Nieuws week 6 (maandag 5 februari tm zaterdag 10 februari 2018)

Een verrassing.

Afgelopen dinsdag ontving ik per email de foto die boven dit nieuws is geplaatst. De borehole ten behoeve van het weeshuis, de school en de gemeenschap van Nyamira in Kenya heeft een herdenkingsplaat gekregen. Met als tekst de dank aan de “Cees kant Stichting” (CKS) voor de bijdrage aan het realiseren van dit bijzondere project daar in Kenya. En dat terwijl wij slechts een deel van de benodigde middelen doneerden. Wel het nog ontbrekende bedrag. Maar daarom wel een verrassing.
De borehole van 140 meter diep kwam in de plaats van het zogenaamde ‘rain harvesting’ systeem dat tot medio vorig jaar voor het drinkwater zorgde. De minder zekere regenval (klimaatverandering ook daar?) maakte de kostbare investering noodzakelijk. Het alternatief in een langdurige periode was namelijk het water van waterlopen op vier kilometer afstand. Het bij dit nieuws gevoegde rapport beschrijft deze situatie.

Door de aanwezigheid van de borehole is niet alleen voorzien in de gegarandeerde aanwezigheid van goed drinkwater voor het weeshuis en de school ter plaatse. Ook de gemeenschap kan er gebruik van maken als de noodzaak daar is. Maar dan wel tegen een vergoeding van € 0,02 per jerrycan van 20 liter water. Met die bijdrage kan het onderhoud van de borehole uitgevoerd worden. Het mes snijdt dus aan twee kanten. En een medegebruik tegen vergoeding waarop de CKS ook heeft aangedrongen.
De compilatiefoto onder het nieuws geeft een beeld van de aanleg in juli/augustus 2017.

Het eveneens bijgevoegde ‘water project report’ geeft een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en het effect. “Rain harvesting” lijkt erg ‘derde wereld achtig’. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Zelf dronk ik toen ik jong was – wel meer dan 60 jaar geleden - ook water dat via een vorm van ‘rain harvestiging’ werd verzameld. Namelijk het regenwater dat bij ons op het dak viel en dat via de goten en de regenwaterafvoer geleid werd naar een voorraadput die in de keuken onder de vloer aanwezig was. Met de bekende Nederlandse handwaterpomp kwamen wij aan het drinkwater dat wij gebruikten. En ook ik heb toen meegemaakt dat bij een langdurig droge periode het water wel eens op was. Gelukkig had mijn oma en opa al waterleiding en de afstand tot hun huis was niet ver. Geen vier kilometer als in Kenia en met een lange slag te overbruggen. Als CKS stelen wij de aanwezigheid van de gedenkplaat op prijs. En het doet ons goed dat wij via onze bijdrage dit mooie project hebben mogelijk gemaakt. Het bekende steuntje in de rug waar de CKS bij de bestedingen altijd naar streeft.