………………………………..Nieuws week 2
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Nieuws week 32 (maandag 6 augustus tm zaterdag 11 augustus 2018)
 
Jeugd en toekomst.
 
De afbeelding boven dit nieuws is van de envelop waarin ik de brieven ontving van de vanuit Nederland via de “Cees Kant Stichting”(CKS) ondersteunde kinderen bij hun lagere schoolopleiding in Kenia. Zelden trof ik zo’n mooi met postzegels versierde envelop aan in de brievenbus. In totaal betreft de ondersteuning 10 kinderen die op de Tamani Junior School (TJS) in Mpeketoni (Lamu District) hun lagere schoolopleiding volgen. De TJS is het ‘levenswerk’ van de Nederlander Wim van den Burg die la meer dan 25 jaar in dit gebied ontwikkelingshulp biedt. De school is omstreeks acht jaar in bedrijf. Dit betekent dat dit jaar de eerste kinderen hun primaire schoolopleiding op TJS afronden. De school telt in totaal 270 leerlingen. 118 leerlingen (jongens en meisjes) worden via een financiële bijdrage uit Nederland ondersteund omdat hun ouders/verzorgers financieel niet in staat zijn om het schoolgeld te betalen. Het schoolgeld betreft de kosten van het instant houden van de gebouwen en van het onderwijs. Maar betreft ook een bijdrage in de bijkomende kosten voor de voeding op school. Dit laatste omdat veel ouders/verzorgers niet de financiële middelen hebben om daar op de juiste manier voor te zorgen. TJS geeft primair onderwijs op een hoog niveau. Bij de regionale examens die periodiek op 60 scholen gehouden worden is TJS altijd met groot verschil de nummer 1. Zelfs op de provinciale examens – die twee keer per jaar gehouden worden op enkele honderden scholen – scoort TJS in de top. Het doel van TJS is simpel: kwalitatief goed onderwijs geven met de daarvoor benodigde faciliteiten om alle kinderen – ook die uit kwetsbare gezinnen – een goede kans in het totale onderwijstraject te bieden.

De envelop bevat voor de sponsor ouders een brief met persoonlijke informatie en een foto van het ondersteunde kind. De CKS heeft ieder kind gekoppeld aan een directe sponsorouder of een kind van ongeveer gelijke leeftijd hier in Nederland (kinderen van de bestuursleden van de CKS). Één brief gaat zelfs de oceaan over naar Amerika. Een echtpaar daar die Anna en ik leerden kennen in Frankrijk zijn er de sponsorouder van. De eerste leerlingen ronden hun primaire opleiding op TJS in oktober af. Dan doet de school mee aan de landelijke examens. Bij een goed resultaat is er zicht op een ondersteund vervolg op nationale middelbare scholen met een hoog niveau. Duimen dus maar voor een goed resultaat. De CKS is het een eer om deze vorm van steun te verlenen. Helemaal in onze geest. ‘Het steuntje in de rug’ en de kinderen die zelf daarmee op eigen kracht een vervolgstap zetten.
Nieuws
.
.
.
.
.
.- Cees Kant in gedachte -

Laatst bijgewerkt - 20-05-16
.
.
Stacks Image 10041
.
,Interview Kees kant “het bankje”
n
n

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.