Nieuws week 23 (maandag 1 juni tm zaterdag 6 juni 2020)

In Nederland hebben wij dit voorjaar te maken met grote droogte. Dit leidt ertoe dat er veel meer drinkwater gebruikt wordt. Voor allerlei zaken die wij gewoon kunnen vinden. En voor het overgrote deel (per persoon en per dag) aan de douche – 50 liter, het doorspoelen van het toilet – 35 liter en de wasmachine – 15 liter. Daarnaast in deze droge en warme tijd voor het zwembadje in de tuin – 2.400 liter en voor het sproeien van de tuin. Wij vinden dit normaal. Vanzelfsprekend. En het is goed dat dit kan. Maar laten wij ons bedenken dat er wereldwijd wel 880 miljoen mensen geen beschikking hebben over goed drinkwater en sanitaire voorzieningen. Om die reden steunt de Cees kant Stichting (CKS) de inzet van de Stichting Water For Life (WFL). Een initiatief van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Hierna het voortgangsbericht van het project in Malawi dat wij in 2019 mede mogelijk maakten.
Hier haalt Gertrude nu water als de pomp stuk is.
Voortgangsbericht project Malawi:

In Changalunga, Malawi kunnen mensen straks betaalbaar drinkwater kopen bij de kiosk!
In december vertelden we het verhaal van Gertrude. Gertrude Majunga is een 36-jarige vrouw uit Namadidi, een dorp in het zuiden van Malawi. Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen. Zij verdient haar geld door groenten te verbouwen, welke ze op de markt verkoopt. Haar dag begint voor zonsopgang met het halen van drinkwater bij een waterput met een pomp die gedeeld wordt met vier andere omliggende dorpen. Wanneer de pomp van de waterput niet werkt, wat regelmatig gebeurt door intensief gebruik, moet er water gehaald worden bij een poel in een dorp verder op. Het water daar is vervuild. Een alternatief voor schoon drinkwater is er helaas niet.
Water for Life heeft samen met het drinkwaterbedrijf in Zomba een project opgezet om drinkwater te leveren in het dorp. Hiervoor wordt een watertoren gebouwd, zodat er altijd voldoende water is. Dit water zal via een leidingnetwerk bij een kiosk komen. Gertrude en de andere bewoners uit het dorp kunnen daar straks drinkwater kopen voor een betaalbare prijs. De Cees Kant Stichting draagt bij aan de bouw van één van de kiosken. In totaal worden er meer dan 6.000 mensen bereikt. Op dit moment is er een detail design gemaakt voor de infrastructuur en is het lokale waterbedrijf gestart met de aanbesteding om een aannemer te selecteren voor de werken. Samen met de gemeenschap worden activiteiten georganiseerd. Verwachting is dat de aannemer na de lockdown in Malawi kan beginnen met de werken.

Laten wij dankbaar zijn dat er bij ons in Nederland vanzelfsprekend heel goed drinkwater op meerdere tapplaatsen in onze huizen in voldoende mate beschikbaar is. Wees er zuinig mee in het gebruik. Gebruik de bespaartips van de drinkwaterbedrijven. En als dat € 0,05/dag oplevert, doneer dat bedrag per dag dan aan WFL (www.waterforlife.nl/doneer ) Met dat bedrag per jaar (€ 18,25) verzorg je toegang tot goed drinkwater voor iemand ergens op deze wereld. Versterk onze steun op die manier via uw persoonlijke bijdrage. Het zijn de kleine dingen die het doen !!