oud nieuws 2014
Oud week nieuws 2014

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Voortgang week 1 en 2 (begin 2014 t/m vrijdag 10 januari 2014).
 
Allereerst voor alle bezoekers aan de CKS-website die dit nieuws lezen nog een gezond en voorspoedig 2014.
Ik sloot het vorige nieuws af met de informatie dat er nog iets meer dan 43 waterputten te gaan zijn. En dat de fondswerving daarvoor een uitdaging is voor 2014 en 2015. Dat zal het zeker worden. Maar wij zetten ons als bestuur er ook voor in.
Nu even een serieuze overweging.
In de afgelopen weken heb ik veel gelezen over de crisis in Nederland. Een serieuze zaak die terecht veel aandacht krijgt. Maar overdacht ik mij; wat zou er niet geschreven worden als wij in één keer geen drinkwater meer zouden hebben op vele plaatsen in onze huizen. Zou dat niet een grotere catastrofe zijn dan de huidige crisis. Ik heb geteld. In ons appartement beschikken mijn vrouw en ik over NEGEN tappunten (kranen) waar voortreffelijk drinkwater uitkomt. En bij velen van u zal die situatie vergelijkbaar zijn. En dat zet de informatie en discussie over de crisis bij mij wel in een ander perspectief.

Wat zou het niet een bedrag voor waterputten opleveren als wij voor alle kranen (tappunten) meer dan twee een bedrag van één euro per maand zouden doneren op de rekening van de CKS.
Overweegt u dit. Laat het weten. Want dan stemmen wij met u af over een schenkingsovereenkomst. Die is namelijk vanaf 1 januari 2014 met een model van de belastingdienst mogelijk. Periode van schenking is minimaal vijf jaar. Maar het voordeel is een belastingaftrek zonder drempel. Afhankelijk van het belastingtarief één euro schenken en van minister Deijselbloem veertig of mogelijk zelfs vijftig eurocent terugkrijgen. Laat het mij weten (via
bestuur@ceeskantstichting.nl ) als u belangstelling heeft.
Dan onze dank aan de actieven onder u  die hun webshop aankopen al doen via de Goede doelshop (GDS). Uiteraard met de CKS als ‘hun goed doel’. Vanaf de start tot en met 5 januari 2014 hebben ACHT supporters van de CKS via hun aankopen gezorgd voor een ‘gratis donatie’ voor een bedrag van € 92,24. Is dat geen prachtige start. Voor ieder van u de uitnodiging dit voorbeeld te volgen. Als acht mensen in twee maanden al kunnen zorgen voor een ‘gratis donatie’ van € 92,24. Dan is de rekensom snel gemaakt als TACHTIG supporters die keuze zouden maken. Doen dus.

De eerste acht zorgden er al voor dat de CKS op plaats drie staat in het klassement van goede doelen met de hoogste ‘gratis donatie’. Help de CKS naar plaats 1 is het verzoek. Op de bijgevoegde foto is te zien hoe leuk ons logo al op plaats drie uitkomt.
 
Nog steeds iets meer dan 43 waterputten te gaan.
Maar wel met veel inzet en dank voor de steun die door u verleend wordt.Voortgang week 3 (maandag 13 januari t/m vrijdag 17 januari 2014).
 
Deze week vooral aandacht besteed aan het promoten van het “Gratis Doneren”  via de Goededoelshop. Een aantal supporters van de CKS gebruiken deze mogelijkheid al. Vanmorgen stond de teller van het “Gratis Doneren” ten behoeve van de CKS al op € 107,61. Een bedrag waarvoor wij dankbaar zijn.
Bestuurslid Eric plaatste op de facebook pagina van de CKS een wervende uitnodiging om de faciliteit van de Goededoelshop te benutten. En aangezien je alles wat goed is moet gebruiken, hebben wij deze uitnodiging/instructie ook geplaatst op de CKS-website.

Maar wij gaan meer doen. Relaties van de CKS per E-mail persoonlijk attenderen op deze mogelijkheid en hen uitnodigen er gebruik van te maken. Daarnaast zullen wij als bestuur bij het versturen van E-mails er in een aantal gevallen in een “N.B-tje” de aandacht op vestigen dat deze interessante mogelijkheid bestaat.
En omdat de kracht van de reclame bestaat uit de herhaling, breng ik deze mogelijkheid in dit wekelijkse nieuws ook graag nog een keer specifiek onder de aandacht: “Gratis Doneren”. Het is mogelijk !!. Hoe ??

Zie:
http://www.ceeskantstichting.nl/De-Stichting/Graties-doneren/

Volg de instructie voor het aanmaken van een account. Kies de “Cees kant Stichting” als uw goede doel. En benut voortaan de website van de Goededoelshop als de start voor het webshoppen bij meer dan 300 shops. Bij voorbaat dank voor de steun die u op die manier “Gratis” geeft. Om u een indruk te geven om welke webshops het gaat, hierbij een kleine selectie in alfabetische volgorde:

Bart Smit, BCC, Blokker,
Bol.com, Buma, C&A, Centerparks, Cheap Tickets, Douglas, Expert, Geschenkbon, Halfords,Hema, Hotel Specials, Kijkshop, MediaMarkt, Online Drogist, Paradigit, Peter langhout, Sun Parks, Taartwinkel,Ticket Counter, V&D, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Wehkamp en Zalando.

Het zou mooi zijn als er ergens in 2014 op deze manier voldoende geld beschikbaar zou komen voor de “Gratis Well”.Help ons daarbij met uw aankopen.
 
Voor nu nog iets meer dan 43 waterputten te gaan.

Stacks Image 1757
Voortgang week 4 (maandag 20 januari t/m vrijdag 24 januari 2014).
 
Vandaag kwam per email het voorstel voor de namen van de twee waterputten waarvoor het Rabobank personeelsfonds Share4More de middelen beschikbaar stelde. Prachtige namen: ‘Vizuri the baadaya’ (waterput van de toekomst) en ‘Vizuri the uhusiano’ (waterput de verbinding). In overleg en afstemming met Wim van den Burg in Kenia is gekozen voor de aansprekende naam “Future Well” voor één van de putten. En dan voorzien van het logo van de Rabobank. Voor het gebruik van het logo is ook de toestemming gegeven. De tijd was te kort om te communiceren over de definitieve naam voor de tweede Rabobank put. Misschien komt er wel uit ‘Connection Well’. Ik laat weten wat er van mijn voorspelling uitkomt. Het voordeel van de naamkeuze is dat er nu aan de afwerking van deze putten begonnen kan worden. Zodra gereed, worden de foto’s daarover uiteraard gepresenteerd bij het nieuws. En de naam van de door de Arnhemse Stichting Bijzondere Noden gedoneerde waterput is ook al bekend. De ‘Arnhem Well”. Al met al ook via de namen mooie bijdragen aan het landschap in Kenia.

De privé donaties blijven binnenkomen op de rekening. Helaas kan ik niet iedereen bedanken. Ook stortingen van € 0,01 op de rekening van de donateur met het verzoek adresgegevens (email) op te geven werken niet altijd. Daarom op deze manier nogmaals de dank voor alle spontane donaties.
En dan is er ook sprake van de eerste schenkingsakte periodieke giften. Gewijzigde wetgeving maakt dit mogelijk met gebruik van een modelformulier door de belastingdienst beschikbaar gesteld. Ieder van u die een periodieke schenking voor een maandelijks of jaarlijks bedrag overweegt kunnen wij nu faciliteren met een schenkingovereenkomst. Voorwaarde is wel dat de periode minimaal vijf jaar bedraagt. Het voordeel is dat deze giften zonder drempel fiscaal aftrekbaar zijn. Wij informeren u graag over de mogelijkheid. Stuur daarvoor een email aan:
bestuur@ceeskantstichting.nl . En bedenk wel dat bij bedragen van bijvoorbeeld € 7,50 per maand er bij een 42 % belastingtarief toch een bijdrage van overheidswege voor de schenker is van bijna € 40,-- per jaar. En die bijdrage van de overheid zou u toch moeten willen ontvangen.
Denk er eens over na.De oproep voor het gratis doneren was uiterst succesvol. Van zeven mensen kreeg ik een reactie dat zij een account hebben aangemaakt. Een mooi resultaat. Dank.
 
Voor dit moment nog iets meer dan 43 waterputten te gaan. Maar de 7
e waterput komt wel steeds dichterbij.
 


Voortgang week 5 ( maandag 27 januari t/m vrijdag 31 januari 2014).
 
Het nieuws kan niet elke week spectaculair zijn.
Maar het is wel groot nieuws dat mede bestuurslid Eric (op eigen kosten) een bezoek brengt aan Kenia en aan de activiteiten die in en rond Mpeketoni worden opgepakt en uitgevoerd. Zondag vertrekt hij. En twee weken zal hij verblijven bij Ann en Wim in Mpeketoni. Hij zal de handen uit de mouwen steken bij de vervolg activiteiten rond de bouw van de Tamani Junior school. En uiteraard zal hij de ‘Maria Well’ en de ‘Çees Well’ bezoeken. Nu al zijn wij benieuwd naar zijn ervaringen. En dan nemen wij de ervaringen over het bezoek aan de grootste sloppenwijk van de wereld (Nairobi)  en de mooie safari ervaringen voor lief. Wij melden daarover.

Op dit moment zijn wij in afstemming en overleg met organisaties die mogelijk tot resultaat voor “Het Watersprookje” zullen leiden. Zeker is dat niet. Maar wij gaan voor het beste resultaat.
De ‘Gratis’ doneren activiteiten zijn breed verspreid. Leveren ook positieve reacties op. Over het (financiële) resultaten informeren wij jullie in de volgende nieuws items.
Een nieuw fenomeen is de overeenkomst periodiek doneren. Op een simpele manier mogelijk sinds 1 januari 2014. Ieder die periodiek (en met een horizon van vijf jaar) doneert aan de Cees Kant Stichting (CKS) zullen wij actief benaderen om een dergelijke overeenkomst af te sluiten. Voordeel kan oplopen tot 42/52 % (teruggaaf via de aangifte inkomstenbelasting) van de omvang van de donatie.
De eerste overeenkomst voor een meer dan substantieel bedrag is getekend.
Nieuwsgierig: neem contact op en wij informeren en faciliteren.
Als slot de professionalisering van de presentatie als CKS-bestuurslid. Met name door de inzet van bestuurslid Eric zijn er (meer dan) professionele visitekaartjes uitgereikt. Een voorbeeld er van wordt bij dit bericht gevoegd.
 
De 7
e waterput is ook de afgelopen week weer dichterbij gekomen. Nog een klein stukje te gaan.
Top
Voortgang week 6 (maandag 3 februari t/m vrijdag 7 februari 2014).
 
Om maar met de deur in huis te vallen. Het gereserveerde bedrag aan ‘gratis’ donaties voor de Cees Kant Stichting (CKS) bij de Goededoelshop organisatie bedraagt op dit moment € 134,42. Ieder die aan de oproep gevolg gegeven heeft de CKS te steunen via de gratis donatiemogelijkheid, hartelijk dank !!. Voor degene die deze mogelijkheid nog niet benutten en er wel belangstelling voor hebben. Activeer de volgende link:
http://www.ceeskantstichting.nl/De-Stichting/Gratis-doneren/ .
Het te vermelden vervolgnieuws is dat o.a. via dit bedrag de realisatie van de 7
e waterput wat betreft de financiën binnen ‘handbereik’ ligt. Nog minder dan € 500,-- te gaan. Het zou zo maar kunnen dat wij Eric nog tijdens zijn verblijf in Kenia dit feit kunnen melden.
Gisteren had ik een meer dan enthousiaste Eric nog aan de telefoon. Hij was onder de indruk van Kenia tot nu toe. Dat is ook wel te zien als je hem ziet staan op het hoogste gebouw van Nairobi. De dag er na bracht hij een bezoek aan de op één na grootste sloppenwijk van Afrika (Kibara). Vandaag moet hij aankomen in Mpeketoni. Daar zal hij de handen uit de mouwen steken bij de bouw van de derde vleugel van de Tamani Junior School. Plaatsen bezoeken (o.a. de ‘Maria Well’ (opgedragen aan mijn moeder) en de ‘Cees Well’. Beide putten door Anna en mij financieel mogelijk gemaakt in de periode van voor de CKS. Hij zal daar ook met mensen spreken die dankzij onze actie voor “het Watersprookje” inmiddels al kunnen beschikken over goed drinkwater. En zeker ook de plaatsen bezoeken waar de putten komen waar al geld voor beschikbaar is. De komende twee weken zullen voor hem vol indrukken zijn. Uiteraard heb ik hem uitgenodigd om op de Facebook pagina van de CKS die ervaringen te delen. Bezoek dus de komende tijd die pagina:
https://www.facebook.com/ceeskant.stichting
Vanmorgen totaal onverwacht weer twee telefoontjes ontvangen waaruit blijkt dat de boodschap over de inzet van de CKS zich steeds breder verspreid. Te vergelijken met een cirkel die ontstaat als er een steentje in een roerloze waterplas wordt gegooid. Help die cirkel te vergoten.
En als afsluiting de informatie dat al twee betrokkenen bij de CKS de fiscale mogelijkheid benutten om via een schenkingsakte te doneren. Voor ons een gewaardeerde ondersteuning. Voor de betrokkenen het voordeel dat hun bijdrage zonder drempel aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting. Met dank aan hen en aan de inmiddels afgetreden Staatssecretaris van Financiën die voor deze regeling zorgde.
 
De gelden voor de 7
e waterput staan voor 90 % op de rekening van de CKS.

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis,
Stacks Image 2421
Voortgang week 7 (maandag 10 februari t/m vrijdag 14 februari 2014).
 
En toen waren het er ZEVEN.
Deze week waren er zondanige bijschrijvingen op de rekening van de CKS en toezeggingen dat er over de middelen beschikt kan worden om ook waterput nummer 7 te boren.
Een van de toezegging was van de kant van ASN Foundation. Ook dit keer weer voor een bedrag van € 1.000,--. Die toezegging betekent dat niet alleen de fondsen voor put nummer zeven beschikbaar zijn, maar dat er ook al weer een stevige aanzet is voor put nummer acht. Bestuur en betrokkenen van de ASN Foundation, hartelijk dank. Vorig jaar waren jullie
de eerste hoop na een periode van voortdurende ‘welwillende’ afschrijvingen. Nu geven jullie voor dit jaar een ‘boost’ aan het resultaat voor 2014. Van harte hopen wij dat deze toewijzing van jullie een vergelijkbaar resultaat als in 2013 mogelijk zal maken.
 
Vanuit Kenia waar bestuurslid Eric (op eigen kosten) op dit moment verblijft alleen maar positieve berichten. De bij dit bericht geplaatste foto’s geven een beeld van zijn ervaringen rond het boren van waterputten. Maar kijk ook op facebook en lees en ervaar daar wat zijn ervaringen op een breed terrein zijn. Eric zal heel wat te vertellen hebben en kunnen laten zien als hij straks weer terug is in Nederland.
 
Ook nog even aandacht voor de privé donaties die regelmatig in de vorm van bijschrijvingen op de rekening van de CKS ontvangen worden. Voor ons als bestuur moeilijk te achterhalen wie wij daarvoor kunnen bedanken. Heb al geprobeerd dat via een overschrijving op de betrokken rekening te achterhalen. Maar dat werkt niet goed. Daarom op deze manier een hartelijk dankjewel aan deze donateurs. Elk stukje waterput is waardevol. En met al deze stukjes wordt een complete put ook werkelijkheid. Zeker als al die kleinere stukjes aangevuld worden met een donatie als die van ASN Foundation.
 
Nog ruim 42 putten te gaan.

Voortgang week 8 (maandag 17 februari t/m vrijdag 21 februari 2014)
 
Deze week beperkt ‘water nieuws’. Meer informatie over de door de CKS daar gesteunde kinderen en de ervaringen van Eric die op dit moment in Mpeketoni verblijft.
Wat het water nieuws betreft hebben Marnix en ik gisteren een goed en verhelderend gesprek gevoerd in Den Haag. Met vertrouwen zien wij de afwikkeling van de steunaanvraag die wij bespraken tegemoet. Maar die liep dan ook al wel een aantal maanden. Een gesprek is toch altijd effectiever dan veel Emailverkeer.
Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn dat Eric op dit moment in Kenia (Mpeketoni) verblijft. Hij ‘beleeft intens de projecten die daar uitgevoerd worden. Projecten die wij steunen.
Zo is Eric straks te beschouwen als ‘ervaren driller’. Hij werkte intensief mee aan tenminste drie boringen van waterputten die met de fondsen verworven door de CKS daar uitgevoerd kunnen worden.
Heel ontroerend zijn de beschrijvingen van de contacten met drie van de in totaal zeven via/door de CKS gesteunde kinderen. Eric stuurde die informatie al rechtstreeks aan Monique, Veerle en Amber. Het bestuur heeft namelijk de direct door de CKS gesteunde kinderen een contact in Nederland gegeven: Benson (Monique), Ralisa (Veerle) en Shywinni (Amber). De vier andere kinderen zijn persoonlijke adopties dtv de CKS.
Zie bij dit nieuws de foto’s van al deze kinderen. De afstand van huis tot school. Ralisa en Shywinni wonen op een afstand van 2 km van de Tamani Junior School (TJS). Benson zelfs op een fietsafstand van een half uur onder normale omstandigheden. Benson zit dan bij zijn vader op de rug. Zijn vader is namelijk een van de leraren op de TJS. Fietsen gaat over een onverharde weg. Bij slecht weer kan de fietstocht wel twee uur duren.
In totaal worden 85 van de 300 leerlingen op de TJS gesteund door mensen uit Nederland. De ouders zijn te arm om de kosten op te brengen of de ouders zijn jong (vaak tengevolge van aids) al overleden. De CKS zal de drie genoemde kinderen steunen voor de periode van hun verblijf op de TJS. Eric komt zeker terug met een opzet om ieder van u in de gelegenheid te stellen via een donatie aan de CKS een kind op de TJS te steunen. Hij anticipeert daar al op via mededelingen op zijn facebook pagina. Uiteraard steunen wij dit initiatief. En wij kunnen de bijdrage van € 250,--/jaar nog ‘dragelijker’ maken door die vast te leggen in een schenkingsovereenkomst (minimaal vijf jaar looptijd). Voordeel daarvan is dat die jaarlijkse schenking zonder drempel is af te trekken bij de belastingaangifte. En met die bijdrage van de minister van Financiën kan de donatie zelfs in zijn omvang nog gehalveerd worden. Voor aanvullende informatie zijn wij beschikbaar via het volgende Email adres:
bestuur@ceeskantstichtng.nl .
 
Bekijk zeker ook de Facebook pagina van Eric:
https://www.facebook.com/ceeskant.stichting#!/eabels1?fref=ts
 
Dankzij de vier al geboorde waterputten hebben inmiddels al velen de beschikking over goed en voldoende drinkwater. Wel kan die situatie met uw steun nog verder verbeterd worden.
 
Nog ruim 42 waterputten te gaan.
 


Stacks Image 2461
Voortgang week 9 (maandag 24 februari t/m vrijdag 28 februari 2014).
 
In twee opzichten positief nieuws.
Vanuit Kenia.
Daar bezocht de gouverneur van Lamu County (vergelijkbaar met de Commissaris van de Koning van een provincie in Gelderland) met een delegatie op 17 februari 2014 Mpeketoni. Doel was geïnformeerd te worden over uitvoering van de ontwikkeling- en steunverleningactiviteiten door de stichting van Wim van den Burg. Neem kennis van zijn ervaring bij dit bezoek via de i
nhoud van de bij dit bericht gevoegde brief van 20 februari 2014. Grote waardering. En ook de speciale aandacht voor de effecten van de verbetering van de drinkwatervoorziening waarvoor de CKS via de aandacht voor “Het Watersprookje:” fondsen werft. Een opsteker deze waardering en aandacht. Een stimulans om door te gaan met onze inzet.
Vanuit Nederland.
Tijmen Uitendaal – een van de stimulerende krachten achter de
Goededoelshop.nl – informeerde ons recent nog dat de Cees Kant Stichting (CKS) was geselecteerd als ‘goede doel van de maand maart’. Een aanwijzing die wij waarderen. Het betekent dat de aankopen via de Goededoelshop.nl die geen gekozen goed doel aangeven, ten goede komen van de CKS. Van harte nodig ik ieder van u dan ook uit om ook via uw kennissenkring te promoten dat de internetaankopen bij webshops gedaan worden via www.goededoelshop.nl . In de maand maart is het dan niet eens nodig om de CKS te kiezen als ‘goed doel’. De opbrengst van de gratis donatie komt in maart automatisch terecht bij de CKS.
Voor alle maanden na maart 2014 van harte uitgenodigd om de CKS wel te kiezen als goed doel. Hoe dat gaat kunt u bij dit bericht lezen.
Tenslotte nog het nieuws dat de Diaconessenkerk Arnhem (onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland – PKN) de opbrengst van de vrije collecte in de dienst van 2 maart 2014 doneert aan de CKS.
 
Veel positief nieuws. De boodschap van de CKS leeft.
 
Nog ruim 42 waterputten te gaan. En wij gaan er voor !!
Voortgang week 10 (maandag 3 maart t/m vrijdag 7 maart 2014)
 
Even aandacht voor de naam van de drinkwatervoorzieningen waarvoor wij fondsen werven in Nederland. Tot nu toe gebruikte ik de benaming ‘waterput’. Maar dit is eigenlijk niet correct. Een put is een voorziening die gegraven wordt. En de voorzieningen nu worden geboord. Daarom zal ik vanaf nu het hebben over waterpunten. Met als definitie: “Een geboorde schacht met daarop gemonteerd een handpomp”. Ook weer geregeld.
Dan het nieuws dat de CKS website de aandacht trekt van velen. Deze week is de teller die het aantal bezoeken weergeeft door het getal 10.000 geschoten. Ik weet niet precies in hoeveel tijd.
Maar volgens Johan (de ontwerper en beheerder van de website) is er sprake van tientallen unieke bezoekers per dag. Hij baseert dat op de statistiek informatie die (geanonimiseerd) gekoppeld is aan de opzet van de website. Uiteraard zijn wij blij met deze grote aantallen bezoekers. Het doel van het wekelijkse nieuws is bekendheid geven aan de inzet van de CKS. En als dat op deze manier lukt is het een extra genoegen om elke week het nieuws te presenteren.
Vorige week plaatsten wij de brief van de Gouverneur van het Lamu District (Kenmia). Om een indruk te geven van de omvang van dit district in Kenia is een Google Maps weergave opgenomen bij dit bericht. Zoals jullie zien een gebied van ruim 100 km bij omstreeks 40 kilometer. In de zuid-oost hoek van Kenia. Rechts op de kaart is Somalie te zien en links onder Tanzania. In dit gebied wordt aan de hand van de verzoeken van de lokale bevolking die gesteund wordt door het bestuur bekeken waar een waterpunt ingericht kan worden. Als daar de middelen voor beschikbaar zijn. Wie had dat nu iets meer dan een jaar geleden kunnen denken. Dat er zoveel bekendheid is voor ‘Het Watersprookje”. En zoveel waardering. Lees immers de brief van de gouverneur nog maar een keer.
Dan loopt ook de maand dat de CKS het “goede doel van de maand” is bij de Goededoelshop (GDS). En het ‘loopt’ echt goed met het gratis doneren. Sinds de start is er voor de CKS al voor een bedrag van € 220,-- ‘geshopt’. Prachtig toch. Ook mooi te zien al die frisse CKS-logo’s op de GDS. Bekijk het maar eens in het echt.
 
En nu even ‘nadenken’.
Nog iets meer dan 42 WATERPUNTEN te gaan
Voortgang week 11 (maandag 10 maart t/m vrijdag 14 maart 2014).
 
Vandaag tijdens het fietsen in de Betuwe kreeg ik een telefoontje van Wim van den Burg uit Kenia. Belangrijk nieuws. Hij had net afscheid genomen van de groep hydrologen die de afgelopen drie dagen onderzoek gedaan hebben naar de mogelijke aanwezigheid van goed en voldoende drinkwater in een gebied van 130 x 30 km in het Lamu District. Dat is drie dagen ‘buffelen’ geweest. Op dertien locaties zijn metingen gedaan. De dertien locaties waren zo gekozen dat er een zo groot mogelijke spreiding was over het gebied. Daarnaast is gekeken naar de behoefte en de vraag van de bevolking.
Voortgang week 12 (maandag 17 maart t/m vrijdag 21 maart 2014)

Toch nog nieuws !!.
Zojuist ontving ik in Zuid - Frankrijk een bericht uit Kenya. Dat is de 21e eeuw. En de foto's wil ik als nieuws doorgeven. Het betreft de werkzaamheden aan het monument van de "Future Well". Een van de twee waterpunten die gerealiseerd zijn met steun van het Share4More personeelsfonds van de Rabobank. Een lokale medewerker (autodidact) heeft op het monument de naam van het waterpunt en het logo met de naam van de Rabobank in reliëf aangebracht. Met het logo van de Rabobank als voorbeeld zoals te zien is op de foto's. Het betreffende waterpunt levert water van een uitstekende kwaliteit. Veel arme mensen uit de buurt maken er dankbaar gebruik van. Dat het hun ooit zo goed zal mogen gaan dat zij klant kunnen worden van de bank die de CKS het geld doneerdeom dit waterpunt te realiseren. Voor zo'n bericht benut je graag de mogelijkheid van het internet om dit nieuws op de CKS-website geplaatst te krijgen. De opzet van het monument is er. Straks wordt het geheel nog in de juiste kleuren geverfd. En dan staat er ergens in een heel arme streek in Kenya een mooie herinnering aan een zeer gewaarde steunverlening door het Rabobank personeelsfonds Share4More. Ook de "Connexion Well" krijgt een vergelijkbaar monument. Zodra het geheel klaar is zal het eindresultaat zeker ook een plaatsje krijgen in het nieuws van over een paar weken.

Nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan. Maar binnen een jaar zijn er al vier geboord. En deze eerste 
nadert de voltooiing. Dat hij lang en door veel mensen gebruikt mag worden.
En tenslotte is – als er al gekozen moest worden – gekozen voor die locaties waar de armste mensen wonen. De uitslag van de metingen was dat er op drie locaties geen kans bestaat om bij een boring water te vinden. Maar het positieve nieuws is dat de overige tien locaties zeer geschikt blijken. En dat op een diepte die varieert van 15 – 30 meter diep. Er liggen straks dus 10 locaties op de plank met een vergunning om te boren. En dat in een gebied dat overeenkomst met de uitgangspunten voor “Het Watersprookje”. Zou het dan toch werkelijkheid kunnen worden.Een positieve reactie op een deze week ingediende  steunaanvraag zou daarvoor kansen bieden. Zodra er een positieve reactie is, is er een extra nieuwsbulletin. Dat beloof ik. De steunaanvraag betekent namelijk een ‘subsidie’ op de eigen fondswerving in de verdeling 2/3 zelf werven en 1/3 ‘subsidie’. En dat scheelt een slok op een borrel. Wim vertelde ook nog hoe intensief het waterpunt bij de dokterspost (dispensary) gebruikt wordt. Van ’s morgens 06.00 uur tot 24..00 in de avond wordt er water gepompt. En er komen mensen water halen vanaf een afstand van 15 kilometer. Stel je die situatie eens voor. Vanuit Arnhem water halen in Nijmegen !!!!. Bestuurslid Eric hielp bij die boring toen hij recent in Kenia was. Zie voor zijn verslag op de Facebookpagina (www.facebook.com/ceeskant.stichting ) het bericht van 7 maart 2014.De foto die hij ontving wordt ook bij dit bericht geplaatst.
Tenslotte, er wordt ook heel veel ‘geshopt’ via de Goededoelshop (
www.goededoelshop.nl ) Tot en met vandaag staat de teller voor de maand maart op € 123,51. En dat is toch mooi bijna € 10,-- per dag. Straks komt er nog een ‘gratis doneren well’ in Kenia.
 
Wie elke week uitkijkt naar het nieuws zal volgende week vrijdag teleurgesteld worden. Anna en ik zijn er even niet. Maar de week er op zal er weer nieuws zijn. Gebruik de week zonder nieuws om een boodschap voor het gastenboek te schrijven. En kijk in ieder geval achter de ‘clicker’ links op de home page. Iedere dag een andere spreuk. Alles met dank aan Johan.
 
Voor dit moment nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Maar er zijn al wel 10 locaties voorbereid waar geboord kan worden. Help om van die tien locaties om te zetten in tien WATERPUNTEN.
 
Voortgang week 13 (maandag 24 maart 2014 t/m zondag 30  maart 2014)
 
Vanmiddag teruggekomen uit het zuiden van Frankrijk wachtte er een grote verrassing.
Een uitgebreide foto reportage vanuit Kenia over de ingebruikstelling vandaag (zondag 30 maart 2014)van de afgewerkte “Future Well”. Het eerste gereedgekomen  waterpunt van de zes waarvoor de fondsen in 2013 zijn verworven.Een prachtig resultaat waarvan ik de foto’s wil laten spreken.Het waterpunt is geboord. De handpomp is aan aangebracht. Vanaf het begin wordt er al intensief gebruik van gemaakt. Met zorg, liefde en veel inspanning is er een monument aangebracht. Dit als dank voor de Rabobank (het personeelsfonds “Share4More”) dat het geld voor dit waterpunt doneerde. Volgens mij is er nog nooit zoveel aandacht besteed aan het logo van de Rabobank als in dit geval. Het resultaat is prachtig.
En tekenend is het dat de bananenboom geplant is in een plantgat aan het einde van de afvoergoot van het waterpunt. Dus straks schaduw en bananen van deze plant
Bekijk de serie foto’s gevoegd bij dit nieuws. En geniet er van als wij al deden.
 
Is er beter nieuws bij de vakantiepost te vinden ???.
 
Nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan. Maar deze eerst functioneert in zijn volle glorie inmiddels voor velen.

Voortgang week 14 (maandag 31 maart 2014 t/m vrijdag 4 april 2014)
 
De foto’s over de ingebruikstelling van de “Future Well” zijn vorige week in het nieuws geplaatst.
Tijd voor een algemeen overzicht over de voortgang.
Voor zes waterpunten zijn in 2013 fondsen geworven en overgemaakt naar Kenia.
Vijf van die zes zijn inmiddels gerealiseerd en in afwerking. Ëén moet er nog geboord worden.
 
De plaatsen en de namen:

Kanganja Primary School                            
Witu Mjini Secondary School                    
Uziwa Secondary School                            
Teresia Wangeci Farm                               
Muhamarani (Dispensary)                      
Hongwe (Community Hall)                        


De “Faisca Well”              moet nog geboord worden
De “Jetty Well”
De “Winnie Well”
De “Future Well”
De “Connection Well”
De “Arnhem Well”

Het overzichtsbeeld van de locaties op een afbeelding van Google Maps wordt bijgevoegd.
Daarnaast de foto’s van de werkzaamheden in verband met het plaatsen van het monument van de ‘Connection Well”.
 
De laatste drie namen van de waterpunten zijn gegeven in afstemming met de donateurs van de fondsen om deze waterpunten mogelijk te maken. Restte het ‘probleem’ van de namen voor de overige waterpunten. Waarvoor de fondsen zijn verstrekt via een groot aantal donateurs en uit de middelen van de CKS.  Het bestuur van de CKS heeft daarvoor de volgende aanpak gekozen. Via de CKS gerealiseerde waterpunten krijgen de namen van vrouwen die in het leven van Cees een belangrijke rol speelden en die de contacten over Cees nog steeds onderhouden. Voordeel van deze keuze is dat er nog veel waterpunten een naam kunnen krijgen. Deze keuze verklaart de namen van de drie nog te benoemen waterpunten.
 
Inmiddels is in Kenia in een gebied van 130 x 30 km hydrologische onderzoek uitgevoerd op dertien locaties waar een grote behoefte is aan goed drinkwater. De armoede van de mensen in de nabijheid is daarbij een criterium geweest voor de keuze. Voor tien ervan was de uitkomst van het onderzoek positief. Als er middelen beschikbaar komen, kan er dus geboord worden. En namen voor die waterpunten zijn er. Gekozen of door het bestuur ingevuld. Wat zou het niet mooi zijn als de fondsen voor deze tien waterpunten in 2014 beschikbaar zouden komen.
Aan u de eer !!.
 
In de tussentijd loopt de opbrengst van het ‘gratis doneren’ via de Goededoelshop (
www.goededoelshop.nl) ook rustig door. In maart een opbrengst van € 164,88. En in totaal sinds de start half november vorig jaar een totaalbedrag van € 347,40. Die “Goede Doel Well” komt er ook nog. Blijf denken aan de mogelijkheid als u nog niet actief bent . De CKS-website geeft informatie
 
Nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan. En weet dat er namen genoeg beschikbaar zijn.


 
Voortgang week 15 (maandag 7 april 2014 t/m vrijdag 11 april 2014)
 
Een ongekend rustige week.
Zeker na al het nieuws in de twee voorafgaande weken. Laten wij hopen dat het de ‘stilte voor de storm’ mag zijn. En dan doel ik op een positieve uitslag op twee verzoeken tot samenwerking en ondersteuning. Aan die twee verzoeken wordt al heel lang gewerkt. Als de voorbereiding inderdaad het halve werk is, is de inzet zeker niet voor niets geweest. Voorlopig nog maar even afwachten.
Het voordeel is dat wij in zo’n aanvraag inmiddels al kunnen verwijzen naar datgene wat al ‘gepresteerd’ is.
En dat presteren is dan met name gedaan door Wim van den Burg en zijn mensen daar in Kenia. Binnen een half jaar na het overmaken van de door ons geworven gelden er voor zorgen dat vijf van de zes waterpunten operationeel en nagenoeg afgewerkt zijn. Een compliment aan zijn adres daarvoor is zeker op zijn plaats.

Lees – voor zover nog niet gedaan – over die inzet en het resultaat zeker ook nog een keer het nieuws van week 13 en 14.
Toezeggingen zijn er ook al voor de tweede helft van het jaar. Zo is er de toezegging van de plaatselijke PKN kerk (De Diaconessenkerk) dat een gedeelte van de in het najaar te organiseren bazaar bestemd is voor de “Cees Kant Stichting” (CKS). En dat soort toezeggingen doen ‘de burger goed’.
Ook in deze stille tijd doen wij er alles aan om de activiteiten en de resultaten van de CKS onder de aandacht te brengen. De visitekaartjes die door Eric ontworpen zijn worden benut. En wat opvalt zijn de reacties op het professionele ontwerp.
Johan heeft als beheerder van de website al een voorstel gedaan hoe op de website de informatie over de al gerealiseerde waterpunten separaat gepresenteerd kan worden. Aan de uitwerking van dit idee zal de komende weken aandacht besteed worden. Zodra het resultaat gereed is, melden wij dat uiteraard.
 
Vergeet de gratis donatie mogelijkheid niet bij de internet aankopen. Eenmalig registreren bij de Goededoelshop en inloggen via
www.goededoelshop.nl  volstaat.
 
Nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan. En voorlopig voldoende namen in portefeuille.
Voortgang week 16 (maandag 14 april 2014 t/m zondag 20 pril 2014)
Vorige week vrijdag ontving ik een bericht met foto’s van Wim van den Burg dat ook het monument van de “Connecion Well” afgewerkt was.
Met mooie foto’s er bij. In het bericht gaf hij aan dat de aanduiding “CKS” als aanduiding voor de “Cees Kant Stichting” vergeten was. Kon – hoewel veel werk – alsnog aangebracht worden. Daarop heb ik gereageerd dat het om het water gaat en de Rabobank wat de vermelding betreft. Per slot van zaken doneerden zij het geld nodig voor het realiseren van dit waterpunt.
Wie schetst mijn verbazing toen ik maandag nog weer twee foto’s kreeg met een slimme oplossing. De letters niet in cement opgebracht en geverfd. Maar gewoon geverfd. Mooi toch. Wim van den Burg viert dit jaar een jubileum. 25 jaar werkzaam met zijn stichting in Kenia (Mpeketoni). Wim van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. Het nieuws is wat verlaat doordat ik druk bezig was met een lezing voor de Rotaryclub Arnhem-Zuid/Huissen. Onderwerp: ‘Water en sanitatie’. Het zal niet verbazen dat ik naast informatie over het water in Arnhem-Zuid en Arnhem-Noord ook aandacht besteed heb aan de water situatie in Kenia. Je merkt pas hoe groot de tegenstellingen zijn als je met zo’n voorbereiding bezig bent. Naar ik hoop zal de boodschap duidelijk overkomen. Ik meld dat vroeger dan volgende week vrijdag. De reden daarvoor is dat Anna en ik weer even naar Frankrijk afreizen. Minder nieuws dus de komende tijd. Tenzij er nieuws is over de aanvragen voor steun. Als dat nieuws komt en positief is, vind ik wel een manier om dat te melden.Nog steeds iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Nieuws week 18 (maandag 28 april t/m 2 juni 2014).

Allereerst nieuws over het "Sustainable Food Program" (SFP) deze week. Theo Kiewiet (Ameland) informeerde over de voortgang van het meerjarige programma in West Kenia (nabijheid Victoria meer). De CKS steunt de uitvoering er van. Eerst is er gezorgd voor de watervoorziening. Vervolgens zijn er handpompen aangeschaft voor het irrigeren van de landbouwgronden van kleine boeren. Dit in een gebied waar er een monocultuur van suikerriet bestaat. De kleine landbouwers worden vervolgens eenmalig ondersteund met advies over het verbouwen van andere producten. Een eerste bewerking van de grond vindt plaats. Goed zaaigoed en kunstmest wordt beschikbaar gesteld. En opslag voor de oogst wordt geregeld. En......vanuit de opbrengst wordt er gereserveerd voor het komende plantseizoen. In eerste instantie werden er zo de afgelopen twee jaren al 100 landbouwers op weg geholpen. Dit plantseizoen weer 50. En het nieuws is dat de akkers van deze 150 betrokkenen er goed bij staan. Een goede oogst is te verwachten. Een stap naar onafhankelijkheid. En dat is het doel van deze steun. De moeite waard om deze ontwikkeling te melden. "Duim" verder voor een positieve uitslag voor de twee lopende aavragen voor tien waterpunten in Zuid-Oost Kenia waarvoor de onderzoeken zijn verricht en de vergunningen beschikbaar zijn om ze te boren en verder aan te leggen.

Voor dit moment wat "Het Watersprookje" betreft nog iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Nieuws week 19 (maandag 5 mei t/m vrijdag 9 mei 2014).

Teleurstellend nieuws deze week !!!. En daar heb je geen foto's bij.
Wij hebben als bestuur deze week het besluit genomen een aanvraagprocedure - die al bijna een jaar loopt bij een grote en bekende organisatie - te stoppen. Al een aantal keren in het aanvraagproces werd er telkens nieuwe aanvullende informatie gevraagd. De laatste concrete aanvraag voor de steun aan de mogelijkheid 10 waterpunten te realiseren was naar onze overtuiging compleet. in ieder geval in lijn met alle eerder gewenste informatie. En toch kregen wij als reactie weer een verzoek om op een 11-tal vragen nog eens aanvullende informatie te verstrekken. Die vragen waren eerder niet aan de orde gesteld. Als bestuur hebben wij toen 'de stop er uit getrokken'. En dit kenbaar gemaakt aan de betrokken organisatie. Wel een gesprek aangevraagd met de directie. Dat gesprek vindt plaats op 3 juli 2014.

Een voorbeeld van de vragen:

Wat is het fabrikaat van de gebruikte handpompen;
Welk bedrag en in welke termijnen dragen de gebruikers van de waterpunten daadwerkelijk bij voor het onderhoud;
Wat wordt er gedaan om verontreiniging van het getapte drinkwater op weg naar de plaats van gebruik tegen te gaan.

Belangrijkste reden voor de aanvullende vragen was volgens opgave de gewenste garantie voor de duurzaamheid van de voorziening. Immers 50% van de in het verleden gerealiseerde watervoorzieningen in Afrika functioneren niet meer (!!!!!!!). De betrokken organisatie en het ministerie stellen nu de aangescherpte voorwaarden. En dat terwijl het ministerie via deze organisatie geen steungelden meer verstrekt. Is er misschien in het verleden wat te gemakkelijk toegewezen ?. En wat is uiteindelijk beter: 50% wat uiteindelijk niet lukt, of zo op zeker spelen dat je (bijna) nergens meer aan begint. En dat alles terwijl bekend is dat wij in Kenia samenwerken met een Nederlandse organisatie met een betrokken vertegenwoordiger ter plaatse. En ook nog eens een organisatie die in Kenia al 25 jaar succesvol en duurzaam actief is.
Triest nieuws dus !!!. Voor ons een teleurstelling. Onze inzet werd niet beloond. Maar echt triest (ook al weten zij het gelukkig niet) voor de omstreeks 5000 mensen daar in Kenia die bij een positieve beslissing tegen het eind van dit jaar of begin volgend jaar over goed drinkwater hadden kunnen beschikken. En dat gaat even niet door. Tenzij er een wonder gebeurd. Je weet het in sprookjes maar nooit.

Nog steeds iets meer dan 42 waterpunten te gaan. En met onverminderde inspanning gaan wij verder met het werven van de fondsen daarvoor.
Nieuws week 20 (maandag 12 mei t/m vrijdag 16 mei)

Er is deze week geen nieuws te melden.

Wel een bespiegeling. Verblijvend in Zuid-Frankrijk, lees ik o.a. een aantal oude zaterdagedities van verschillende Nederlandse kranten. Is zeker de moeite waard als je de tijd hebt/neemt. Wat vooral opvalt is dat er "weinig nieuws onder de zon is". Het merendeel van de achtergrondverhalen gaat over economie, zeggenschap en geld. Wat er ondanks al het toezicht zoal regelmatig fout gaat in de financiële wereld of het bedrijfsleven. Wie het voor het zeggen hebben in Nederland. En dan gaat het over de mensen die echt aan de touwtjes trekken. Zeker niet over de politici in de Tweede- en Eerste kamer. En uiteraard over de groot geld verdieners en de bonussen. De miljoenen vliegen je om de oren. En dan vraag ik mij hier af. Zouden al die grootverdieners nu echt gelukkig zijn met al dat geld. Wat hebben zij er aan als zij via alle tijd die zij bezig zijn met hun werk er geen tijd voor hebben om er van te genieten/te leven. Maar toch schijnt er een onbedwingbare drive te zijn om steeds meer te willen verdienen/krijgen. Je werkt om te leven en je leeft tocht niet om alleen maar te werken denk ik dan hier. Wat ben ik dan al die mensen dankbaar die veel minder hebben en verdienen, maar die wel in woord en daad de inzet van de CKS steunen. En als ik mij dat realiseer ben ik weer vol goede moed om de fondswerving voor de CKS en in het bijzonder voor "Het Watersprookje" weer op te pakken. Dit ondanks de teleurstelling waarover ik in het nieuws van week 19 melding maakte.Per slot van zaken is er in 2013 al voor omstreeks 3000 mensen in Kenia via zes gerealiseerde waterpunten goed en gegarandeerd drinkwater geregeld. En zijn er inmiddels dit jaar al weer fondsen geworven voor bijna twee nieuwe waterpunten. Voor die mensen daar is dat drinkwater meer waard dan een hoge bonus. Blijft wel het gevoel over dat voor het gemiddelde geld van een ECHTE bonus van een doorsnee financieel bestuurder het hele project gerealiseerd zou kunnen worden. Misschien wordt deze bespiegeling wel gelezen door iemand die zo'n bonus net uitbetaald gekregen heeft. En dan weet je in een sprookje nooit wat er dan gebeurt.

Nog iets meer dan 42 waterpunten (omstreeks € 250.000,--) te gaan.
Stacks Image 11940
Nieuws week 21 (maandag 19 mei t/m vrijdag 23 mei).
Direct nieuws is er deze week niet.  Wel twee dingen die mij hier in Frankrijk opvallen en aan het denken zetten. De jaarafrekening van Vitens (water) en de dorpspomp in Aiguize (middeleeuws dorp aan de Ardeche). Uit de jaarafrekening - hier via internet ontvangen op de telefoon - blijkt dat 1000 liter water van uitstekende kwaliteit in Nederland € 0,77 kost. Uiteraard zonder de btw. En dan komt het. De waterbelasting voor deze hoeveelheid water bedraagt € 0,33 en daarover wordt nog eens 6 % btw berekend. Vanaf 1 januari is deze waterbelasting verhoogd met 100 %. Met het argument om de consument zuiniger te laten omgaan met water. In 1568 startte de 80 jarige oorlog tegen Spanje in verband met de 'tiende penning' van Alva. Een oorlog om een belastingheffing van 10 %. En de verhoging van de waterbelasting haalde niet eens de publiciteit. Hoevel mensen zou je niet aan goed drinkwater kunnen helpen met een fractie van de verhoogde waterbelasting. In Kenia zijn 
10 waterpunten voorbereid. Voor € 60.000,-- kunnen tenminste 5000 mensen geholpen worden met goed drinkwater waarover zij nu niet beschikken. Maar daar is die belasting niet voor. Waarvoor wel ???. In Aiguize fotografeerde ik een waterpomp. 100 jaar geleden daar de drinkwatervoorziening (foto bijgevoegd). Nu niet meer in gebruik omdat iedereen een wateraansluiting in huis heeft. En dan vraag je je af. Zal ook in Zuid-Oost Kenia over 50 - 100 jaar ieder huis een eigen wateraansluiting hebben. En zullen ze daar dan ook 50 % van de kostprijs aan extra belasting over moeten betalen.  Maar de realiteit van vandaag is dat ze eerst nog drinkwater in de buurt in de vorm van een handpomp moeten krijgen.  Ik hoop dat wij daar met uw steun voor kunnen zorgen. En hoe het dan te zijner tijd met de belasting gaat zien ze dan wel.

Nog steeds iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Nieuws week 22 (maandag 26 mei t/m vrijdag  30 mei 2014).


Het volgende bericht ontving ik vanmorgen uit Kenia van Wim van den Burg:

"Hallo CKS Bestuursleden.

Een speciaal bericht voor CKS. Ik heb deze week gemeld, dat de "Jetty Well" in Witu en de aansluitingen een enorme klus zijn geweest. Nooit eerder hebben we zoiets in die vorm gerealiseerd. Het hoofd van de school de heer Mchemi is zeer zwaar onder de indruk. Hij zal jullie vast en zeker een bericht sturen als alles helemaal klaar is. Hij beseft, dat dit alles nooit en te nimmer zonder de financiële steun van CKS mogelijk was geweest. Datzelfde geldt voor ons. Wij hadden dit nooit voor elkaar kunnen krijgen. Gewoon veel en veel te duur.Jullie als CKS bestuur hebben het mogelijk gemaakt om dit tot stand te brengen (om het voor ons mogelijk te maken om het uit te voeren ). Iets om heel, heel trots op te zijn. 

Wim van den Burg"

Dit compliment geef ik graag door aan allen die ons steunden om ook dit waterpunt als onderdeel van "Het Watersprookje" te realiseren. En bijzonder is het. En dat op een afstand van 50 km van Mpeketoni (de thuisbasis in Kenia van Wim en zijn organisatie). Een geboord waterpunt op meer dan 100 meter afstand van de school voor vervolgonderwijs in Witu. En die school ligt ook nog eens ruim 6 meter hoger dan het waterpunt. Wim en zijn mensen hebben met de uitvoering niet alleen voor goed drinkwater gezorgd in de buurt van de school. Zij brengen het naar en in de school. Via een leiding en een voorraadvat van 10.000 liter. Naast de beschikking over goed drinkwater krijgt de school ook de mogelijkheid nu aandacht te besteden aan een verbeterde sanitatie en het gebruik daarvan. En dat was o.a ook het doel en de directe winst. Ieder die er een bijdrage aan leverde: Hartelijk dank. En wim geniet samen met degenen die er bij betrokken waren/zijn ook van dit prachtige resultaat.Dat de "Jetty Well" een mooie toekomst mag krijgen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nog steeds iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Nieuws week 23 (maandag 2 juni t/m vrijdag 6 juni 2014).

Afgelopen woensdag een telefoontje over de steunaanvraag bij een grote landelijke organisatie voor "Het Watersprookje". Of er in verband met de beslissing in een persoonlijk gesprek nog nadere toelichting verstrekt kan worden. De afspraak is gemaakt voor de 16e juni. Wees zo vriendelijk te duimen voor een positief resultaat. Per slot van zaken wachten er in Kenia 10 voorbereide locaties op het inrichten van een waterpunt. En daarbij gaat het om goed drinkwater voor tenminste 5000 mensen.Positief nieuws ook van het donatiefront. Een zeer gewaardeerde donatie van een 90 jarige sympatisant. En de opbrengst van de collecte in de Diaconessenkerk in Arnhem is bijgeschreven. Een bedrag van ruim € 200,--. En zo komt het 8e waterpunt steeds dichterbij. Druppelsgewijs. Maar de gestage drup vult ook een emmer. Wim van den Burg zal ik vragen het effect te laten beschrijven van het realiseren van het waterpunt in Witu (zie nieuws week 22). Dan zal duidelijk worden wat een investering van € 6.000,-- voor goed drinkwatet echt voor waarde heeft. Direct en indirect. Uiteraard zal die informatie gepresenteerd worden in een weeknieuws bericht.

Nog steeds iets meer dan 42 waterpunten te gaan.
Nieuws week 24 (maandag 9 juni t/m vrijdag 13 juni 2014)
 
Het bijgeloof over ‘vrijdag de 13
e’ is wijd verbreid. Maar deze vrijdag de 13e juni levert goed nieuws op. Op de rekening van de CKS is het bedrag aan donaties voor “Het Watersprookje” in 2014 gegroeid tot € 12.051,68. En dat betekent dat er voldoende geld is kas is om ook het 7e en 8e waterpunt te realiseren. Hartelijk dank aan allen die ons daarbij geholpen hebben.
In Kenia is het op dit moment regentijd en dat betekent dat er daar ‘binnenwerk’ uitgevoerd wordt. Een van de activiteiten is het maken van een naambord voor het waterpunt bij Witu Secondary School: de “Jetty Well”. Dit naambord is van een nieuw ontwerp. Niet meer gestort en gemaakt ter plaatse, maar voorbereid in de houtwerkplaats in Mpeketoni. Dat is in de praktijk eenvoudiger en kost minder. Het naambord is van hout en zal binnenkort bij het waterpunt geplaatst worden. De oorspronkelijke naamborden waren bijzonder, maar deze is ook een plaatje. De foto er van met daarop ook degenen die het werk uitvoerden wordt bijgevoegd.
En zonder dat je het merkt gaat het opbouwen van het gedoneerde tegoed via de aankopen bij de Goededoelshop gewoon door. Terug van een verblijf in Zuid-Frankrijk heb ik uiteraard even gekeken wat de stand op dit moment is. Een aangename verrassing. Vanaf de start medio november vorig jaar tot en met gisteren leveren de aankopen van een aantal van de CKS-sympathisanten een tegoed op van € 403,59. Doorgaan met kopen via de Goededoelshop en voor je het weet komt er ook een “Goededoelshop Well”.
Degene die eerst naar de foto’s kijken en dan de tekst lezen zullen zich afvragen wat de foto van de fiets tegen het zuiltje met de hoogte aanduiding nu wel betekent. Een verklaring. De fiets is van mij. En de hoogte aanduiding op de zuil is die van de top van de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. Ja, de bekende kale berg uit de Tour de France. Het was weer een genot om daar op eigen kracht boven te komen. Met alle soorten van genoegen span ik mij dit najaar nog een keer in om dat te doen als u van mening bent dat mijn zweetdruppels op deze berg u een bijdrage voor “Het Watersprookje” waard zijn. U kunt inschrijven. Ieder bedrag is welkom.Maar nu is er weer alle tijd om te werken aan de fondswerving voor de volgende waterpunten. A.s. maandag het gesprek over de steunaanvraag bij een grote nationale organisatie. Van harte hoop ik dat daar volgende week positief nieuws over gemeld kan worden.
 
Als gezegd in het begin, het geld voor het ACHTSTE waterpunt staat op de rekening.
Wie had gedacht dat dit resultaat binnen anderhalf jaar bereikt zou worden. Via uw steun en bijdragen hebben/krijgen er daar in Kenia meer dan 4.000 mensen de beschikking over goed en voldoende drinkwater. Mooi resultaat toch ?. Dank voor uw steun !!.
 
Dus zijn er nu nog 41 waterpunten te gaan.
 
Johan, bij voorbaat mijn dank voor het plaatsen van dit nieuws op de CKS-website
 
Vriendelijke groet.
 
Kees Kant

Nieuws week 25 (maandag 16 juni t/m vrijdag 20 juni 2014)
 
Vreselijk nieuws begin deze week over de onvoorstelbare aanslagen in Kenia.
Het centrum ervan was Mpeketoni. De plaats waar Wim van den Burg en zijn gezin op een steenworp afstand wonen en werken. Een groot aantal onschuldigen, vrijwel allemaal mannen, werd bij de eerste terreurdaad gedood. De verslagenheid bij de overlevenden is groot. Een paar dagen later weer een aanslag. Nog meer doden. De angst beheerst het leven van de overlevenden. De foto’s  die Wim stuurde toonden afschuwelijke details van de grove slachtpartij.

Kort na de aanslagen bleek dat ook de moeder van een van de leerlingen van de Tamani Junior School tot de slachtoffers behoorde. Vandaag is zij – met de vele andere slachtoffers – begraven. Twee van de bijgevoegde foto’s geven daar een beeld van. En de opa en oma van Elizabeth Wambui (de leerling) die vandaag hun dochter begraven hebben, staan ook op de foto gemaakt bij de ingebruikstelling van de Future Well op 29 maart dit jaar. Het kleine meisje achter de pomp op deze foto is Elizabeth. Toen hoop op een betere toekomst met mogelijkheden en nu is het meisje wees omdat haar moeder als gevolg van zinloos geweld om het leven is gebracht.Hoe gemeen en hard kan het leven zijn. Wim, zijn vrouw en hun medewerkers hebben zich deze week ingezet om de verslagen bevolking te steunen. De dreun van de aanslag zal zeker nog maanden, misschien wel jaren het leven daar beïnvloeden. Na zorgvuldige afweging en consultatie heeft Wim besloten zijn werk in Mpektoni voort te zetten. Een dapper besluit. Van harte wens ik hem toe dat er zegen mag rusten op dit besluit. Zonder dat hij het zich mogelijk realiseerde is de foto die Wim mij donderdag stuurde van de omgeving van de Future Well op dit moment, een hoopgevend signaal. Ik heb dat zo opgevat. Namelijk toen ik deze foto vergeleek met de eerder gemaakte foto’s bij de inrichting van dit waterpunt (november vorig jaar). De foto van deze week en die van toen worden ook bijgevoegd. Zie de verschillen. De omgeving toen dor en droog en op de deze week gemaakte foto is het waterpunt omgeven door een fris maisveld. Is er een mooiere bevestiging van het feit dat water LEVEN betekent.Dit signaal geeft moed. Het is ook een aansporing om ook na deze zwart gerande week door de gaan op de ingeslagen weg om invulling te geven aan “Het Watersprookje”. Aan het verlies kunnen wij niets veranderen. Het verdriet kunnen wij vanuit Nederland niet verminderen. Wat dat betreft staan wij met lege handen en zijn wij machteloos.Uitvoering geven aan ons voornemen om daar voor voldoende water van goede kwaliteit zorg te dragen, kunnen wij wel. Uw steun daarbij stellen wij bijzonder op prijs. Laat u overtuigen door het signaal dat de foto’s geven.
 
Nog 41 waterpunten te gaan.
 
Nieuws week 26 (maandag 23 juni t/m vrijdag 27 juni 2014)
 
Eind vorige week werd ik uitgenodigd voor een bijeenkomst a.s. zondag in het gebouw van het Apostolisch Genootschap Arnhem aan de Groningensingel in Arnhem-Zuid. Hoe is dat zo gekomen. De collecte in “De Kandelaar” (PKN-kerk) een aantal maanden geleden is het vertrekpunt. Iemand daar aanwezig informeerde een voorganger van de Apostolische Gemeenschap. Die nam met mij contact op. Dat leidde tot een gesprek in februari dit jaar in het gebouw van het genootschap aan de Groningensingel. En deze week dus de uitnodiging om zondag na de dienst informatie te verstrekken over de Cees Kant Stichting (CKS) en de activiteiten er van. Weer dus allerlei toevalligheden. Meerdere organisaties zijn uitgenodigd om informatie te verschaffen. En de bedoeling is dat de leden van het genootschap een keuze kunnen maken welke van die organisaties zij voor een jaar gaan steunen bij de uitvoering van hun projecten. Wij zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat de CKS gekozen zal worden.

Het gebied in Zuid-Oost Kenia staat niet langer in het nieuws. Aanvallen zijn er niet meer geweest. Maar het verdriet, de angst en de economische schade is groot. Deze situatie heeft er o.a. toe geleid dat de beantwoording van een aantal afsluitende vragen om steun te krijgen voor “het Watersprookje” zijn uitgesteld. Maar die draad pakken wij weer op zodra dat mogelijk is.In de tussentijd bereiden wij weer steunaanvragen voor. Ieder die daarvoor een suggestie of een idee heeft, is van harte uitgenodigd om ons te informeren. Per slot van zaken moeten wij het wat betreft dit project zeker ook hebben van de ‘mond tot mond’ reclame.

Blijf ook de mogelijkheid benutten om gratis te doneren via de ‘Goededoelshop’. (
www.goededoelshop.nl ). Kost u niets en levert ons veel op. Zijn er vragen over hoe het werkt. Stel ons die per email. Of kijk op de CKS-website bij de keuzemogelijkheden ‘gratis doneren’ hoe het werkt.Voor degenen die met vakantie gaan, een goede vakantie. Ook Johan de beheerder van de website gaat van zijn vakantie genieten. Tot zijn terugkeer even een nieuwspauze. Wij melden ons weer bij u met het nieuws na zijn terugkeer over 4 weken.

Dank voor uw steun en……………..
 
Nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan.
 
Uitgesteld nieuws ivm  de vakantie periode van Johan, de beheerder van de website.

Op de allereerste plaats de hartelijke gelukwensen aan Wim van den Burg in Kenia. Vandaag vijf en twintig jaar geleden is hij zijn steun verlenende activiteiten in Kenia gestart. Vijf en twintig jaar is een ‘mensenleven’. Een ‘mensenleven’ in dienst van de medemens. Wim, van harte gefeliciteerd met dit bijzondere jubileum. Nog vele goede jaren daar samen met je vrouw, jullie zoon en je medewerkers.

De bijeenkomst in week 27 bij het Apostolisch Genootschap Arnhem aan de Groningensingel was bijzonder. Hoop van harte dat het daar uitgezaaide zaad op een vruchtbare bodem is terecht gekomen. Wie weet ???

Een bijzondere ervaring in week 28. Na de beurt van de auto haalde ik die weer op. Wie verwacht dan de volgende reactie: ‘bent u de vader van Cees’. Een vraag in combinatie met een paar helderblauwe ogen van een knappe vrouw. Iemand die onze Cees kende uit de uitgaanswereld in Arnhem. Een vraag met vele herinneringen aan onze zoon. Dat ontroert je bijzonder bijna tien jaar na zijn overlijden. Doet je ook goed dat je eigen zoon zo’n indruk heeft achtergelaten bij mensen. En in diezelfde week een e-mail dat er op 19 oktober 2014 in de Eusebius kerk in Arnhem een dienst gehouden zal worden waarbij de opbrengst van de collecte ten goede komt aan de inzet van de “Cees kant Stichting”. Wees allen van harte uitgenodigd om deze PKN-kerkdienst bij te wonen.

En dan week 29.  In de eerste plaats een telefoontje. Ivm de herdenking van een veertig jarig huwelijk. Of er foldermateriaal beschikbaar is om de gasten te informeren over de inzet van de “Cees kant Stichting” (CKS). De gasten worden door het bruidspaar uitgenodigd  het werk van de  CKS te steunen. Een ‘bewijs’ dat de boodschap over de inzet is overgekomen. Een gevoel van blijdschap dat dit mogelijk blijkt. En tegelijkertijd de mededeling van Eric – mede bestuurslid van de CKS – die er op attendeert dat hij op nummer één staat wat betreft de bestedingen op de ‘ Goededoelshop’. En in het zelfde overzicht staat de CKS als stichting op nummer twee van de organisaties wat betreft de ‘gratis donaties’. Blijf ons op deze manier steunen is het verzoek. Nieuwsgierige hoe dat kan. Kijk op:
https://www.facebook.com/ceeskant.stichting . Uiteraard is op de facebook pagina ook aandacht voor het neerschieten van het vliegtuig met de vele Nederlandse slachtoffers. Maar de mogelijkheid van het gratis doneren krijgen daar de aandacht. Steun – alle 266 vrienden van de CKS-pagina -  onze inzet via uw internet aankopen. En wie weet komt er nog eens een ‘gratis doneren Well’

Allerlei activiteiten zijn verder in voorbereiding. Wie weet met welk mooi resultaat. Wij melden dat in het wekelijkse nieuws.
 
Voor dit moment nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan.
Nieuws week 31 (maandag 28 juli t/m vrijdag 1 augustus).
 
Tijdens de hoosbuien in Arnhem spraken wij maandagmiddag met de bruid die ons kwam informeren dat hun 40-jarige bruiloft via de giften van de gasten een bedrag had opgeleverd van € 600,--. Zo’n gebaar maakt je even stil. Echtpaar Leny en Nanne en gasten, hartelijk bedankt. Bijzonder dat de informatieverspreiding over de inzet van de CKS tot dit soort resultaten kan leiden. Eerder maakte ik al melding van het succes van de ‘gratis doneren’ mogelijkheid via de
Goededoelshop. Deze week nog eens nagekeken wat de stand was sinds 15 november vorig jaar. Tot en met heden een resultaat van € 438,47. Voor ieder die bijgedragen heeft via de aankopen: hartelijk dank (Johan, Marijke, ‘Ameronero’, Eric, Piet, ‘benikdat’, ‘m123’, Gerard, Macfrank, Marie-Louise, Paula, Wim, Domien, Barbara, Marjolein, Evelien). En als de andere 266 vrienden van de CKS op Facebook ook gaan meedoen, komt er mogelijk ook nog eens een ‘Gratis Doneren Well’. Benader Eric Abels (mede bestuurslid CKS) en ‘machinist’  van deze  pagina hoe je je aankopen kunt omzetten in te besteden euro’s via de CKS. Zie: https://www.facebook.com/ceeskant.stichting
Bij al het nieuws over “het Watersprookje” zou je bijna vergeten dat de CKS ook nog meer doet. Vandaag o.a ook contact gehad over de laatste fase van het ‘Sustainable Food Program’ via de stichting van Theo Kiewiet op Ameland. Tot nu toe al een groot aantal kleine landbouwers steun verleend op weg naar verdere zelfstandigheid. Laatste fase steun voor dit jaar vanmiddag besproken. In het nieuws van volgende week – of de week daarop – meer informatie over het resultaat van dit vierjarige steunproject.
Een plaatje zegt vaak meer dan een praatje. Bijgevoegd treft u ook aan de kaart van Zuid-West kenia (omgeving Mpeketoni). De kaart geeft een beeld van het district Lamu. De afstanden oost –west omstreeks 130 km en noord-zuid omstreeks 30 km. Toevallig de maten van de opzet van “Het Watersprookje”.
In de kaart zijn ingetekend de mede via uw steun al gerealiseerde waterpunten (groene punaise). Er is er ook nog een rood. Die is wel geboord, maar moet nog afgewerkt worden. Daarnaast een tiental gele punaises. Dat zijn geselecteerde locaties waarvoor een boorvergunning is afgegeven. Voor die locaties werven wij de fondsen. En……………….de boor staat klaar. Overleg met een grote landelijke organisatie is gaande om  extra steun te ontvangen. Het plaatje kan voor een deel invulling geven aan “Het Watersprookje”.
Donaties als die ivm het veertig jarig huwelijk zijn daarbij hartverwarmend. Maar ieder bijdrage is welkom. Ook in de vorm van aankopen via de Goededoelshop. (
www.goededoelshop.nl ).
 
 
Voor deze week de mededeling dat er nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan zijn. Voor de volgende week of de week daarop de toezegging dat ik u nader informeer over een andere activiteit van de CKS die mogelijk ten onrechte aan de aandacht ontsnapt is.
Nieuws week 33 (maandag 11 augustus t/m vrijdag 15 augustus).
 
Deze week ander nieuws. Al geruime tijd – sinds 2009 -  steunen wij ook de activiteiten van Theo Kiewiet ( Stichting ontwikkelingswerk Ameland). En in dit verband speciaal de activiteiten in het westen van Kenia nabij het Victoria meer in het district Lakamega (omgeving Butere en Mumian). Op de CKS-website wordt die steun  al beschreven:  
http://www.ceeskantstichting.nl/Projecten/De-Stichting-Ontwikkelingswerk-Theo-Kiewiet/Waterputten-Kenia/. Begonnen met waterputten en aansluitend aangevuld met de steun voor het Sustainable Food Program. Dat laatste programma loop nu drie jaar. Doe er van is de landbouwers een eigen weg te laten kiezen en ze onafhankelijk te maken van de dominante verbouw van suikerriet in deze regio. En dat is gelukt.  De CKS heeft recent de laatste donatie van € 7.500,-- gedaan om het programma af te ronden. Eerdere steunverlening vond plaats in november 2011 en juni 2013. Het resultaat tot nu toe en de verwachting: Tijdens de fase 1 (2011) zijn er 110 landbouwers actief betrokken bij het programma. De steun daarvoor is via Theo Kiewiet (Ameland)  verleend door De CKS ism de organisatie Cordaid die de bijdrage van de CKS verdubbelde In fase 2 (2013) werd de ondersteuning door de CKS  aan Theo Kiewiet met 50 % verhoogd via de ‘Vastenaktie’. In die fase werden 120 landbouwers de weg gewezen naar zelfstandigheid . En fase drie. Recent gestart met een ondersteuning door de CKS van € 7.500,-- zal nog eens omstreeks 80 landbouwers de weg naar zelfstandigheid wijzen. Een prachtig proces. Eerst zorgen voor water en daarna de landbouwers de weg wijzen naar zelfvoorzienigheid via de goede bewerking van de grond, het juiste zaaigoed, de goede bemesting, de opslag van de oogst en de behandeling er van. En……….het reserveren van een deel van de opbrengst voor het komende plantseizoen. Dat is precies wat de CKS beoogt. En het mooiste is het resultaat dat door de betrokkenen met het steuntje in de rug op eigen kracht behaald is. De eerdere opbrengst van de oogst van acht zakken mais is verhoogd naar een opbrengst van 29 zakken. Dat is een resultaat dat aanspreekt. En ook het uiteindelijke resultaat dat inmiddels 340 boerengezinnen niet langer afhankelijk zijn van de suikerrietverbouwing die een monocultuur vormde in dit gebied. Zij zijn geholpen hun eigen weg te gaan.
 
De bijgevoegde foto’s geven een beeld van het gebied, de waterputten en de diverse onderdelen van de ontwikkeling (grond bewerken, juiste zaaigoed kiezen, irrigeren wanneer nodig, de oogst, deze op de juiste wijze opslaan en bewerken).
 
Van harte wensen wij allen bij dit Sustainable Food Program betrokkenen een goed vervolg op deze eerste aanzet naar zelfstandigheid. Een coöperatie naar Keniaans model is mogelijk het vervolg. Over het nieuws daarover laten wij ons graag verrassen
 
En dan nog iets. De activiteiten rond het ‘Gratis’ doneren hebben deze week een IMPULS gekregen. Reden daarvoor is het voorlopige resultaat voor de CKS van bijna € 500,-- in acht maanden sinds de opstart. Sluit u aan bij deze ontwikkeling  om de boot niet te missen. Zie:
http://www.ceeskantstichting.nl/De-Stichting/Gratis-doneren/
 
Overigens zijn er nog steeds iets meer dan 41 waterpunten te gaan in het kader van “Het Watersprookje.
Stacks Image 10553
Nieuws week 34 (maandag 18 augustus t/m vrijdag 22 augustus)
 
Bij dit - verlate – nieuws van de afgelopen week ervaar ik het gevoel van een redacteur van een krant ingeval er geen nieuws is. Want het is immers geen CKS-nieuws dat mijn vrouw en ik een weekje aan de kanaalkust in Franrkijk verbleven.

Nog wel vermeldenswaard is een reactie die ik kreeg van één van de trouwe ‘gratis donoren’ die hun internetaankopen doen via de GoedeDoelShop. Betrokkene had iets op internet gekocht en de betreffende website was (nog) niet aangesloten bij de GoedeDoelShop. En om dat toch ‘goed’ te maken had hij maar zelf een zeer gewaardeerde donatie overgemaakt naar de rekening van de CKS. En dat betekent dat het ‘gratis doneren’ al aardig vertrouwd is geworden bij degenen die het werk van de CKS steunen.
Daarom nog maar weer een keer – voo0r degenen die er nog geen gebruik van maken – de informatie over de ‘gratis doneren’ mogelijkheid:
http://www.ceeskantstichting.nl/De-Stichting/Gratis-doneren/


Van harte hoop ik dat er deze week nog iets gaat gebeuren. Want het is echt ‘komkommertijd’
 
Klik op de foto voor een grote slideschow
Stacks Image 12369
Stacks Image 12371
Stacks Image 12373
Stacks Image 12375
Stacks Image 12377
Stacks Image 12379
Stacks Image 12381
Stacks Image 12383
Nieuws week 36 (maandag 1 september t/m vrijdag 5 september 2014)
 
De “R” is weer in de maand. En dat betekent dat Anna en ik de zomer gaan verlengen in het zuiden van Frankrijk. Los van deze mededeling in dit nieuws aandacht voor het project “Manege zonder Drempels” (MzD) in Bennekom dat wij als CKS al een aantal jaren steunen. Belangrijkste activiteit van de MzD is het zogenaamde ‘huifbedden’. Dit betekent dat meervoudig gehandicapten (jong en ouder) in en rond de manege in Bennekom rondgereden worden op een huifbed dat is aangebracht boven de ruggen van twee paarden. Dit heeft een therapeutisch effect. Heel treffend wordt dit beschreven in een persoonlijke beleving van een van
de deelnemers aan het huifbedden: “Het huifbedden is voor mij een fijne nieuwe ervaring. Ik had nooit verwacht ooit op een paard te liggen. Ik dacht dat dat onmogelijk zou zijn. Met een speciale tillift word ik op twee paarden gehesen. Een vrijwilliger samen met mijn vrouw helpen mij en mijn beademing op het huifbed. Ze stoppen me goed en warm in met een deken en kussens. Als de paarden gaan lopen dan lijkt het net alsof vier fysiotherapeuten je hele lichaam door bewegen. Alles wordt gestimuleerd, je bloedsomloop, je spieren en zelfs je darmen. Ik wordt helemaal warm. Na een minuut of 10 (als ik eindelijk mijn mond houd) val ik ook bijna in slaap. Ik kan het iedereen aanbevelen om te huifbedden, ik kom niet voor niets helemaal uit Waalwijk om het te doen. Fantastisch dat er vrijwilligers zijn die dit mogelijk maken”.

Deze boodschap is afkomstig van Ward Greve. Hij is gepubliceerd in de laatst uitgegeven “Stapvoets” (de periodiek van de MzD). Treffender dan door Ward kan het werk van de MzD niet worden weergegeven. Een organisatie die uitsluitend werkt met vrijwilligers. En die voor haar activiteiten volledig afhankelijk is van donaties. De CKS ervaart het als een eer om dit werk mede mogelijk te maken. De foto’s bij dit bericht spreken voor zich. Zeker ook de vrijwilligers van de MzD behoren tot de groep mensen die door iets te doen een aanzet geven om de wereld te veranderen. Wij wensen ze veel succes bij de uitvoering van die ambitie. En als je na het lezen van dit bericht nieuwsgierig geworden bent ga dan eens kijken in en bij de manege in Bennekom. Dan zie pas echt wat het werk van de vrijwilligers is en wat het oplevert. Ieder die dat doet zal als Eric en ik onder de indruk zijn toen wij de manege bezochten voor een ‘fotoshoot’ ivm een artikel over de inzet van Eric voor de steunverlening door de CKS in het personeelsblad “Peptalk” van Pepsico Nederland waar Eric toen werkte
Klik het voor personeelsblad “Peptalk” van Pepsico Nederland
Stacks Image 5454
Stacks Image 5456
Stacks Image 5458
Stacks Image 5460
Stacks Image 5462
Stacks Image 5464
Stacks Image 5466
Nieuws week 37 (maandag 8 september t/m vrijdag 12 september 2014)
 
Hoe hulpvaardig zijn wij ?.
De gelijkenis van “de barmhartige Sameritaan”  en de resultaten van een praktijkproef.
 
Aan de hand van een gelijkenis  gaf Jezus volgens de Bijbel antwoord aan een Joodse schriftgeleerde op de vraag: “wie is mijn naaste”. In het verhaal weigeren eerst twee hooggeplaatste Joden (een
priester en een Leviet) hun handen vuil te maken om een slachtoffer van een geweldsmisdrijf langs de kant van de weg te helpen, maar later blijkt een
Samaritaan (een destijds door de Joden geminacht volk) wel hulpvaardig. De moraal van dit verhaal. Het telt niet wat iemand is, wel wat hij doet. En die moraal sluit mooi aan bij het motto van de CKS: “alleen mensen die iets doen veranderen de wereld”.
 
Een Amerikaanse professor benutte het gegeven van de gelijkenis van de Barmhartige Sameritaan in een opleiding van theologie studenten. Hij organiseerde het zo dat onderweg naar het college de studenten nadrukkelijk om hulp gevraagd werd door een acteur. En er was uiteraard voor gezorgd dat deze er ook zo uitzag dat hij onmiddellijke hulp nodig had. Alle passerende studenten werd om hulp gevraagd. Tijdens het college besprak de professor het resultaat. Uiteraard in aanwezigheid van de acteur. En wat bleek. NIEMAND…………….. van de studenten had ook maar enige vorm van hulp verleend aan de acteur. Mogelijk was dit niets doen op weg naar het college wel de belangrijkste les uit de hele opleiding.
 
En nu de moraal van dit item in dit nieuws van de CKS. Misschien wat moraliserend. Maar ik stel de vraag toch aan de orde. Hoe hulpvaardig zijn wij. Wat doen wij zelf. Denk er even over na. Als u tevreden over uzelf bent is er niets aan de hand. Maar concludeer dat niet te snel. Ook de schriftgeleerde moest via een gelijkenis overtuigd worden. Komt u tot de conclusie dat u eigenlijk niets of te weinig doet (maar dat wel zou kunnen en willen) dan is de CKS graag uw ‘portal’ om daar verandering in te brengen. In overleg met ieder van u vinden wij een passende aanpak.
 
Op dit moment nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan. En de overige steunprojecten vragen ook nog de aandacht.
 
Nieuws week 38 (maandag 15/9 tm vrijdag 19/9)

Deze week aandacht voor twee zaken die al vanaf 1 januari 2014 gelden en die mogelijk (nog) niet bekend zijn. De belasting op drinkwater en De mogelijkheid van een periodieke gift aan een ANBI erkende organisatie zonder drempelaftrek.

Belasting op drinkwater:

Deze belasting is in het kader van de noodzakelijke 'bezuinigingen' op 1 januari 2014 verhoogd van € 0,165 naar € 0,33. Een belastingverhoging van 100 %. En Nederland is bepaald niet in opstand gekomen. Gelukkig is het land waar dit kan. 'Bezuinigen' door de belasting te verhogen en niemand die protesteert. De ingeplande meeropbrengst aan belastingen bedraagt € 200 miljoen. En er zal geen glas water minder gedronken worden, korter worden gedouchd, minder worden gesproeid in de tuin of op een andere manier water worden bespaard. Dus dat geld voor de 'bezuiniging' komt er wel. En dan verzucht je je als bestuurslid van een stichting als de CKS wel eens; Zou de fondswerving voor de CKS ook maar zo gemakkelijk geregeld kunnen worden. En het gekke is dat dit kan. Dat is namelijk het tweede aandachtspunt uit dit nieuws.

Periodieke gift zonder drempelaftrek voor de belasting.

Ook op 1 januari 2014 is er een standaard formulier gepresenteerd op de website van de belastingdienst. Een formulier waarmee een overeenkomst voor een periodieke gift aan een ANBI erkende organisatie geregeld kan worden. Voorwaarde is dat die schenking een tijdsduur kent van minimaal vijf jaar (behoudens uitzonderingen in de overeenkomst vast te leggen). Feitelijk betekent dit dat je voor zo'n overeenkomst niet meer naar een notaris hoeft. En dat betekent aanzienlijk minder kosten. De CKS heeft al een aantal van deze overeenkomsten afgesloten. Voor wisselende bedragen aan jaarlijkse donaties. In de praktijk is het al interessant voor bedragen vanaf € 5,--/maand. De CKS werkt graag mee aan het opstellen van zo'n overeenkomst. Het voordeel er van is dat de gift zonder drempel voor de gever aftrekbaar is bij de jaarlijkse belastingaangifte. En dat scheelt - afhankleijk van leeftijd en inkomen - toch mooi een percentage oplopend van ruim 20, via 42 tot 52 % van het geschonken bedrag. En dat belastingvoordeel bieden wij als CKS de mensend ie ons steunen graag. Binnenkort zullen wij er op de CKS-website meer aandacht aan besteden. Maar al nu kunt u met ons contact opnemen als u wel wat voelt voor zo'n belasttingvoordeeltje. En ons stelt het in de gelegenheid met uw giften mooie dingen te doen.

De moraal van deze informatie:

Je kunt bezuinigen door de belasting te verhogen. Maar het is ook mogelijk te geven en te delen, tewijl je daar zelf een belastingqftrek voor terugkrijgt.

Nog even het laatste nieuws waar het de waterpunten betreft. De aanpak in Kenia trekt nu ook de aandacht van de bestuurlijke autoriteiten. Die zijn kennelijk onder de indruk van de aanpak en het resultaat. Op dit moment wordt er gewerkt aan een steunverlening - in eerste instantie voor een waterpunt - om de helft van de kosten voor rekening te nemen van de Keniase overheid. En dat is toch mooi een bedrag van € 3.000,--. En die inzet zou wel eens het eerste 'schaap over de dam' kunnen zijn. Laten wij dat hopen.

Voor nu nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar dat kan dus veranderen. Verder is via de bijdrage door de CKS aan het 'Sustainable Food Program' steun verleend aan 70 landbouwers in het westen van Kenia om steviger op eigen benen te komen staan. Er is al geploegd en gezaaid en de regen was er gelukkig ook op tijd.

Nieuws week 39 (maandag 22 september tm vrijdag 26 september 2014)

Tot vanmorgen leek het er op dat er deze weekniets te melden viel.
En dan blijkt er toch nieuws. Positief nieuws zelfs. Namelijk de officiele ingebruikstelling van de "Faisca Well" en de informatie in het informatiebulletin (september uitgave) "Ideaal" van de ASN-bank over de "Cees Kant Stichting" (CKS).

De "Faisca Well"  is een van de zes waterpunten waarvoor de fondsen in 2013 zijn geworven. De boring vond al plaats in februari 2014.. Deze week werd het naambord geplaatst en werd het waterpunt met enig ceremonieel in gebruik genomen. Voor de 'Lake Kenyata secondary school' en de mensen uit de omgeving een belangrijk moment. De beschikbaarheuid over goed en voldoende drinkwater in de directe nabijheid. Probeer je dat maar eens voor te stellen dat je blij kunt zijn met een handpomp waar drinkwater mee opgepompt kan worden. Voor ons in Europa was dit anderhalve eeuw geleden de gebruikelijke sitatie. Daar is dat nu het geval. Laten wij hopen dat de ontwikkeling daar sneller mag gaan dan hier. Overigens zie ik hier in Frankrijk nog bijna dagelijks sporen van de situatie waarbij de watervoorziening via vergelijkbare pompen verliep. Maar daarover later. Het werd een klein feestje. En de foto's die er gemaakt zijn kunnen als een slide show bij dit nieuiws bekeken worden. Weer een stap voorwaarts. Goed nieuws dus. En de school kan nu met de aanwezigheid van goed en voldoende water zelf een vervolgstap zetten om de sanitaire voorzieningen te verbeteren. Met eigen middelen en fondsen van de overheid. Precies de aanpak die de CKS voorstaat. Een steuntje in de rug om op eigen kracht vervolgstappen te kunnen zetten. En dat dit belangrijk is blijkt als je terugkijkt naar de ontwikkelingen in Europa. Zo'n 150 jaar geleden kende bijvoorbeeld Amsterdam nog het risico van Cholera en eerder de Pest. Een risico dat veroorzaakt werd door verontreining drinkwater en gebrekkige sanitaire voorzieningen. Wie weet het nog. In Kenia bestaat nu op veel plaatsen nog zo'n situatie. Gebrek aan drinkwater en nauwelijks sanitaire voorzieningen. Wat een voorrecht dat de CKS met uw steun daar iets aan kan doen.

Het andere goede nieuws is de verdienste van bestuurslid Eric Abels. Hij wist de redactie van het informatiebuletin "Ideaal" van de ASN-bank te overtuigen dat er in het blad ook aandacht besteed zou moeten worden aan de CKS. En die informatie is te lezen in het september nummer. Niet uitgebreid. Maar 'to the point' en duidelijk. Deze informatievoorziening is een waardevolle aanvulling op de twee donaties die de CKS van de ASN-foundation ontving in 2013 en 2014. Twee keer euro 1.000,--. En die hebben wij besteed aan de waterpunten. Wie weet wat deze informatievoorziening nog oplevert. Wij laten ons graag verrassen;
Eric heeft dit nieuws uiteraard op de CKS-facebookpagina geplaatst. Bekijk het daar: www.facebook.com/ceeskant.stichting . Reageren en 'liken' mag uiteraard.

Nog steeds iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar er is wel beweging zoals ook uit dit nieuws blijkt.

Klik hier voor de grote slideschow.
Stacks Image 3724
Nieuws week 40 (maandag 29 september tm zondag 5 oktober 2014)

De herinnering en het nieuws.

De herinnering.

Wij ontvingen op de plaats in Frankrijk waar wij nu ook zijn in de late avond van 3 oktober 2004 het verschrikkelijke nieuws dat onze Cees in Nederland bij een verkeersongeval om het leven was gekomen.

Aan het einde van deze week is dat inmiddels al weer tien jaar geleden. Op het moment dat je zo'n bericht doorkrijgt staat de wereld voor je gevoel stil. En vervolgens merk je dat toch alles gewoon doorgaat. De zon komt de volgende morgen weer op. De vogels fluiten. Mensen om je heen zijn gehaast, vrolijk of verdrietig. Ons leven stond op zijn kop. Het verdriet was overweldigend. En er was veel dat gedaan moest worden. Veel mensen - waaronder ook veel vrienden van onze Cees die wij soms niet of nauwelijks kenden -, hebben ons in die moeilijke dagen gesteund. En velen doen dat nog steeds. Er wordt wel gezegd dat verdriet slijt. Maar dat is niet zo. Je moet de werkelijkheid accepteren, maar het verdriet en met name het gemis is er nog elke dag en wordt zeker ook niet minder. Dat is de last voor de rest van je leven.
Drie jaar na het overlijden van onze Cees hebben wij in 2007 de "Cees Kant Stichting" opgericht. Met formele en praktische doelstelling die ook op de website staan. Maar voor ons en de mede bestuurslmeden van de CKS is misschien wel het belangrijkste doel om de herinnering aan hem levend te houden. En om daarnaast te handelen in zijn geest: "Alleen mensen die iets doen veranderen de wereld". Om iets wat verlammend negatie is om te zetten in iets positiefs. Binnen de beschikbare (financiele) mogelijkheden zijn er al mooie dingen gedaan. Alles in de vorm van een steuntje in de rug om vervolgens op eigen kracht verder te bouwen. Zo ook wat betreft het focus project "Het Watersprookje". Er is al meer dan verwacht bereikt. Maar de vervolgstappen kosten veel moeite. Zeker om steun te verwerven van de grotere organisaties die wij benaderden. Veel vragen en telkens weer nieuwe. In dat verband is het echte nieuws van deze week een 'opsteker'. De officiele ingebruikstelling van een van de waterpunten waarvoor in 2013 de fondsen zijn geworven. het waterpunt is februari dit jaar geboord. En afgelopen vrijdag werd het naambord geplaatst en is het met enig ceremonieel in gebruik genomen. En dan heb je weer te maken met een van die toevalligheden waarvan regelmatig sprake is bij de gang van zaken rond de CKS
Klik hier voor een grote slide show.
Klik hier voor Een deel van de brief van de directeur van de school
Het nieuws.

Bijzonder is het in dit geval dat de ingebruikstelling van de "Jetty Well" (als mogelijk bekend krijgen alle waterpunten in Kenia de naam van een vrouw die in het leven van onze Cees een belangrijke rol speelde) plaats vindt in de week dat het bijna tien jaar geleden is dat onze Cees bij het noodlottig verkeersongeval om het leven kwam. Jetty is de vrouw die veel voor onze Cees betekend heeft in de periode dat hij -
heel jong nog - als operationeel agent van politie op een bijzonder heftige manier geconfronteerd werd met zowel de fysieke- als de emotionele aspecten van het politiewerk. Hij maakte toen in minder dan een half jaar meer mee dan ik zelf in meer dan dertig jaar. Als professional van de regiopolitie Utrecht heeft Jetty Cees in die periode steun en begeleiding gegeven. Die steun was erg hard nodig en heeft Cees goed gedaan. Het heeft er in geresulteerd dat hij onstlag nam bij de politie en weer ging studeren. Eerst voltooide hij de HBO-studie Integrale Veiligheids Kunde en vervolgens ging hij naar de VU in Amsterdam. Kort voor het fatale ongeval slaagde hij er in deze academische studie (Maatschappelijke Vraagstukken en Beleid) succesvol af te ronden. Die ommekeer in zijn leven is mede het werk van Jetty geweest. En nu - op een week na tien jaar na zijn overlijden op 3 oktober 2004 - wordt de "Jetty Well" officieel in gebruik genomen. Toeval ?. Of toch een bijzondere samenhang. Voor ons blijft het gissen. Wie weet. Feit is het dat via de inzet van de CKS er in Kenia ook nu weer nabij een school iets in gang gezet wordt dat het leven van jonge mensen op de school en de mensen in de omgeving van de school kan veranderen. Sinds kort is er daar de beschikking over goed en voldoende water. Op deze manier wordt de uitdrukking die onze Cees vaak gebruikte in de praktijk gebracht dat alleen mensen die iets doen de wereld veranderen. En in deze zin is het zonder meer positief als je ziet wie er gesteund worden. Mensen die dat nodig hebben. Jetty nogmaals bedankt voor alles dat je toen voor onze Cees deed. Het is van harte te hopen dat de kinderen op de 'Witu Mjini Secondary School' en de mensen in de omgeving van de school in de gelegenheid zullen zijn ook hun leven te veranderen met behulp van het water van het waterpunt met jouw naam.

Dank ook aan ieder van degenen die Anna en mij de afgelopen jaren steunden en dat nog steeds doen. Op allerlei manieren die ieder voor zich bijzonder op prijs worden gesteld.
De foto's in de slide show geven een beeld van de ingebruikstelling. Een deel van de brief van de directeur van de school geeft weer hoe belangrijk en welkom het waterpunt is voor zijn school en de gemeenschap die in de buurt van de school woont.

Nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar met het nieuws ook over deze ingebruikstelling zullen wij als CKS ons best blijven doen om meer waterpunten dan tot nu toe gerealiseerd mogelijk te maken;
Nieuws van week 41 (maandag 6 oktober tm vrijdag 10 oktober 2014)

Het nieuws van deze week bevat nieuws en een beschouwing ingegeven door het verblijf in Zuid Frankrijk.

Het nieuws.

Allereerst hartelijk dank voor de reacties die mijn vrouw en ik mochten ontvangen op het nieuws van week 40. Uit de reacties op het nieuws op de CKS-website en de Facebook pagina blijkt dat onze Cees nog voortleeft in de geest en harten van velen. En dat geeft steun en doet ook goed.In dit nieuws wil ik deze keer ook bedanken voor de spontane donaties die regelmatig worden bijgeschreven op de rekening van de CKS. Helaas kun je daar in de meeste gevallen niet op reageren. Dat doe ik daarom via dit nieuws.
Speciaal voor de genereuze donatie van Irivo BV. Jammer dat je voor zo'n donatie niet in een persoonlijke mail kunt bedanken.Wij zullen er een goede bestemming aan geven en u blijven informeren over onze steunverlening. Dan de toezegging dat in twee Arnhemse kerken de opbrengst van een collecte bestemd is voor de CKS. Op 19 oktober tijdens een PKN-dienst in de Eusebius en op 26 oktober in de dienst van de Parkstraatgemeente. Een bewijs dat de inzet van de CKS bekender wordt en ook wordt gewaardeerd. En dat is goed nieuws.En ook het 'gratis doneren' leverde voor de maand september weer een bedrag op van euro 40,--. Dank aan degenen die er aan dachten bij hun internetaankopen. En maak reclame voor deze donatiemogelijkheid die ' niets kost en veel opevert'.

De Beschouwing.

Mogelijk is het u ook wel eens opgevallen in Zuid Frankrijk. Het grote aantal waterfonteintjes en waterpompen. Zelf heb ik er de afgelopen periode eens speciaal op gelet en de voorbeelden gefotografeerd. Het resultaat is te zien in de slide show bij dit nieuws. En als je er dan verder bij stilstaat blijkt dat deze fonteintjes (vaak gerelateerd aan bronnen) en pompen heel lang de watertappunten waren die wij nu in Kenia proberen te realiseren. Voor een heel dorp of een wijk van een grotere stad was dit de (drink)watervoorziening tot de waterleiding werd gerealiseerd. En dat was niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland het geval. En voor Nederland heb ik nagezocht dat de waterleiding eerst omstreeks 150 jaar geleden werd ingevoerd. Min of meer tegelijk met de riolering.

En die twee ontwikkelingen hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de verbetering van de levenststandaard. En de parallel tussen Frankrijk en Nederland is er. De situatie in Nederland later. Eerst Frankrijk. Zo zijn er in de buurt waar wij verblijven (Vaucluse - Ventoux) veel dorpen met fonteintjes en pompen. En de kwaliteit van het water speelde een belangrijke rol. Zo kreeg het plaatsje Pernes les Fontaines een rol als hoofdplaats van het toenmalige graafschap nadat via een natuurlijke bron (de Source Saint Roch) een groot aantal fonteintjes als betrouwbare watervoorziening in de hele plaats ( meer dan 100 stuks) dienst gingen doen. Op andere plaatsen was dit niet of minder het geval en dan sloeg vaak de pest toe. En de figuur van Saint Roch speelt daarbij een rol (zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rochus_van_Montpellier ). Zo kennen een aantal dorpen in deze streek een of meer 'pestkapelletjes' gewijd aan Saint Roch. het dorp Mazan heeft zo'n kapel en het dorp Beaumes de Venise zelfs twee. Gebouwd als dank dat het dorp gespaard was voor de pest. Maar feitelijk kwam dit gewoon omdat er goed en veilig drinkwater was.En dan de situatie in Nederland. Menigeen zal bij de ziekte Cholera denken aan de tropen en zeker niet aan Nederland. Maar ook Nederland kende in de periode 1830 - 1866 een aantal zware cholera epidemieen. Met veel dodelijke slachtoffers. Met name in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Oorzaak vervuild drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen. Bij de laatste epidemie in Amsterdam in 1866 overleden er in de stad 21.000 mensen.

Zie:
http://stadsarchief.amsterdam.nl/presentaties/amsterdamse_schatten/dood/cholerakaart/index.html . Na deze ramp werd er gefaseerd in heel Nederland de waterleiding en de riolering ingevoerd. Met als resultaat nooit meer cholera.

En dat alles is nog maar 150 jaar geleden. Een aantal van u zullen in hun jeugd ook nog regenwater gedronken hebben dat via het dak en de dakgoten in de waterput opgevangen werd en via de handpomp voor gebruik werd opgepompt uit de put. En velen zulen nog toiletten kennen die nu alleen nog in landen als Kenia gebruikt worden.En dat is de inzet van "Het Watersprookje". De voorzieningen voor de mensen in Kenia op het niveau brengen van bij ons 100 jaar geleden. Als je dit zo opschrijft is het weinig ambitieus. Maar voor de mensen daar is het een verschil van dag en nacht. Van levensbelang. Er is al veel (voorbereidend) werk verzet en de eerste resultaten zijn er in de vorm van al zes geraliseerde waterpunten. En ter plaatse worden die voorziening inmiddels aangevuld met verbeterde sanitaire voorzieningen op eigen kosten. Een aanzet vergelijkbaar met die in Nederland 150 jaar geleden. Mogelijk gemaakt door het steuntje in de rug via de CKS. Uw steun voor het vervolg is van harte welkom.

Voor dit moment nog 41 waterpunten te gaan. Is nog veel. Lijkt onuivoerbaar. Maar bij sprookjes is alles mogelijk.
Stacks Image 11031
Twee nieuwsfeiten en een eerste aandachtvestiging.
 
Het nieuws.

Aanstaande zondag tijdens de PKN-kerkdienst in de Eusebiuskerk in Arnhem een collecte waarvan de opbrengst bestemd is voor de “Cees Kant Stichting”(CKS). Als bestuur van de CKS zullen wij aanwezig zijn  om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. De keuze voor de CKS wordt bijzonder op prijs gesteld.

Dan deze week de telefonische mededeling van de organisatoren van de “Goede Doel Shop” (GDS) dat de CKS via de internetaankopen van degene die ons steunen een fraaie derde plaats bezet waar het de opbrengst betreft. Tot en met september dit jaar al een bedrag van € 600,--. En dat allemaal GRATIS. Ieder die dit leest wordt van harte uitgenodigd zich bij de groep ‘actieven’ te voegen. Wie weet is dan plaats één ook wel mogelijk. De mogelijkheid om deel te nemen aan het gratis doneren is op de website op diverse plaatsen te bekijken.
De aandachtvestiging.

Het onderwerp van de aandachtvestiging is de mogelijkheid de komende tijd (van half november tot 31 december) een andere zorgverzekeraar te kiezen. Doe je dat via de Goede Doel Shop (GDS) en kies je de CKS als je goede doel, dan kan dit in de laatste maanden van het jaar nog wel eens veel meer opleveren van de € 600,-- die tot nu toe aan gratis donaties is gerealiseerd. De premie bij een overstap bedraagt – afhankelijk van de gekozen verzekeraar – tussen de € 30,-- en € 80,-- per switch. En als je bedenkt dat er jaarlijks zo’n miljoen mensen een andere verzekering kiezen, dan kan dat  veel opleveren.Bekijk de mogelijkheden die de verzekeraars via de GDS aanbieden (
http://goededoelshop.nl/shop-categorie/verzekeringen/ ).Ook op andere plaatsen wordt er al aandacht besteed aan deze overstapmogelijkheid. Zo ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Die voeren een actie: “Wordt Wakker” om de voordelen van het overstappen onder de aandacht te brengen (http://zorgverzekering.npcf.nl/ ). Bekijk de informatie en doe er uw voordeel mee. En vergeet dan niet als u besluit de overstap te maken de aanmelding te verzorgen via de GDS.De komende weken zullen wij u blijven informeren over de mogelijkheden. En dat alles onder het motto:

“u een voordeel, wij een stevige ‘gratis’ donatie

Waarom zou je jezelf het voordeel verbonden aan de overstap niet gunnen. En wij als CKS liften dan graag mee. Een waterpunt zou een prachtig resultaat opleveren. En daarvoor zijn maar tussen de 125 en 150 overstappers nodig. Wie weet. In een sprookje is immers alles mogelijk. En wie denkt er daarbij aan het overstappen van de ene naar de andere zorgverzekering. Misschien toch maar eens serieus aandacht aan schenken.
 
Voor dit moment nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan.
 

Nieuws van week 43 (maandag 20 oktober tm zaterdag 25 oktober 2014
 
Een aantal nieuwsfeiten, een verklaring waarom dit nieuws één dag later wordt geplaatst en de aandacht voor het ‘gratis doneren’ via het wijzigen van de zorgverzekering.
 
De nieuwsfeiten en de reden voor het ‘verlate nieuws’.
Morgen zal in de dienst van  “Parkstraat gemeente” in Arnhem de opbrengst van een collecte weer bestemd zijn voor de “Cees Kant Stichting”(CKS). Ook zal er de gelegenheid geboden worden om informatie te verschaffen over het ontstaan van de CKS en de activiteiten er van. Ervaring is inmiddels dat die naamsbekendheid heel belangrijk is. En uiteraard is er dan direct nog de opbrengst van de collecte waarmee de inzet van de stichting gesteund wordt.

De dienst in de Eusebiuskerk (de grote beeldbepalende kerk van Arnhem) de afgelopen week werd meer dan goed bezocht. Omstreeks 400 aanwezigen die direct (via de folder) of indirect via de gesprekken na de dienst geïnformeerd konden worden. En er was een zeer welkome opbrengst van de collecte van € 378,25. Uiteraard ook de dank daarvoor verwoord in de richting van de aanwezigen van de twee kerkgemeenschappen uit Arnhem die in de Eusebiuskerk aanwezig waren. Het was daarnaast een bijzondere ervaring om weer eens een echte kerkdienst mee te maken in dit mooie gebouw.

De laatste weken zijn de eerste resultaten bekend geworden van de enquête die in Kenia op ons verzoek is uitgevoerd om na te gaan wat de eerste effecten zijn van de inmiddels al gerealiseerde waterpunten. Via dit nieuws kunt u kennis nemen van de volledige inhoud van de eerste terugontvangen enquêtes. Wat ‘snelle feiten’ voor dit nieuws. Een locatie bij een school en twee ‘algemene’ locaties in kleefgemeenschappen. De school benut het water als drinkwater, om de sanitaire voorzieningen op de school te verbeteren en om de groente aanplant nabij de school te irrigeren. Het aanpassen van de sanitaire voorzieningen is o.a. mogelijk doordat er geen kosten meer gemaakt hoeven te worden voor het kopen van water. Dit voordeel bedraagt € 100,--/week. En dat is in Kenia veel geld. Hier is duidelijk sprake van ‘het steuntje in de rug’. Uit de opgave blijkt dat er in ieder geval 350 studenten op de school direct gebruik maken van het waterpunt. Los nog van degenen die in de buurt wonen. De twee andere enquêtes geven een gebruik aan door 700 families (in Kenia omstreeks 3500 personen). En dit tot een afstand van 5 kilometer van het waterpunt. En snel uitgerekend is er dan met uw steun  voldoende en kwalitatief goed drinkwater gerealiseerd voor minder dan € 3,50 per persoon. En dit soort resultaten geven een goed gevoel !!!. U ook, hoop ik.

De reden voor de ‘vertraging’ van dit nieuws. Ik had gehoopt dat er eind deze week de uitslag zou zijn van onze steunaanvraag bij een grote Nederlandse organisatie. Een steunaanvraag met als inzet om het komende jaar – met u en hun steun – een aantal van zeven waterpunten te realiseren. Wij zullen nog even moeten wachten. Maar mogelijk is het nieuws er volgend week wel. Ook dan de CKS-website met het nieuws bezoeken is mijn advies.
 
“Gratis Doneren” via overstap zorgverzekering.
Als gezegd ook deze week de aandacht voor de mogelijkheid van zorgverzekering te wisselen. Dat kan als elk jaar vanaf half november tot eind december. En overweegt u dat. Doe het dan via de Goede Doel Shop (GDS) website en kies als goed doel daarbij de CKS. De verzekeringen waarvoor u op de GDS terecht kunt, zijn te bekijken via de volgende link: http://goededoelshop.nl/shop-categorie/zorgverzekering/
En daarbij zijn twee dingen zeker. U levert het na vergelijking voordeel op. Anders stapt u namelijk niet over. En doet u het via de GDS levert het de CKS een ‘gratis donatie’ op die meer dan de moeite waard is.
 
Voor dit moment staat de teller op nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar je weet het maar nooit met een teller die kan in één keer doorschioeten.
Stacks Image 4014
Nieuws van week 44 (maandag 27 oktober tm vrijdag 31 oktober 2014)
 
De afsluiting van deze week brengt niet alleen uitzonderlijk warm weer voor oktober. Maar er is ook veel goed nieuws.
Samenwerking met de organisatie “Wilde Ganzen”.

Zo was er afgelopen maandag het telefoontje van de contactpersoon bij de organisatie “Wilde Ganzen”. De projectaanvraag P2014.077 was gehonoreerd. En dat is de projectaanvraag van het bestuur van de “Cees Kant Stichting” (CKS) voor het realiseren van 7 waterpunten in Kenia (Lamu County). Er is veel werk voor verzet. En om die reden zijn wij heel blij met deze ondersteuning.Over de details zullen wij u informeren als het samenwerkingscontract is ontvangen. Maar in het kort betekent de samenwerking dat wij een jaar de tijd hebben om ons deel van de kosten via donaties te verwerven. En dat deel wordt door de organisatie Wilde Ganzen verhoogd met 50 %.Op het totaal van de aanvraag van € 42.000,-- betekent dit € 28.000,-- via onze werving en dat bedrag wordt door Wilde Ganzen verhoogd met € 14.000,--.

Het zal een hele klus worden. Maar met de steun die ons verleend wordt moet het mogelijk zijn. Wij gaan ons best doen. Met ‘trots’ voeren wij bij dit nieuws het logo van de organisatie Wilde Ganzen. Wij zijn nu immers partners.


.
Stacks Image 4026
‘Goede doel van de maand’ bij de Goede Doel Shop.

En dat het blijkt dat wij ons best doen blijkt uit het zojuist ontvangen bericht van de organisatoren van de Goede Doel Shop (GDS). De CKS is door hen gekozen tot ‘goede doel van  de maand november’. Een uiterst eervolle aanwijzing die wij ook met genoegen melden. En het voordeel er van is dat elke bestelling die er in november gedaan wordt via de GDS en waar geen goed doel bij genoemd wordt een ‘gratis donatie’ oplevert voor de CKS. En aangezien de maand is dat er veel gekocht wordt en ook de maand waarin je kunt overstappen waar het de zorgverzekering betreft, laten wij ons graag verrassen door de opbrengst.
De ‘Arnhem Well’.

.
En nog een verrassing uit Kenia. Naast de Kanganja Primary School is deze week de boring van de “Arnhem Well” succesvol uitgevoerd. De foto’s van enthousiaste scholieren bij de boorput geven daar een beeld van. Een eerdere boring op een andere locatie leverde eerder – anders dan de voorafgaande onderzoeken beloofden – niet de kwaliteit drinkwater die Wim van den Burg wil aanbieden aan de bevolking ter plaatse via de gelden die de CKS weet te werven. De geslaagde boring van deze week levert die kwaliteit wel. Op dit moment nog een keer de hartelijke dank aan de Arnhemse Stichting Bijzondere Noden die deze boring mogelijk maakte. De komende weken zal er hard
gewerkt worden om het waterpunt operationeel te maken via het plaatsen van de waterpomp. En dan zal straks ook het naambord geplaatst worden. Toch wel bijzonder. Een “Arnhem Well” in Kenia. Een waterpunt met een verhaal.


.

.
Bijeenkomst van de Parkstraat Gemeente.
Tenslotte nog het nieuws over de dienst in de Parkstraat gemeente van afgelopen zondag. Mijn vrouw en ik vertegenwoordigden het bestuur van de CKS. Een meer dan vriendelijke ontvangst. En in de dienst ruime gelegenheid om te informeren over het ontstaan van de CKS. De doelstellingen en de inzet. De resultaten tot nu toe met een speciale aandacht voor “het Watersprookje”. De opbrengst van een collecte is bestemd voor de CKS. Na afloop hebben wij nog aanvullende informatie verstrekt in de vorm van foldermateriaal en het beantwoorden van vragen.  Een goed samenzijn. Met ook op deze plek de dank voor de uitnodiging. De boodschap over de inzet van de CKS is weer verder verspreid.
 
Nog steeds staat de teller op nog iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar het effect van het nieuws van deze week kan deze teller in beweging brengen. Uw steun daarbij stellen wij uiteraard op prijs. Iedere gedoneerde euro krijgt vanaf nu een stevige PLUS.
Stacks Image 16412
Nieuws van week 45 (maandag 3 november tm vrijdag 7 november 2014)
 
Zo begon het nieuws van deze week vrijdag.

Dit is de vooraankondiging van het nieuws van deze week. Belangrijk nieuws. Zelfs zo belangrijk dat een krant er de persen voor zou laten stoppen in afwachting van het laatste nieuws. Maar ik beloof dat het nieuws gebracht zal worden. Het zal de moeite waard zijn om de website van de CKS dit weekeinde nog een keer te bezoeken. Uiterlijk zaterdag morgen zullen de persen gestart worden. Dat betekent dat het nieuws in de loop van de zaterdag op de CKS-website zal staan.


En dit is het beloofde vervolg.

Sneller dan verwacht kunnen de persen gestart worden.

Vrijdag in de namiddag ontving ik de mail met de informatie – en de foto’s - die ik daarvoor nodig had. Het bericht over de ingebruikstelling van de “Anna Well” in Kenia. Maandag 3 november tegen de middag kreeg ik vanuit Kenia het nieuws door dat daar namens de gouverneur van het Lamu District een cheque van € 2.650,-- was overhandigd als bijdrage voor het uitvoeren van een boring. Een doorbraak na mandenlange onderhandelingen. De wens was een waterpunt in te richten op de locatie Mokowe Police Station. Een van de zeven locaties die deel uitmaken van het vorige week goedgekeurde steunproject door de organisatie Wilde Ganzen (WG) dat door de CKS is voorbereid. Een plaats waar goed drinkwater via een waterpunt in een grote behoefte zou voorzien. Dit omdat tot dan toe het drinkwater vanaf een locatie op 15 kilometer afstand !!! (Hindi) moest worden aangevoerd. Woensdag de vijfde november gaf de gouverneur zelf om 09.00 het startsein voor de boring. Een moeilijke boring waarbij het succes niet gegarandeerd was ivm de hydrologische omstandigheden. Aanboren van een zoute waterlaag behoorde tot de mogelijkheid. Veel spanning derhalve. Maar om half drie in de middag was er het succes. Water !!. En ook nog eens van een uitstekende kwaliteit. Donderdag is de boorput afgewerkt. Vanmorgen is de handpomp geplaatst. En vanmiddag om 14.00 uur is het waterpunt in gebruik genomen door de gouverneur Timami die als openingshandeling het eerste water oppompte.

De bij dit nieuws geplaatste foto’s geven een beeld van de ingebruikstelling  De man met triomfantelijk de duim omhoog is de gouverneur. Een week met veel spanning, inzet en emotie. Maar ook met het resultaat van een operationeel waterpunt op een plaats waar die zeer welkom is.En met het resultaat is er ook nog een positief vervolg. De boring op de locatie Mokowe Police Station was de eerste boring waarbij de Keniase overheid een bijdrage verstrekte. En na dit succes zal er een contract gesloten worden om voor nog eens zes waterpunten ook een bijdrage te verstrekken van € 2.650,-- per waterpunt. Met de mogelijkheid dat er nog verdere bijdragen komen voor een groter aantal waterpunten. Dit is een absolute doorbraak. Wie had verwacht dat de fondswerving door o.a. de CKS deze steunverlening van de Keniase overheid zou opleveren. De zes in 2014 gerealiseerde waterpunten waarvoor de fondsen in 2013 werden verworven hebben daar een bijdrage aan geleverd. En dat is precies het doel van de inzet van de CKS: “Het steuntje in de rug als opmaat naar de grotere zelfstandigheid”. Maar het compliment geldt met name  Wim van den Burg die ter plaatse de uitvoering verzorgt van de waterboringen en het inrichten van de waterpunten. De weg om “Het Watersprookje” verder waar te maken lijkt ruimer en minder hobbelig te worden. Wie weet wordt het van een voetpad als in het begin via een onverharde weg binnenkort een geasfalteerde route naar het realiseren van de vijftig beoogde waterpunten.De mogelijkheden lijken groter/realistischer. Wij gaan door met onze inzet en met uw steun maken wij het sprookje misschien wel waar.Geniet van dit resultaat. Wij doen dat zeker ook. Voor ons is er het genoegen van het resultaat. En voor de mensen in Mokowe het goede drinkwater.

  
Nog steeds iets meer dan 41 waterpunten te gaan. Maar de trein is in beweging gekomen. En zoals iedereen weet kost dat de meeste kracht. En bij een project als “het Watersprookje” kost het niet alleen veel kracht, maar ook veel tijd.

Stacks Image 4084

Nieuws van week 46 (maandag 10 november tm vrijdag 14 november 2014)

 
Het meest recente nieuws uit Kenia. Vanmorgen ontving ik als bijlage bij een email de foto over de voortgang van de naamborden. Het betreft de “Arnhem Well” (nabij de Kanganja Primary School) en de “Anna Well” (nabij Mokowe Police Station). Met de foto voeg open ik graag dit nieuws. Er wordt daar meer dan voortvarend gewerkt aan de afwerking van de meest recent gerealiseerde waterpunten.
Verder eigenlijk een rustige week wat betreft het nieuws. Wel een aantal speciale reacties op de email die ik verstuurde aan de trouwe volgers van de “Cees kant Stichting”(CKS). Een paar er van wil ik delen via dit nieuws:
 
“Als er een één pomp in Kenia ondersteund wordt door de overheid, volgen er meer”.
“Dit nieuws ontroert me”.
“Heel bijzonder !”.
“Heel mooi & bijzonder !!”.
“Doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en een gezonde dosis energie zijn een goed mengsel geweest om door te kunnen groeien”
“Goed werk, Kees
“Mooi Kees !!!!”.

“Een ontroerend bericht, maar daarbij uiteraard/tevens een prachtige mijlpaal: een bron van leven met de naam van Anna, mede ter nagedachtenis aan Cees. De wereld is er weer een stuk mooier op geworden”.
“Emotioneel is dit heftig, maar groots dat je met het grote verlies van Cees, de energie hebt om je watersprookje waar te maken”.
 
Aantal en inhoud van de reacties doen goed. En daar waar mijn naam staat is de waardering bedoeld voor de inzet van het hele bestuur en Wim van den Burg in Kenia, die tot dit voorlopige resultaat heeft geleid.
Dit resultaat smaakt naar meer. En er zit ook al meer in het vat. Kort na de informatie van de organisatie “Wilde Ganzen” dat onze projectaanvraag wordt gesteund is er inmiddels de bazaar geweest van de Diaconessenkerk in Arnhem. De CKS is één van de geselecteerde doelen bij het verdelen van de opbrengst er van. Een drietal sfeerfoto’s onderaan dit nieuws geven een beeld van de kerk tijdens de voorbereiding en de daadwerkelijke bazaar. Meer dan 700 mensen ‘snuffelden’ naar waardevolle zaken. En wat de bazaar oplevert voor de CKS is voorlopig nog even een verrassing. Maar op dit moment spreken wij al onze hartelijke dank uit naar alle vrijwilligers die betrokken zijn geweest bij de voorbereiding, de uitvoering en………… vooral bij het opruimen na afloop. De kerk ziet er weer heel anders uit. Dit uit eigen waarneming. Mooi dat ook deze bijdrage een bonus zal opleveren van 50 % dankzij de steun van de organisatie “Wilde Ganzen” (WG) . Om die reden het logo van WG gecombineerd met de foto’s van de bazaar.
 
De teller staat nog steeds op 41 waterpunten te gaan. Maar er is nu zo veel ‘beweging’ dat die teller snel zal verspringen. De mogelijkheid van de periodieke gift biedt interessante mogelijkheden. Wilt u weten welke. Stuur een email of bel en ik informeer u.
 
Stacks Image 4100
Nieuws van week 47 (maandag 17 november tm vrijdag 21 november 2014)
 
Het nieuws en een aandachtvestiging.
 
Het nieuws betreft opbrengst van  de bazaar en boekenmarkt op 5 november 2014 georganiseerd door de Diaconessenkerk in Arnhem.
Afgelopen woensdag waren mijn vrouw en ik uitgenodigd voor de afrondende bijeenkomst van het organisatie comité en de vrijwilligers. Bij die gelegenheid hebben wij ook een presentatie verzorgd over de “Cees Kant Stichting” in het algemeen  
en specifiek over het focus project “Het Watersprookje”. De reacties op het getoonde palet aan CKS-activiteiten waren heel positief. En verrassend voor ons was het bekendmaken van het deel van de opbrengst van de bazaar en boekenmarkt voor de CKS. Een geweldig bedrag van € 2.500,--. En bij zo’n bedrag gaat de hefboom van het positieve nieuws van de laatste weken echt werken. Door de steun van de organisatie ‘Wilde Ganzen’ groeit zo’n bedrag via de 50 % vermeerdering tot € 3.750,--. En voeg je daar de financiële toezegging va n de gouverneur van Lamu County (Kenia) van € 2.650,-- nog een keer aan toe dan zet de groei zich door tot € 6.400,--. En dan is dat weer een waterpunt. Van nabij hebben wij de inzet en betrokkenheid gezien en ervaren van het organiserende comité en de vrijwilligers. Dit was met recht een ‘kerk in de wijk’ gebeuren. Met een geweldige netto opbrengst van ruim € 13.000-,--. Naast de besteding van 50 % voor de ontvangst en vergaderruimte van de kerk, ontvingen vier geselecteerde doelen waaronder de CKS een ruimhartige donatie. Een compliment voor deze kerkgemeenschap. Onze dank voor deze donatie van de Diaconessenkerk in Arnhem is groot.
 
De aandachtvestiging is iets ‘aards’. De mogelijkheid van zorgverzekering te veranderen. Veel informatie daarover wordt via de media gepresenteerd. Niet zo eenvoudig misschien om de verschillende aanbiedingen en mogelijkheden te vergelijken. Maar het kan zeker de moeite waard zijn. En als u een wisseling van zorgverzekering overweegt, doe dat dan via de Goede Doel Shop (GDS). Kies daarbij als goede doel voor de CKS. En wij delen mee in het voordeel via de ‘gratis donatie’.
Bezoek in ieder geval de website van de GDS. Dan ziet u daar ook dat de CKS ook deze maand weer de ranglijst aanvoert van de goede doelen die het hoogste bedrag aan ‘gratis donaties’ te verwachten hebben in november 2014
 
Het geld is toegezegd en onderweg om het aantal van 41 waterpunten te kunne ‘omklappen naar 40. En zoals hierboven geschetst is er sprake van een versnelling. Dat geeft moed.
Stacks Image 6415
Stacks Image 6418
Stacks Image 23162
Nieuws van week 48 (maandag 24 tm vrijdag 28 november 2014)
 
Een rustige week met een (hoog) verwachtingsgehalte.
Het klinkt wat cryptisch. Maar het past ook wel in deze tijd van St. Nicolaas.
De formele goedkeuring van ons projectvoorstel voor 7 waterpunten is begin deze week per email binnengekomen.  Uiteraard weer de nodige administratieve zaken die geregeld moeten worden. Maar toch geeft zo’n bericht een goed gevoel. Wij zijn nu formeel  de partner van een grote landelijke organisatie
met een geschiedenis. Wie kent immers niet de radio uitzending op zondag waarbij de opbrengst van de “Wilde Ganzen” (WG) actie van die week bekend gemaakt werd. Met daarbij ook de organisatie via welke die opbrengst werd besteed. Daarom in dit bericht ook weer het logo van WG. Maar nu met de aanduiding: Partner van de CKS. Op de bij dit nieuws gevoegde kaart van Lamu County zijn de 7 waterpunten van de projectaanvraag aangeduid met rode punaises. Afstand oost – west is 130 km. Afstand noord – zuid is omstreeks 50 km.

In het maandoverzicht voor de maand november van de “Goede Doel Shop” (GDS) staan wij weer fier op nummer 1. Met uw inzet hopen wij deze positie te behouden tot het eind van de maand. Overweegt u van zorgverzekering te veranderen. Doe dat via de GDS-website. Het daaraan verbonden bedrag wat betreft het ‘gratis doneren’ zet echt ‘zoden aan de dijk’. Maar op zich geldt dat voor elke internet aankoop. Want: veel kleintjes maken ook een grote ‘gratis donatie’.

De zaken met het (hoge) verwachtingsgehalte. Wij plegen op dit moment overleg voor het steunen van een puur Arnhemse activiteit in 2015. Het overleg is nog in een verkennende fase. Zodra er meer te melden valt, leest u dat uiteraard in dit nieuws.Concreter is het gegeven dat wij als CKS a.s. maandag op het jaarcongres van de Stichting VVE Belang (landelijke organisatie die de belangen van appartementseigenaren behartigt: www.vvebelang.nl ) een donatie zullen ontvangen. De Stichting VVE Belang met 10.000 leden in Nederland bestaat 15 jaar. En het bestuur heeft de CKS geselecteerd om een cadeau van de jarige te krijgen. Maandagmiddag zullen wij weten wat wij als cadeau ontvangen hebben. Best spannend. Uiteraard informeren wij u daarover in het weeknieuws van volgende week.
 
En wie weet kan er dan wel gemeld worden dat het aantal waterpunten te gaan dan met een 3 begint. Zou toch mooi zijn. Duim met ons mee.
 
Stacks Image 23171
Stacks Image 23174

Partner van de CKS

.
Stacks Image 23619

Nieuws van week 49 (maandag 1 december tm vrijdag 5 december 2014)

 
Wat een week !!!

Het begon op maandag met de verrassing op het jaarcongres van de Stichting VVE Belang. Als bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het appartement in Arnhem waar Anna en ik wonen was ik deelnemer aan het congres. Maar ik was er ook als bestuurslid van de “Cees Kant Stichting” (CKS). Dat laatste omdat ik geïnformeerd was dat er aan het eind van het programma een donatie ten behoeve van “Het Watersprookje” aan mij uitgereikt zou worden. Het bedrag zou een verrassing zijn. De bijeenkomsten van de Stichting VVE Belang worden doorgaans goed bezocht. Maar dit jaar was de belangstelling extra groot. VVE Belang vierde namelijk het 15-jarig bestaan. En die verjaardag was ook de reden voor de donatie waarvoor de CKS was uitgekozen. Eerlijk gezegd schrok ik wel toen ik de immense zaal zag van het congrescentrum in Nieuwegein. Er waren 1600 aanmeldingen. Lopende het programma en de dag heb ik nagedacht over een dankwoord voor zoveel mensen. En eindelijk zo rond 16.30 uur was het moment daar. Maar dat was wel na een druk programma en een lezing van professor Van Rossum. Op het podium geroepen werd mij een donatie overhandigd van € 2.500,--. Op zich ben je daar al van onder de indruk. Bijna alle 1600 deelnemers aan het congres waren nog aanwezig. Zij als aangeslotenen van VVE Belang, het bestuur en de directie heb ik bedankt. En aan de mensen in de zaal was te zien dat het dankwoord gewaardeerd werd. Wat een verrassend cadeau van een jarige. Fantastisch !!!. Tijdens het samenzijn na afloop kreeg ik aanvullend vragen over “Het Watersprookje”. Er bestond echt belangstelling. Met de ‘bonus’ van de organisatie Wilde Ganzen (www.wildeganzen.nl) er bij is dit weer een stevige stap voorwaarts. Boven aan dit bericht een sfeer impressie van het VVE Belang jaarcongres. Klik op de ogenschijnlijk vaste foto voor de slide show

Later in de week werd ook de opbrengst bekend van het feit dat de CKS ‘Goede doel van de maand november’  was bij de “Goede Doel Shop” (GDS). Een nog niet eerder gerealiseerde opbrengst aan ‘gratis donaties’ in één maand voor de CKS van € 320,23.  Ook geweldig. In dat verband de herhaalde oproep om bij de internet aankopen dat te doen via de GDS. Onderaan dit nieuws treft u nog een keer de ‘gebruiksaanwijzing’
En dan was er donderdag nog een gesprek in Den Haag met een vertegenwoordiger van de ASN Foundation. Een gesprek met diepgang. Met als resultaat de aanbieding een steunaanvraag te doen. Uiteraard wordt daar gebruik van gemaakt. Het resultaat er van leest u zeker later in een uitgave van het wekelijkse nieuws
 
Het wordt wat moeilijk rekenen met de ‘bonus’ van WG en de toegezegde bijdrage van de gouverneur van Lamu County in Kenia. Maar ik durf het wel aan hier op te schrijven dat de eerste tien waterpunten (financieel) rond zijn.  Nog minder dan 40 te gaan
 
Stacks Image 23625
Stacks Image 23628

Partner van de CKS

Stacks Image 23633
.
Stacks Image 4398
Nieuws van week 50 (maandag 8 december tm vrijdag 12 december 2014).
 
Buiten onstuimig weer. En rond de CKS ook alles in beweging. Maar wat het daadwerkelijke nieuws betreft een week van ‘stilte voor de storm’. In dit nieuws een moment opname van de stand van zaken en informatie over activiteiten die gaande zijn. Moment opname stand van zaken.

De samenwerking met de organisatie “Wilde Ganzen” (WG) loopt nu zes weken. In die zes weken is er al opvallend veel gebeurd. Een stevige donatie van de PKN Diaconessengemeenschap in Arnhem van € 2.500,-- uit een deel van de opbrengst van de bazaar. Een verrassende donatie van de Stichting VVE Belang op het jaarcongres. Ook € 2.500,--. De opbrengst van € 320,23 van het ‘gratis’ doneren via de Goede Doel Shop voor de CKS als ‘goede doel van de maand november’. En daarbij ook nog de donaties van diverse private donoren. Tel je deze opbrengsten op de rekening van de CKS bij elkaar op dan kom je tot het respectabele bedrag van €  6370,--. En dat is dan  nog zonder de ‘bonus’ van 50 % die WG heeft toegezegd. De totaalinspanning voor het werven van fondsen door de CKS voor de 7 waterpunten in één jaar bedraagt € 28.000,--. Met het fantastische resultaat van de eerste zes weken zitten wij al bijna op 25 % van dit bedrag. Wie had dat durven dromen. Hartelijk dank aan ieder die ons steunde.

Activiteiten die gaande zijn.

Van WG kreeg ik deze week het bericht dat er plannen bestaan om “het Watersprookje” in één van hun toekomstige radio- en tv uitzendingen (IKON radio en tv) te presentaren als ‘project van de week’. Foto materiaal is daarvoor aangeleverd. Als de uitzenddatum bekend is, leest u daarover uiteraard in dit nieuws Daarnaast zijn twee CKS-bestuursleden in overleg met een journalist van het Arnhemse huis aan huis blad voor een item over de CKS en “Het Watersprookje”.
En…………….. op dit moment de overstapmogelijkheid van de zorgverzekering actueel. Ook dat kan ‘zoden aan de dijk zetten’ voor de rekening van de CKS. Zeker als die overstap geregeld wordt via de website van de Goede Doel Shop. Bestuurslid Eric heeft daarvoor een ‘gebruiksaanwijzing’ gemaakt. De opzet er van staat boven dit nieuws. Lees de instructie. En maak er gebruik van als u een overstap wilt maken. Dat kan nog tot 31 december 2014. De opbrengst van die overstap als ‘gratis’ donatie aan de CKS is groot (variërend van € 40 – € 60,-- per overstap). Via de Whats App promotie zijn er al vier overstappers gemeld. Maak gebruik van de instructie en verhoog dit aantal.En altijd blijft er de mogelijkheid van het ‘gratis’ doneren door de internet aankopen via de Goede Doel Shop. In het nieuws van week 49 treft u de instructie hoe u dit kunt regelen. Ook is elke rechtstreekse storting op de rekening van de CKS van harte welkom. Iedere € is op dit moment € 1,50 waard. Een periodieke donatie geeft u een stevig belastingvoordeel. In overleg met u regelen wij dat graag.

Sint Nicolaas is al weer bijna in Spanje. De Kerstman waart rond. En wij zijn in afwachting van de uitkomst van een steunaanvraag die vorige week werd aangekondigd en die maandag verstuurd is. Wie weet geeft het nieuws van week 51 wat de uitkomst betreft een verrassing.
Als gezegd weinig direct nieuws. Wel veel informatie over mogelijke fondswerving. Maar de fondswerving is wel een voorwaarde voor nieuws. Van harte hoop ik dat volgende week er weer echt nieuws te melden zal zijn.
 
Donderdag 18 december 2014 vergadert het bestuur van de CKS. Ook die vergadering zal zeker nieuws opleveren. Over “Het Watersprookje”, maar zeker ook over de overige steunverlening van de CKS aan de overige projecten die wij steunden en mogelijk gaan steunen. Dan kan ook weer een actuele tussenstand gemaakt worden van het aantal waterpunten dat nog te gaan is.
.
Stacks Image 4408
Stacks Image 4411

Partner van de CKS

.
Stacks Image 5600
.
Nieuws van week 52 (maandag 22 december tm vrijdag 26 december 2014)
 
De Kerst- en Nieuwjaarwens per email verzonden aan de bekende steunverleners/sympathisanten van de “Cees Kant Stichting” opent dit laatste nieuws van 2014.

Een terugblik.

Even nakijken waar wij dit jaar vertrokken, voordat ik aandacht schenk aan het echte nieuws. En dat is er.
Daarvoor put ik uit het nieuws van de weken 1 en 2 van 2014 (ook te lezen via het archief 2014). Toen nog iets meer dan 43 waterpunten te gaan. Even stilgestaan bij onze meer dan voortreffelijke watervoorziening in Nederland. Met een oproep ter overweging om voor elk watertappunt meer dan twee in de woning  een kleine donatie te doen aan de “Cees Kant Stichting” (CKS). Direct is daar geen vervolg aan gegeven indirect zeker wel. Ook attendeerde ik op de periodieke schenkingsmogelijkheid. Daarvan zijn er nu negen aangegaan. Verder even stilgestaan bij de stand van zaken waar het betreft het ‘gratis doneren’ via de Goede Doel Shop. Toen acht actieven via hun internet aankopen. Nu zijn er dat inmiddels 25. Ook de mededeling dat de fondswerving voor de waterpunten een uitdaging zal zijn voor 2014. En nu de ervaring dat die fondswerving ECHT ‘zoden aan de dijk’ zet.

Het nieuws.

Het grote nieuws kregen wij donderdag  via de email van de ambtelijk secretaris van de ASN Foundation. Een donatie van € 4.000,-- voor “Het Watersprookje”. En dan ben je even stil. Knijp je je even in de arm. Lees je het bericht nog een keer. En dan pas realiseer je je dat het echt waar is. Een vorstelijke donatie. Ondanks het feit dat het gisteren een sombere- ,naargeestige-, winderige dag was, ging door dit bericht voor mij de zon schijnen. Wat een nieuws !!!  Een donatie op basis van een aanvraag die op 8 december 2014 ingediend werd. Die aanvraag bleek mogelijk tijdens een informatief gesprek met de betrokken secretaris in Den Haag op het kantoor van de ASN Bank . Met deze donatie maakt de ASN Bank via de foundation haar doelstelling en inzet waar om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. Na het Rabobank personeelsfonds Share4More en de organisatie Wilde Ganzen is de ASN Foundation de derde landelijke organisatie die onze inzet op een bijzondere manier steunt. Eerder ontvingen wij al twee keer een donatie van € 1.000,--. Met de ‘bonus’ van WG betekent deze donatie weer een waterpunt. Wat een mooie afsluiting van 2014. Dank aan de verantwoordelijken bij de ASN Foundation.

En dan nog informatie over de omvang van het ‘Gratis doneren’ via de Goede Doel Shop (GDS). Als gemeld begonnen wij het jaar met acht kopers die hun inkopen op internet via de GDS lieten lopen. In de loop van het jaar is dat aantal gegroeid tot 23. Een aantal van hen hebben zelfs bij elke aankoop gedacht aan de CKS. Zonder al te veel verwachtingen begonnen wij de mogelijkheid onder de aandacht te brengen en te promoten op 15 november 2013. De eerste gratis donatie werd tien dagen later geregistreerd op naam van de beheerder van onze website geregistreerd. En de huidige stand per 25 december 2014 is dat er via de aankopen een bedrag aan ‘gratis donaties’ voor de CKS is geregistreerd van € 975,49. Wie had dat ook maar kunnen dromen. Hartelijk dank voor de actieve- en soms zeer actieve kopers die aan de CKS dachten.  Met uiteraard een oproep aan alle anderen die dit lezen om dit goede voorbeeld te volgen. De informatie hoe, is te vinden op de website (homepage en de keuze ‘gratis doneren’ onderaan de pagina).
 
De donatie van de ASN Foundation bracht de Kerstverrassing. Door deze donatie en de ‘bonus’ van Wilde Ganzen komt het totaal aantal waterpunten waarvoor de fondsen geworven zijn op 16. En in 2014 zijn het er 10. Wie had dat ooit kunnen dromen. Hiermee is wel bewezen dat ook in 2014 er in sprookjes nog altijd van alles mogelijk is. Ieder van u dank voor de privé donaties. Soms zelfs vastgelegd in een overeenkomst periodieke schenking. Dank uiteraard met name ook aan de landelijke- en lokale organisaties die ons steunden (of aangaven dat er in 2015 weer een aanvraag kan worden ingediend), te weten: Het Arnhemse Fonds Bijzondere Noden, Share4More, Wilde Ganzen en ASN Foundation. Mede door uw steun is het een succesvol jaar geworden. Van harte wens ik u een gezond en voorspoedig 2015. En dat er ook in 2015 maar weer veel goed nieuws te melden zal zijn.
Voor dit moment nog iets meer dan 33 waterpunten te gaan.
.
Met speciale dank aan
.
Stacks Image 5618
.
Stacks Image 5624
Stacks Image 5627

Partner van de CKS

Laatst bijgewerkt - 20-05-16
.
.
Stacks Image 10041
.
,Interview Kees kant “het bankje”
n
n

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.