Nieuws week 16 (maandag 16 april tm zaterdag 21 april 2018.

Niets nieuws onder de zon

De voortgangsrapportage deze week over het waterpunt in Nyamira Vorig jaar met steun van de “Cees Kant Stichting” (CKS) daar gerealiseerd. Er was een boring nodig van 125 meter diep. Goed en voldoende water voor het weeshuis met school daar. En met een gebruiksmogelijkheid in droge tijden voor de bevolking in de buurt. Mede op grond van de inbreng van de CKS betalen de ‘buiten gebruikers’ daar dan een bescheiden bedrag voor als bijdrage aan de onderhoud- en in stand houdingkosten

“Hi Fester. I am fine.
The borehole is functioning well. So far we have not experienced any problems with it.
On the issue of income we had a meeting with people from the community early in the year and good number of people from the neighbourhood said they need water.
Already we have connected water to the gate with a water point there and is ready for  supply to the people at a cost . Agreed cost is ksh.5 per 20litres jerrican.
For now we have a lot of rains and the demand for borehole water may be   ow as many people fetch rain water.
Regards.

Cleophas”

5 Ksh is omgerekend 0,04 €. En dat voor een jerrycan van 20 liter.

Waarom: “Niets nieuws onder de zon”.

Inmiddels 75 jaar geleden dronk ik op het dorp waar ik geboren ben (Nieuwendijk – Land van Altena/rand van de Biesbosch) de eerste 10 – 12 jaar van mijn leven ook water dat als regenwater op het dak viel. Via de goten en de afvoerpijpen kwam dat in een verzamelput onder de keukenvloer. En daaruit werd met een ouderwetse handpomp het water opgepompt dat wij dronken en verder voor het eten en alles gebruikten. En regende het lange tijd niet, was er gewoon geen water. Niet meer dan 60 – 70 jaar gleden in Nederland.

Toch wel bijzonder dat wij nu via de CKS kunnen zorgen voor een duurzame watervoorziening voor weinig kosten in droogteperiodes in Kenia.

“Niets nieuws onder de zon”.

Laten wij er mee doorgaan en zorgen dat de mensen daar over60 – 70 jaar net zo welvarend zijn als wij.