.
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
(Inhaal) Nieuws week 2, 3 en 4 (maandag 8 tm zaterdag 28 januari 2018)
 
Toeval, Welvaartverdeling en Hoop.
 
Toeval:

Bij toeval viel mijn oog begin dit jaar op de “Loesje” tekst die op de paal van de oversteekplaats op het Velperplein in Arnhem was geplakt. Vervolgens maakte ik de foto van de sticker die boven dit nieuws is aangebracht. Een oudere man die naast mij stond las de tekst die ik fotografeerde. Hij reageerde na het lezen in mijn richting met de opmerking dat die spreuk NOOIt waargemaakt zou worden. Overstekend raakte ik met hem in gesprek.  Mijn reactie op zijn opmerking was dat je nooit de hoop moet opgeven dat er geen verandering mogelijk zou zijn. Hij bleef herhalen:  “Het is tot nu toe niet gelukt en het zal nooit gebeuren”. Vervolgens heb ik gereageerd dat hij de dag en datum van het gesprek maar moest onthouden. Want dat vrijdag de 12e januari 2018 wel eens de dag zou kunnen zijn dat niet alleen Koningin Maxima het herbouwde Musis Sacrum opende in aanwezigheid van veel schoolkinderen. Maar dat die dag ook het begin zou kunnen zijn van een veranderende wereld.
 
Welvaartverdeling:

Inmiddels is in Davos de zoveelste bijeenkomst van het World Economic Forum weer aan de gang. Vermogenden en invloedrijke van over de hele wereld treffen daar elkaar om zaken te bespreken, te netwerken en om hun belangen te dienen. Okfam Novib heeft ook dit jaar weer gerapporteerd over de verdeling van de welvaart. De rijken werden rijker en de armen kwamen er weer bekaaid af. 1 % van ’s werelds rijksten blijken meer materie, geld en macht in handen te hebben dan de overige 99 % van de mensheid. Zou die man op de oversteekplaats in Arnhem dan toch gelijk hebben. Een ander deel uit het rapport: Er zou 2,2 miljard dollar nodig zijn om de 2,5 miljoen kledingwerkers in Vietnam een fatsoenlijk loon te betalen. Veel geld. Maar niet meer dan 30 % van de het dividend dat de Nederlandse kledingindustrie het afgelopen jaar uitbetaalde aan haar aandeelhouders. En zo zou er nog meer aangehaald kunnen worden uit de Oxfam Novib rapportage. Vanuit Davos zal de ontwikkeling van een eerlijker verdeling van de welvaart niet geïnitieerd worden. In iedere geval niet op korte termijn. Van degenen die hebben moet je menselijkerwijs nu eenmaal niet verwachten dat genoeg ook voldoende voor hen zal zijn. Toch blijf ik de hoop hebben dat er ooit een verandering zal komen. Het moment dat de echt rijken zich zullen realiseren dat je met 10 miljard of meer niet gelukkiger bent dan met vijf miljard. Maar die weg zal lang zijn.
 
Hoop:

Hoe lang de weg ook zal zijn. Er de eerste stap op zetten is mogelijk wel de belangrijkste. Laten wij er vandaag mee beginnen en kijken hoe ver wij kunnen komen. Al was het alleen maar om de man die ik sprak zich het gesprek te laten herinneren.

De “Cees Kant Stichting” zal zich blijven inzetten om er een bijdrage aan te leveren.