Nieuws week 29 (maandag 15 juli tm zondag 21 juli 2019)

Verzamelen, afscheid nemen en herdenken

Zondagmorgen 21 juli 2019 werden de kinderen die deelnemen aan Ome Joop’s Tour 2019 (OJT) overgedragen door de ouders/begeleiders aan de organisatie van OJT. Alles in de sporthal van Papendal staat klaar. De ouders zijn zenuwachtig. De kinderen ook. Alleen de organisatie van OJT straalt rust uit. De rust van 69 jaar ervaring. De foto compilatie boven dit bericht geeft een beeld van de gang van zaken. Deelnemer nummer 45 - Mitja Straatman - meldt zich. De overige deelnemers komen hun spullen in ontvangst nemen en hun bagage deponeren. Waar nodig wordt nog afgestemd over zaken die mogelijk tijdens de tocht de aandacht kunnen vragen. En dan worden de ouders/verzorgers verzocht om de organisatie de vrijheid te geven hun zorg voor de kinderen waar te maken. En dat doen zij vanaf het eerste begin. Met groepsactiviteiten rond de middenstip van het trainingsveld van Vitesse op Papendal. Ook verder met mogelijkheid in de restauratie van het trainingscomplex verder na te denken over het bezoek die middag aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Deze verzameldag is elk jaar hetzelfde, maar toch wel weer anders.

Bijzonder deze verzameldag was dat het middagprogramma in het teken stond van een bezoek aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbek. Alle kinderen en hun begeleiders fietsten naar de begraafplaats. En daar werden zij opgevangen door een organisatie van oorlogsveteranen en verdere vrijwilligers die hun deelgenoot maakten van een bijzondere ceremonie. Een ceremonie waarbij een aantal kinderen van OJT samen met Marcel Legerstee en krans legden bij het centrale monument. De doedelzakspeler ontving de kinderen. De last post klonk. Er was ook een toespraak. En de kinderen kregen de gelegenheid om de hen verstrekte poppy’s die zij hadden voorzien van ene tekst/wens te plaatsen bij een graf van een op de begraafplaats begraven soldaat. Gevallen voor onze vrijheid. Een programma met diepgang. Al valt het wel op dat 75 jaar geleden voor kinderen van 10 – 13 jaar veel langer is dan voor de ouderen onder ons. De foto compilatie van dit programmaonderdeel onder het nieuws geeft er een beeld van. Al met al een bijzondere start van OJT 2019.