Nieuws week 6 (maandag 29 januari tm zaterdag 3 februari 2018)

Nationaal Monument Kamp Vught

Sinds het bezoek van Ome Joop’s Tour(OJT) aan het Kamp Vught – het eerste jaar dat de Cees Kant Stichting (CKS) ploegensponsor was – inmiddels drie jaar geleden, steunt de CKS de activiteiten van het Nationaal Monument Kamp Vught. De directe aanleiding was drie jaar geleden de indrukwekkende bijeenkomst bij het kindermonument in het Kamp Vught. De ruim 150 kinderen uit Arnhem werden daar geïnformeerd over de deportatie vanuit kamp Vught van ruim 1200 kinderen. Kinderen die niets anders misdaan hadden dan dat hun ouders en zij een ander geloof hadden. De deportatie vond plaats in 1943. Niet één van de kinderen overleefde de deportatie en het uiteindelijke verblijf in de vernietigingskampen. De kinderen waren onder de indruk van de plaats en het gebeuren. Ondanks het feit dat zij elkaar pas één dag als ploegmaatjes kenden, steunden zij elkaar in het zichtbare verdriet. Een les voor het leven. Voor de CKS reden vanaf dat moment het Nationaal Monument kamp Vught te steunen met een donatie om via hun programma’s te blijven herinneren aan dit gebeuren.

Afgelopen zondag waren Ana en ik aanwezig bij de lezing die de Stichting Beschermers Kamp Vught organiseerde. Een moeilijke maar ook indrukwekkende voordracht van de directeur van het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen “Clingendael”. De boodschap: zet je in voor de gemeenschappelijke waarden om tot een verdere harmonieuze versterking te komen van de EU. En richt de schijnwerpers minder op het uitvergroten van de verschillen. Een lange weg te gaan. Wat met name opviel is dat de beschermers met name afkomstig zijn uit de regio rond het voormalige kamp Vught. En dat de kinderen die als groep het Kamp Vught regelmatig bezoeken ook eerder uit de regio komen dan uit de rest van Nederland. Jammer genoeg blijkt ook Arnhem niet tot de regio te behoren.

Als er mensen zijn die dit lezen en informatie hebben hoe belangstellende scholen uit bijvoorbeeld Arnhem gefaciliteerd kunnen worden om Kamp Vught te bezoeken – bijvoorbeeld door middelen van de gemeente Arnhem of de provincie Gelderland – laat mij dat dan even weten. Uit gesprekken die ik wel voer met actieve personen binnen Arnhemse lagere scholen blijkt namelijk dat er zeker wel belangstelling is voor datgene wat daar ooit plaats vond. Een gebeuren waarover met name de kinderen geïnformeerd zouden moeten worden. Net als bij de OJT-kinderen zal dat ‘blijven hangen’. En op die manier draagt de organisatie Nationaal Monument Kamp Vught eraan bij dat een deportatie als daar in 1943 plaats vond in de toekomst niet meer georganiseerd zal kunnen worden

Een bijdrage aan een waardig en echt Verenigd Europa.