Een bijzondere donatie en
een groot voorrecht.

Bijzondere donatie.

Een ons bevriend echtpaar vierde kort geleden hun 50 jarig huwelijk. In de uitnodiging hadden zij al aangegeven dat een gift aan het echtpaar omgezet zou worden in een donatie aan de Cees Kant Stichting (CKS). Later kregen wij de informatie dat de donatie ruim € 900,-- zou bedragen. Een hartverwarmend gebaar. Zoiets geeft je als vertegenwoordiger van de CKS een warm gevoel. Deze week twee bijschrijvingen op de rekening van de CKS. Een bedrag van € 1005,--. En een dag later nog € 45,--. Dan ben je even stil. Zo'n bedrag. En zo symbolisch. Een meer dan genereuze donatie met ook nog een relatie naar het 50-jarige huwelijk. Wij zullen er een goede bestemming aan geven. Een waterkiosk in een project van Water For Life (WFL) is een mogelijke optie.

Het voorrecht.

In Nederland heeft iedereen een drinkwater aansluiting. Sterker nog. Ieder van onze huizen heeft tenminste 5 - en vaak veel meer - watertappunten. Als bekend zet de CKS zich in samenwerking met WFL in om ook elders op deze aardbol de drinkwater beschikbaarheid te verbeteren. Dat vraagt inzet. Maar een inzet die de moeite waard is. Bij ons is ook het "voorrecht" nog niet zo oud. De twee foto's boven dit nieuws zijn gemaakt in Arnhem. De foto met de vrouw is gemaakt in de Koopmanstraat in 1900.  De foto met de man is gemaakt in 1928 in de Trompetsteeg. Beide straten in de buurt van de Langstraat (waar toen ook de zwaar vervuilde Jansbeek stroomde). De pompen waren gemeentelijke waterpompen voor de buurt. In de huizen geen wateraansluitingen. Geen toiletten. En geen elektriciteit. Nauwelijks 100 jaar geleden was de situatie in delen van Arnhem net als nu nog elders. Laten wij de mensen daar het zelfde voorrecht schenken in 10 jaar. De CKS zal een bijdrage leveren. De foto onder dit nieuws is van een publieke pomp in Frankrijk die waarschijnlijk een soortgelijke functie vervulde als in Arnhem.