten worden. Aansluitend het interview in het natuurkunde lokaal. Een begeleidende docent was toehoorder. En….. het gesprek werd uiteraard gefilmd. De projectopdracht bleek afkomstig van de Stichting Wereldschool. De opdracht: maak een studie van de malariabestrijding in Kenia en vergelijk daarbij o.a. de inzet van westerse medicijnen met lokaal gebruikte bestrijdingsmiddelen en andere vormen van aanpak. Via de gerichte vragen die de ‘dames’ vooraf hadden geformuleerd hebben wij ze geïnformeerd over de projectaanpak ism de Stichting Ontwikkelingswerk Theo Kiewiet waar wij mede aan bijgedragen hebben. De uitvoering er van was in handen van de zogenaamde Pioneer Self Help Group in het gebied East Wanga in het westen van Kenia ter hoogte van het Victoria Meer.

Speciale aandacht kreeg ook het door ons geïnitieerde Neemboom project (zie:
http://www.ceeskantstichting.nl/Projecten/De-Stichting-Ontwikkelingswerk-Theo-Kiewiet/neemboom/ ). En het bijzondere aan het gesprek was dat de oma van Lisa (afkomstig uit India) bekend was met het benutten van de helende werking van de Neemboom. Lisa informeerde ons dat haar oma nog steeds neemboom thee dronk. Thee getrokken van de bladeren van de neemboom. Het werd een zeer geanimeerd gesprek met de ‘dames’. Zeker ook omdat wij ook spraken over mogelijkheden die de lokaal beschikbare middelen bieden naast de – veelal in het westen – ontwikkelde medicijnen. En die westerse medicijnen zijn in de meeste gevallen te duur voor de bevolking van een land als Kenia. Mijn vrouw en ik reden met een meer dan tevreden gevoel terug naar Arnhem. Na het contact hadden wij zeker geen spijt meer van het ritje naar Amsterdam om de ‘dames’ te informeren over onze ervaring. Bijzonder attent was ook de fles wijn die wij aangeboden kregen. Niet zo maar een fles wijn. Maar een waarbij ook nog de moeite genomen was om de naam van het lyceum en een bedankje aan ons te graveren op de fles. Met zulke ‘dames’ in opleiding moet het goed komen met Nederland in de toekomst. En wij zijn er ook van overtuigd dat deze ’dames’ een succes zullen weten te maken van het uitvoeren van het project. En ook hier was onze bijdrage ‘een steuntje in de rug’. En met dat steuntje zullen zij een vervolg kunnengeven aan de uitvoering op eigen kracht. Ik neem aan dat u het met mij eens bent dat er deze week sprake was van een bijzondere ontmoeting.
 
Boven de foto een groepsfoto met de ‘dames’. Naast Anna staat Angela, en dan Lisa, Alisha, een oudere man en Ashika. Van Lisa vermelde ik al dat haar roots liggen in India. Voor de tweelingzusjes Ashika en Alisha is dat Suriname. En met een achternaam als Gankema neem ik aan dat Angela haar roots terug voeren naar Friesland.
Onder het nieuws een drietal foto’s van de Neemboom als kiemplant (januari 2012) en de Neemboom nu. De foto er tussen in is genomen bij de instructie over het gebruik van een klamboe als onderdeel van het programma “fight against malaria”.
 
Stacks Image 6843

Nieuws week 46 (maandag 16 november tm vrijdag 20 november 2015).
 
Deze week gemengd nieuws. Over de recente plaatsing van de naamborden bij waterpunten. En…………..in verband met de aankomende St. Nicolaas en de daarop volgende Kerst en Oud en Nieuw een speciaal CKS account voor de GoedeDoelShop om het ‘gratis doneren’ bij de internetaankopen te bevorderen.
 
Naamborden bij de recent gerealiseerde waterpunten.
In een paar dagen tijd – kort voor zijn vertrek naar Nederland – heeft Wim van den Burg in Kenia drie waterpunten voorzien van naamborden. Het waren respectievelijk de “Marja Well”, de “Tamara Well” en de “Kirstin Well”. Alle drie waterpunten uit het succesvol verlopen samenwerkingsproject van de “Cees Kant Stichting” (CKS) met de organisatie Wilde Ganzen. Dit project startte met de fondswerving op 1 november vorig jaar. De totale omvang er van bedroeg 7 waterpunten. Voor een totaalbedrag aan kosten van € 42.000,--. De CKS droeg er aan bij via verworven donaties voor een bedrag van € 28.000,-- en de organisatie Wilde Ganzen zorgde voor de resterende € 14.000,--. Een mega operatie voor onze stichting. Maar dankzij uw steun is het gelukt. En ook de uitvoering is afgerond. De zeven waterpunten zijn door Wim van den Burg en zijn mensen gerealiseerd. Zes er van zijn geboord en de zevende is een gegraven put. En het plaatsen van de naamborden is de ‘slagroom op de taart’.
De compilatie van foto’s boven dit bericht geeft een beeld van hoe de waterpunten er nu uitzien. Een korte typering van elk van de waterpunten.
“Marja Well”.
Gesitueerd in Mpeketoni Central. Een gegraven put. Met uitstekend water voor de gemeenschap van tientallen gezinnen die er gebruik van maken. Voornamelijk als drinkwater. Maar ook als irrigatie voor de kleinschalige landbouw in de buurt van de waterput. Marja heb ik uiteraard geïnformeerd en zij reageerde met een bijdrage aan het ‘gastenboek’. Een gastenboek dat ik ook verder van harte aanbeveel.
“Tamara Well”
Een totaal ander waterpunt. Gesitueerd nabij de katholieke missie in de plaats Umoja. De enorme hoeveelheid water, die hier is aangetroffen zal in de toekomst zeer velen helpen. Op 100 meter van het boorgat staat een 8 meter hoge toren met daarop een 10.000 liter watervat. Via een solar pompinstallatie wordt het water uit het boorgat gepompt naar het watervat. Die installatie is zo krachtig dat het voorraadvat in drie uur gevuld kan worden. Vanuit het watervat in de toren kan het water vervolgens gebruikt worden voor de irrigatie van de rondom gelegen landbouwgronden. En dat levert weer een betere opbrengst op. Nog uitgevoerd zullen worden een aantal water tappunten voor de drinkwatervoorziening. Uit het geheel van zeven waterpunten is dit de meest complete. De hoeveelheid aangetroffen water wordt breed benut. De ruimschots aanwezige zon en de toegepaste solar pomp techniek maakt dat mogelijk. In mijn overtuiging de toepassing voor de toekomst. Tamara die op dit moment in Mexico verblijft is uiteraard ook geattendeerd op haar naam bij dit bijzondere waterpunt.
“Kirstin Well”
Het waterpunt is gelegen op het terrein dat hoort bij de Tamani Junior School in Mpeketoni. Op de school krijgen op dit moment ongeveer 300 kinderen les. Het is een lagere school. De ouders van de meeste kinderen betalen schoolgeld. Voor een deel van de kinderen wordt het schoolgeld betaald door donoren uit Nederland. Reden daarvoor is dat de ouders te arm zijn of dat de ouders overleden zijn aan Aids. De verzorgers van deze kinderen zijn vaak de opa en oma.
Het water uit dit waterpunt wordt met name gebruikt voor de ‘Shamba’. Dat is een grote groentetuin waar ook o.a. koeien gehouden worden en in grote bakken vissen gekweekt worden. Groenten, de melk van de koeien en de vissen worden gebruikt om de maaltijden van de kinderen te verzorgen.
De vrouwen op de foto zijn schoonmaaksters en een paar andere vrouwen, die in de keuken werken.
Compliment aan Wim voor de uitvoering van de naamborden. Dank aan uw allen voor de steun. Speciale dank voor de organisatie Wilde Ganzen.
 
“Gratis doneren”
Weten jullie het nog. Wij maakten er uitgebreid reclame voor. Het leverde ons al honderden euro’s op. En het kan nog steeds. Bij al je internetaankopen (zakelijk of privé)  als je die via de website van de GoedeDoelShop (GDS) laat lopen. Zie: http://goededoelshop.nl/  En om het jullie gemakkelijk te maken hebben wij een speciale “Cees Kant Stichting” account aangemaakt. Hoef je dat zelf niet meer te doen.
De gegevens om in te loggen op de GDS-website.
Gebruikersnaam:        ceeskant
Wachtwoord:             cees6835jt
Simpel van opzet. De gebruikersnaam is de naam van Cees. En het wachtwoord bestaat uit zijn voornaam en de postcode van het adres waar hij geboren is. En bij dit account is ook al de CKS als goede doel gekozen. Vrij naar de spreuk van de belastingdienst: ‘gemakkelijker kunnen wij het echt niet maken”.
Deze gebruikersnaam en wachtwoord mag je delen met iedereen. Hoe meer gebruikers hoe liever
Wens jullie veel plezier met de aankopen voor St. Nicolaas en de Kerst en Oud en Nieuw. En vergeet ook niet de mogelijkheden te benutten een andere zorgverzekering te kiezen. Dat zet pas echt ‘zoden aan de dijk’. Zie: http://goededoelshop.nl/tips-tricks/ . En er zijn geen ‘tricks’. Alles is te vertrouwen.
Ik laat mij graag verrassen door een stroom aan ‘gratis donaties’.
 

Denk voorafgaand aan je internetaankopen aan:
Inloggen op www.goededoelshop.nl
Inloggen met:
Gebruikersnaam:    ceeskant
Wachtwoord:         cees6835jt
En dan je aankopen doen op je webshop naar keuze
meer dan 250 webshops beschikbaar


Nieuws week 48 (maandag 23 november tm vrijdag 27 november 2015).
 
Deze week een echt nieuws item en een reminder.
 
Het nieuws item.

Afgelopen maandagmorgen ontving ik per e-mail een enthousiast bericht met de volgende inhoud. “Goed nieuws !!!!. We zitten er bij !. Er kan alleen intern gestemd worden. Ik stuur zoveel mogelijk collega’s een mail”. Dat bericht kwam van een trouwe fan van de “Cees Kant Stichting” (CKS). Werkzaam bij het verzekeringsconcern Nationale Nederlanden. Voor de interne eindejaar verkiezing met de naam ‘wijendemaatschappij’ had zij de CKS opgegeven als deelnemer. En met succes. Dit werd haar medegedeeld in de volgende bewoording: “Gefeliciteerd !. Jouw aanmelding van de “Cees Kant Stichting voldoet aan alle voorwaarden. Je project wordt vermeld op de interne website waarop de collega’s van Nationale Nederlanden een stem kunnen uitbrengen”. Op zich is deze nominatie al een hoofdprijs. En stel je nu eens voor dat wij ook nog eens zouden winnen. Dat zal een mooie afsluiting worden van 2015. En gelet op het enthousiasme en de inzet van de betrokken CKS-fan zou dat ook nog wel eens kunnen gaan lukken. Voor al degenen die dit lezen en een vriend/vriendin, familielid of kennis hebben die bij Nationale Nederlanden werkt. Draag bij aan een stem voor de CKS bij deze interne verkiezing. En ook al zouden wij niet winnen is het al meer dan de moeite waar dat de ruim 6000 medewerkers van Nationale Nederlander geïnformeerd worden over de inzet van de CKS. Duim met ons voor een goede uitslag.
 
De reminder.

Een herhaling van de aandacht die ik vorige week vroeg voor het benutten van het algemene account bij het doen van de internetaankopen via de tussenstap van de GoedeDoelShop (GDS). De centrale tekst boven dit nieuws geeft compact weer wat de gang van zaken is om bij de internetaankopen ‘gratis’ te doneren ten behoeve van de CKS. Al velen van jullie denken er aan en nemen de moeite. Dat heeft sinds devstart van onze aanwezigheid als goed doel op de website van GDS al een paar honderd euro ‘gratis’ donatiegeld opgeleverd. En dat de potentie heel groot is blijkt uit de volgende informatie.
In 2014 kocht Nederland voor bijna 7 miljard op webshops via internet. Stel je voor € 7.000.000.000,-- En voor 2015 zijn de cijfers nog indrukwekkender. De bestedingen bedragen het eerste half jaar al bijna 8 miljard. En voor heel 2015 wordt er gerekend met 16,5 miljard. Stel je voor € 16.500.000.000,--. (bron: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/online-shoppen-explosief-gestegen-omzet-8-miljard).
Stel je ook eens voor wat het zou kunnen betekenen voor de bij de GDS aangesloten/aangemelde goede doelen als 10 % van deze bestedingen via de GDS zouden lopen. En dat 1 % van die bestedingen – en gemiddeld is dat zeker de praktijk - uiteindelijk  ten goede zou komen aan de aangesloten goede doelen in de vorm van een ‘gratis donatie’. Dan zou er op deze manier, zonder dat het iets kost in Nederland een bedrag aan  ‘gratis’ donaties beschikbaar komen van € 16.500.000,--. Helemaal ‘GRATIS’ !!!!. Mag ik u vragen met de komende St. Nicolaas en de Kerst in het verschiet om bij uw aankopen via internet op de diverse webshops daar even bij stil te staan en aan te denken. En ga daar in 2016 zeker mee door. Het kost u niets. En als u voor de CKS als goed doel kiest – en dat kunt u doen door te handelen op de manier als boven dit nieuws vermeld – dan kan ons dat veel besteedbaar geld opleveren.Duidelijker kan ik het niet maken. Het is een kans voor open doel. Aan u om het doelpunt op uw naam te zetten. Dank namens degenen die wij steunen en die deze steun zo hard nodig hebben.
Stacks Image 28727

Nieuws week 49 (maandag 30 november tm vrijdag 4 december 2015)
 
Nieuws van een wisselende samenstelling. Immaterieel wat betreft het nieuws dat mij deze week trof en de inhoud van brieven die ik ter distributie vandaag ontving. Materieel wat betreft de eerste zichtbare resultaten van de oproep om te blijven denken aan de mogelijkheid van het ‘gratis doneren’.
 
Nieuws dat mij trof en aanspreekt.
Boven dit nieuws is deze week de foto geplaatst van een gelukkig ouderpaar. De pasgeborene op de foto is een meisje. Zij luistert straks naar de naam Max. Haar ouders schreven haar bij de geboorte een brief. Zie: https://www.facebook.com/notes/mark-zuckerberg/a-letter-to-our-daughter/10153375081581634 . Haar moeder is Priscilla Cham en de trotse vader is Mark Zuckerberg. En mogelijk zegt u bij het lezen van de laatste naam: “O die”. Ja, die Zuckerberg is het. De man die Facebook groot maakte. 31 jaar oud en zijn vrouw is 29. Naast het schrijven van een brief aan hun dochter hebben de ouders nog iets gedaan. Een stichting opgericht. En aan die stichting doneren zij als werkkapitaal 99 % van het aandelenkapitaal van Facebook. In euro’s een bedrag van 42.000.000.000,--. De stichting krijgt de naam “Chan Zuckerberg Initiative”. De doelstellingen van de stichting zijn:  De gelijkheid in de wereld bevorderen. Het verbeteren van onderwijs. Het ondersteunen van het onderzoek naar medicijnen.
Jullie zullen het zeker gehoord, gezien of gelezen hebben. Maar toch wil ik er in dit nieuws ook nog even aandacht aan schenken.  Zo blij kun je dus zijn met een nieuw leven. En ik begrijp dat volledig. Maar bijzonder is het wel dat ouders die zich dat kunnen permitteren hun blijheid op zo’n manier omzetten in daden. Chapeau !!!
 
Brieven van via de CKS gesteunde kinderen.
Vandaag ontving ik via de post de brieven van de ouders/verzorgers van de kinderen die op de Tamani Junior School in Mpeketoni (Kenia) het primaire onderwijs volgen. In totaal zijn het 10 kinderen die direct of via de CKS gesteund worden vanuit Nederland. Kinderen waarvan de ouders/verzorgers niet over de financiële middelen beschikken om de kosten van de opleiding zelf te betalen. En het lezen van de brieven ontroerd. Eric zal voor de verdere distributie naar de donateurs zorg dragen. Lieve mensen er is dus post onderweg. En ook dit geeft een goed gevoel. Dat je er aan mag bijdragen via de CKS dat kinderen de gelegenheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Het steuntje in de rug. Niet zo’n spectaculaire actie als hierboven beschreven. Maar wel met dezelfde intentie. Delen met degenen die dat nodig hebben. Ieder van de sponsoren hartelijk dank.
 
“Gratis doneren”.
Aan het overzicht over de maand november 2015 dat ik deze week ontving van de organisatie van de Goededoelshop zijn twee dingen te zien. November is de voorloper van de ‘geefmaand’ december. Er worden grote- of kleine presentjes /cadeau’ s gekocht. En…………….. de oproep om gebruik te maken van de vereenvoudigde inlogmethode op de website van de Goededoelshop begint te werken. Van harte bedank ik alle inkopers die voorafgaand aan de aankoop dachten aan het ‘gratis doneren’ en de CKS. Jullie inkopen leverden in ieder geval weer € 27,26 op in de afgelopen maand november. Ga zo door en informeer in je omgeving de mensen om via hun inkopen ook de CKS te steunen. Uit de statistieken blijkt dat omstreeks 100 – 150 mensen dit wekelijkse nieuws en de verdere informatie op de website bekijken. Graag nodig ik ze uit om in ieder geval een ding te onthouden. Voordat je start met een aankoop bij een webshop er even aan denken dat je dat via de goededoelshop en tbv de CKS gaat doen. Het zal niet snel het bedrag opleveren dat Zuckenberg en zijn vrouw beschikbaar stelden, maar alles wat het oplevert kunnen wij omzetten in het bekende ‘steuntje in de rug’  
 


N.B.: Het ‘gratis doneren’ tbv de “Cees Kant Stichting”

bij aankopen via webshops kan nu nog eenvoudiger.
Ga naar www.goededoelshop.nl en log in met
Gebruikersnaam:    
ceeskant
Wachtwoord:            
cees6835jt
Probeer het ook eens.


Nieuws week 50 (maandag 7 december 2015 tm vrijdag 11 december 2015.
 
Soms moet je accepteren dat er in een week eens geen nieuws is. En dit is zo’n week. Toch is er zeker wel iets te melden. Bij het doorspitten van de informatie op de website liep ik ook nog eens alle reacties in het ‘Gastenboek’ door. En allerlei zaken kennen wel de voortgang van de voorbereiding of uitvoering.
 
Inhoud Gastenboek.

De gelegenheid een boodschap te plaatsen in het gastenboek bestaat sinds januari 2012. Inmiddels is er een lange lijst van boodschappen geplaatst. De bijdragen zijn afkomstig van mensen die je kent en regelmatig spreekt. Maar ook zijn er bijdragen van mensen die ik helaas niet ken. En dus niet kan bedanken voor hun welgemeende woorden als het gaat om de inzet die wij als bestuur van de “Cees Kant Stichting” plegen om de doelstellingen van de stichting om te zetten in praktijk en met name ‘het steuntje in de rug’ te bieden. Via deze bijdrage in het nieuws wil ik wel een hartelijk dankjewel zeggen voor de moeite die zij wilden nemen om hun gevoel bij het bezoeken van de website met ons te delen in heel mooie boodschappen. Uiteraard is er voor ieder van u die dit leest de uitnodiging om ook een bijdrage aan te leveren voor het gastenboek. Een uitnodiging en voel u daardoor niet verplicht. Zie er van mijn kant wel uit hoe u onze inzet volgt en inschat wat betreft het nut.
 
Allerlei.

Aan het waterfront is het rustig. Dat mag ook wel even na een periode dat er elke week iets nieuws te melden was over de uitvoering van weer en boring dan wel het plaatsen van een naambord. Wim en zijn gezin verblijven op dit moment in Nederland en daar zullen zij het ook weer druk hebben met het bevestigen en leggen van contacten. In West Kenia wordt gewerkt aan de installatie van de solar pomp met het daaraan gekoppelde druppel irrigatiesysteem. Hoop en verwacht dat er binnen een paar weken sprake is van een operationele installatie. En dan begint de spannende tijd waarin gaat blijken of de door de leverancier voorspelde voordelen ook in de praktijk waargemaakt worden. Duimen dus. In Amsterdam werken vier TechNasium studenten aan het voltooien van hun project over de malariabestrijding in Kenia. Ana en ik hebben genoten van het contact met deze ‘dames’. Jammer genoeg kunnen wij geen gevolg geven aan hun uitnodiging om op 16 december 2015 aanwezig te zijn bij de presentatie van hun project op het Calandlyceum in Amsterdam. Bijzonder is dat bij hun uitwerking ook veel aandacht is voor het gebruik van de mogelijkheden die de neemboom biedt. En laat deze boom nu door de samenwerking tussen Wim van den Burg en Theo Kiewiet een sprong gemaakt hebben van meer dan 1000 km van een plaats waar hij voorkomt naar een plaats waar de boom eerder niet aanwezig was. Zie met belangstelling uit naar de rapportage van Angela, Lisa, Alisha en Ashika. Dames succes met de laatste loodjes. Bij de Manege zonder Drempels in Bennekom wordt nog elke dag huifkar bed gereden. In Kirgizië produceren de 9 koeien geschonken via de CKS nog steeds melk In Nepal functioneren de biogasinstallaties nog steeds en zullen dat nog jaren blijven doen. Eigenlijk zijn er best veel activiteiten die de CKS in de loop van de tijd steunde of steunt. Met uw steun gaat wij daar graag mee door.
 
Tenslotte.

Het zal u niet ontgaan zijn dat ik een aantal opeenvolgende weken de aandacht vroeg voor de vereenvoudigde mogelijkheid om “gratis” te doneren. Als u er nog geen gebruik van maakte, leg dan een ‘knoop in de zakdoek’. En weet dat wij met de organisatie achter de Goededoelenshop in overleg zijn om deze mogelijkheid nog verdere te vereenvoudigen en toegankelijk te maken.  Als herinnering ook deze week nog een keer de ‘handtekening’ die ik bij veel van mijn e-mails plaats. Ervaar het gemak door het een keer uit te proberen. Iedere suggestie om de toegankelijkheid en het gebruik van het “gratis doneren” te bevorderen is welkom. En het kan via het Gastenboek.
 


N.B.: Het ‘gratis doneren’ tbv de “Cees Kant Stichting”

bij aankopen via webshops kan nu nog eenvoudiger.
Ga naar www.goededoelshop.nl en log in met
Gebruikersnaam:    
ceeskant
Wachtwoord:            
cees6835jt
Probeer het ook eens.


Nieuws week 51 (maandag 14 december tm vrijdag 18 december 2015)
 
De inspiratie voor dit nieuws deed ik op tijdens een bijeenkomst in de Walburgis kerk in Arnhem op zondag 13 december 2015. Die inspiratie wil ik met u delen. In combinatie met het nieuws over het resultaat van de inzet van iemand die de “Cees Kant Stichting” (CKS) een warm hart toedraagt.
 
Het resultaat.
Een vriendin van Cees werkt bij Nationale Nederlanden (NN). Zij schreef de CKS in voor een interne ‘competitie’. De eerste winst was dat haar aanmelding geaccepteerd werd. Onze inzet raakte zo bekend bij alle medewerkers van NN. Alleen zij konden stemmen. Recent informeerde zij mij dat de prijs voor de meeste stemmen niet terecht komt bij de CKS. Dat kan gebeuren. Maar wij hebben wel meegedaan. En meedoen is mogelijk nog wel belangrijker dan winnen. Immers dat is ook het uitgangspunt voor de Olympische Spelen. En het positieve nieuws is verder dat naar de rekening van de CKS een bedrag overgemaakt zal worden van € 500,--. Marie Louise, hartelijk dank
 
De inspiratie.
Het thema voor de bijeenkomst in de Walburgis (aan de RK-eredienst onttrokken maar wel het oudste kerkgebouw van Arnhem) van zondag 13 december 2015 was: “onzekerheid en toekomst” Tijdens de inleiding over dit onderwerp kwamen uiteraard de ‘grote gebeurtenissen’ van de afgelopen weken aan de orde. De terreurdaden in Parijs. Het afgesloten klimaatverdrag tussen 195 landen wereldwijd in Parijs. En het uitroepen van het jaar der Barmhartigheid op 8 december door Paus Franciscus. De terreurdaden in Parijs zijn een onderstreping van de onzekerheid van deze tijd.  Het klimaatverdrag en het jaar van Barmhartigheid waren de positieve zaken die ruimschoots de aandacht kregen. Inderdaad een groot resultaat en een oproep om bij stil te staan. Maar wel een resultaat op papier dat nog ingevuld moet gaan worden en een oproep die nog weerklank en invulling moet krijgen. De echte eerste stap moet nog gezet worden. En dat in een wereld waar het doen en laten tot op heden met name gericht is op de zelfverrijking en niet op de aandacht voor de armsten onder ons. Denk aan de Nederlandse belastingfaciliteiten voor multinationals en de zelfverrijking door bestuurders die bij herhaling ook in ons land aan het licht komen. En deze lijst is uit te breiden tot meer ruimte dan dit nieuws op de CKS-website zal krijgen. Vrij naar George Orwell in het boekje ‘Annimal Farm” geldt ook nu nog de uitspraak uit dit boekje over de dieren die onder leiding van de varkens de macht hadden overgenomen op een boerderij: “All pigs are equall, but some are more equall than others”. En verander het woordje ‘pigs’ door ‘people’ en je hebt het beeld van onze westerse samenleving.  Eerst ik en dan de ander. Maar zo tegen het eind van het jaar en in afwachting van Kerstmis - het feest van het licht en de verwachting/hoop – spreek ik de hoop uit dat ergens op de wereld door wie dan ook de eerste stap echt gezet wordt om invulling te geven aan het jaar der Barmhartigheid en er een echt begin gemaakt wordt om uitvoering te geven aan het waarmaken van de inhoud van het klimaatverdrag. Immers de eerste stap is het belangrijks om een doel te bereiken. Als “Cees Kant Stichting” (CKS) hopen wij daar ook een bijdrage aan te leveren. Want er is zeker een toekomst voor allen op deze wereld als wij hen die dat nodig hebben het ‘steuntje in de rug’ willen gevenIeder van jullie danken wij voor de steun aan de CKS verleend in het afgelopen jaar. En die dank geldt zeker ook voor de organisaties waarvan de logo’s geplaatst zijn onder dit nieuws
 
Stacks Image 44145
Stacks Image 44149
Stacks Image 44152


Partners van de CKS

.
Stacks Image 44161
.
Stacks Image 44165
Stacks Image 44168
.
Stacks Image 44172

In het vervolg op het nieuws van week 51 het vooruitzicht naar 2016.

Motto: Hoop.

Ter onderstreping het gedicht van Václac Havel.
De weg van de hoop.

Diep in onszelf dragen we hoop:
als dat niet het geval is,
is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de ziel
en hangt niet af
van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.

Hoop in deze diepe krachtige betekenis
is niet het zelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
afgezien van de afloop,
het resultaat.

Václav Havel
5 oktober 1936 – 18 december 2011
Het zal toeval zijn dat de geboortedag van onze Cees en die van Václav Havel overeenkomen
Voor ieder van jullie een
Goede Kerst en een
Gezond en gelukkig 2016.

Wij wensen dat wij samen met jullie de hoop uit het gedicht van Váçlav Havel in 2016 een vervolg mogen geven