………………………………..Nieuws week 2
Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Nieuws
.
.
.
Nieuws week 28 (maandag 6 juli tm zaterdag 11 juli 2020)
 
Handel en ontwikkelingssamenwerking
 
Deze week hoorde ik op de radio het nieuws dat de begroting voor het Ministerie van Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Nederland zal worden versterkt met een bedrag van € 1 miljard. Nu was de combinatie van Handel en Ontwikkelingssamenwerking mij al eerder opgevallen. Voor mij een vreemde combinatie. Handel drijf je om er beter van te worden. En in mijn beleving is ontwikkelingssamenwerking iets dat erop gericht zou moeten zijn om degenen die het nodig hebben te steunen op welke manier dan ook om het beter te krijgen. Ik ben op zoek gegaan op internet. Kwam bij een pagina van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwikkelingshulp_door_Nederland . Heb de informatie daar gelezen en herlezen. Mogelijk mede door de soms wel erg gedateerde informatie is het mij niet duidelijk wat het voordeel is van de hierboven genoemde combinatie. Wel werd duidelijk dat het wereldwijd - maar zeker ook in Nederland - om substantiële bedragen per jaar gaat. Miljarden. Volgens de norm van de Verenigde Naties (wel uit 1970) zou 0,7 % van het BNP van elk land aan ontwikkelingssamenwerking te besteden zijn. Praktijk is dat bijna geen land op de wereld dit percentage reserveert. Ook Nederland niet. En Nederland besteedt het budget ook nog eens voor de combinatie Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Met bij elke formatie een politieke discussie over het percentage en de bestemming.

In verband met de onduidelijkheid heb ik n.a.v. dit radiobericht - verder geen aandacht op welke manier dan ook in de media – gefilosofeerd over de inzet van de Cees Kant Stichting (CKS). En kwam tot de conclusie dat wij het zo gek nog niet doen. Oog voor de directe hulp. Voor diegenen die het nodig hebben. Gericht op de eerste levensbehoefte (drinkwater), onderwijs (steun aan schoolkinderen) en andere zaken die de betrokkenen niet zelf kunnen beïnvloeden (Manege Zonder Drempels/Ome Joop’s Tour). Een druppel op de gloeiende plaat. Maar wel een druppel die met vaste regelmaat al sinds 2007 op dezelfde plaats valt. En zoals het spreekwoord zegt ‘holt zo’n druppel zelfs de hardste steen’. Wij gaan voorlopig dan ook door met de gekozen aanpak. Wie mij overigens meer duidelijkheid kan geven over het directe effect van de Ontwikkelingssamenwerking via het ministerie, nodig ik uit contact op te nemen. Als je iets kunt leren moet je niet nalaten je erover te (laten) informeren. Als gezegd lukte mij dat niet via de kennisbron Wikipedia.


Boven dit nieuws een foto van een waterkiosk waaraan in Modjo (Ethiopie) gewerkt wordt aan de realisatie van twaalf stuks voor de verbeterde drinkwatervoorziening daar. Onder het nieuws een foto van het huifbed rijden in de Manege Zonder Drempels in Bennekom (Nederland). Lichamelijk en geestelijk gehandicapten krijgen zo aantoonbare rust en verlichting. Een methode waar de Nederlandse zorgverzekeraars geen geld aan uitgeven. Een uitgewerkt idee van een betrokken en praktisch ingestelde melkboer uit de buurt. Sluit af met een herhaling. Het doet goed als je iets kunt doen voor degenen die dat nodig hebben zonder dat je een tegenprestatie vraagt. En via de methode van Cees: “Alleen mensen die iets doen veranderen de wereld”
 

.
.
.- Cees Kant in gedachte -

Laatst bijgewerkt - 20-05-16
.
.
Stacks Image 10041
.
,Interview Kees kant “het bankje”
n
n

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.